Advertorial

Η αξία της διεπιστημονικής προσέγγισης στην ασθενή με καρκίνο του μαστού

Γράφει o Γεώργιος Ι. Μπούτσικος, MD, PhD, FRCS, FEBS, CEB

Καθώς οι εξελίξεις στην ιατρική και ειδικότερα στην Ογκολογία τρέχουν με «ιλιγγιώδη ταχύτητα», η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των ιατρών είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που προκύπτουν απ’ τη διεθνή βιβλιογραφία έχουν πάντα ως στόχο την επιμήκυνση της επιβίωσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών και αφορούν όλες τις ειδικότητες που συνεργάζονται στη φροντίδα αυτών. Η αξία, λοιπόν, της διεπιστημονικής προσέγγισης των ασθενών, μέσω ενός οργανωμένου και εξειδικευμένου για τον κάθε καρκίνο ογκολογικού συμβουλίου, είναι αδιαμφισβήτητη.

Boutsikos Mpoutsikos

Η «γέννηση» του ογκολογικού συμβουλίου έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν μέσω μιας έκθεσης των Υπουργείων Υγείας της Αγγλίας και της Ουαλίας αποκαλύφθηκε πως τα αποτελέσματα από τη διαχείριση των ασθενών με καρκίνο ήταν υποδεέστερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες.

Με απλά λόγια, οι ασθενείς δεν πήγαιναν τόσο καλά ως προς την αποθεραπεία τους, καθώς φάνηκε ότι ζούσαν λιγότερο σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα.

Μετά την καθιέρωση του ογκολογικού συμβουλίου στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αγγλίας και εν συνεχεία των περισσότερων χωρών του Δυτικού κόσμου, και σε συνδυασμό με την πρόοδο των θεραπειών, η θνησιμότητα απ’ τον καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 30%! Επιπροσθέτως, περισσότερες ασθενείς υπεβλήθησαν σε επεμβάσεις διατήρησης του στήθους και παράλληλα, μεγαλύτερο ποσοστό έλαβε κάποιο είδος συμπληρωματικής θεραπείας μετά το χειρουργείο. Είναι εντυπωσιακό πως στις μισές περίπου ασθενείς, η απόφαση του ογκολογικού συμβουλίου ήταν διαφορετική από εκείνη του αρχικού θεράποντος ιατρού.

Ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου μαστού είναι να παρέχει ασθενο-κεντρική ιατρική, βασισμένη στις τελευταίες μελέτες και κατευθυντήριες οδηγίες (evidence based medicine) με μόνο στόχο την καλύτερη πρόγνωση και πορεία της ασθενούς. Βασικά μέλη του αποτελούν οι: ογκοπλαστικός χειρουργός μαστού, ακτινολόγος, παθολόγος και ακτινοθεραπευτής ογκολόγοι, μοριακός γενετιστής, παθολογοανατόμος, ειδική νοσηλεύτρια και ασφαλώς γραμματέας, για την προετοιμασία του και την καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Η σύγκλησή του γίνεται εβδομαδιαίως και για τα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού αποτελεί «ιεροτελεστία», καθώς όλοι πρέπει να είναι παρόντες και καλά προετοιμασμένοι, τελείται σε αίθουσα με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ παρέχεται ακόμη και catering λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η διεπιστημονική προσέγγιση αποτελεί αναγκαία ιατρική συνθήκη στις μέρες μας και καμία ασθενής με καρκίνο μαστού δε θα πρέπει να υποβάλλεται σε κανενός είδους θεραπείας, αν αυτή δεν συνοδεύεται από απόφαση εξειδικευμένου ογκολογικού συμβουλίου.

 

Γεώργιος Ι. Μπούτσικος, MD, PhD, FRCS, FEBS, CEBS ογκοπλαστικός χειρουργός μαστού – μαστολόγοςδ/ντής Τμήματος Χειρουργικής Μαστού «ΙΑΣΩ Θεσσαλίας» Consultant Oncoplastic Breast Surgeon, St George’s University Hospital NHS Trust, London, UK

Αυγουστος 2024
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
cosmos-epipla-larisa
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
koufoma-larissa-koufomata
FYLLIANA
mikel
ΔΕΗ ΓΑΙΑ
cps
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
alkyon hotel skiathos
the medical project
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
xasampaliotis
aimogiagnosi
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
Plitsi
kaloghroy
Prapas
MARIA KOKKA
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
ΚΛΙΑΦΑ
Μαξιμιάδης
papatriantafylloy