Τόπος & Μνήμη – Αστικές αφηγήσεις από τον Θωμά Κυριάκο
Έμεινε η μικρή ταμπέλα,
στον τελευταίο όροφο να θυμίζει ότι κυκλοφορούσε καθημερινά ο “Ημερήσιος Κήρυκας” στη Λάρισα. Η ελεύθερη επιφάνεια, του παλιού ξενοδοχείου EL GRECO, θα αποτελούσε ιδανικό καμβά για μια νέα τοιχογραφία στην πόλη. Το κτίριο άλλαξε χρήση στα τέλη του 80 όταν μετετράπη από ξενοδοχείο σε επαγγελματικές στέγες. Εκεί βρέθηκα στις αρχές του 90 κάνοντας την πρακτική μου άσκηση ως Πολ. Μηχανικός Τ.Ε.
————————————————————
Μία ακόμη πλεκτή κολώνα του ΟΥΗΛ,
η 7η κατά σειρά, εντοπίστηκε χάρη στην υπόδειξη του αγαπητού φίλου και συνοδοιπόρου στη Φωτοθήκη Λάρισας Αχιλλέα Καλτσά, στη συμβολή των οδών Κενταύρων με Εργατικής Πρωτομαγιάς σε ενεργή χρήση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πόλης μας.
Μέχρι στιγμής έχω εντοπίσει: την 1η στη συμβολή των οδών Ανθ. Γαζή με Κουμουνδούρου έξω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο, τη 2η στην οδό Παπαναστασίου με Γρηγορίου Ε’, μπροστά από την οικία Καπετάνου, η 3η στην οδό Κενταύρων στο ύψος της Βενιζέλου, την 4η στην οδό Ερυθρού Σταυρού λίγο πριν την οδό Δήμητρας, η 5η στην οδό Καραθάνου με Κρήτης και η 6η στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου με 23ης Οκτωβρίου. Ένα κομμάτι της μνήμης της πόλης στέκεται στην ίδια θέση για 7 δεκαετίες περίπου. Η αναζήτηση συνεχίζεται!
—————————————————————-
Μία πόρτα ασφαλισμένη,
κρατά μακριά τους παρείσακτους ενώ το αναρριχητικό φυτό προστατεύει την είσοδο του σπιτιού από τους αδιάκριτους περαστικούς, όπως εμένα. Τώρα που “ορφάνεψε” από ενοίκους η φύση κάλυψε ότι της στερούσε το τσιμέντο τόσα χρόνια.
——————————————————————-
Οδός Βενιζέλου στη Λάρισα.
Η λήψη της φωτογραφίας είναι μπροστά από το Μέγαρο Αλεξάνδρου, δεξιά φαίνεται τμήμα της βιτρίνας και η ανοικτή εξώπορτα που οδηγούσε στους επάνω ορόφους όπου λειτούργησε για ένα διάστημα από τις αρχές του ’50 έως το ’55 η κλινική του Γεωργίου Κατσίγρα.
Στη συνέχεια διακρίνονται διαφορά εμπορικά καταστήματα μπροστά από το Χαμάμ έως τη διασταύρωση της Βενιζέλου με την οδό Φιλελλήνων.
Το μεγαλύτερο τμήμα της οδού Βενιζέλου αποτελείται από καταστήματα με “ηλικία” άνω των 80-90 ετών. Αρκεί να αφαιρέσουμε τις κακόγουστες προσόψεις για να αποκαλυφθεί το παλιό κέλυφος του κτιρίου, κομμάτι του ιστορικού κέντρου της πόλης μας.
Υπενθύμιση για όσους αποφεύγουν να αναφερθούν στο αστικό απόθεμα της Λάρισας.
————————————————————————————————————–
Η Μις Ελλάς 1931,
Χρυσούλα Ρόδη στον Τύρναβο την 28η Μαρτίου 1931.
—————————————————————————————————
Παντοπωλείο Δημ. Γ. Μπίσμπα,
Εδώδιμα-Αποικιακά στην Ελασσόνα.