Advertorial

Πώς η πρωτοποριακή ιδέα της Καλλιόπης Τζήκα για το επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες έγινε πραγματικότητα

H Γ.Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για το μεγάλο επίτευγμα του επιδόματος μητρότητας, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση και για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, μιλά στις «Θεσσαλικές Επιλογές» η Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Καλλιόπη Τζήκα, η οποία είχε την πρωτογενή ιδέα, που στη συνέχεια με την αρωγή του Επιμελητηρίου Λάρισας έγινε πραγματικότητα. Η κ. Τζήκα αναφέρεται στο χρονικό της υλοποίησης, ενώ παράλληλα θίγει το μεγάλο ζήτημα των ανισοτήτων που επιβαρύνουν τις γυναίκες στην αγορά εργασίας. Μεταξύ άλλων καταθέτει τις προτάσεις της για την άρση και κατάλυση της άδικης έμφυλης πραγματικότητας, ενώ αναδεικνύει τον ρόλο και τη συμβολή της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Λάρισας, η οποία έχει αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση κάθε γυναίκας που είτε βρίσκεται είτε θέλει να εισέλθει στο επιχειρείν.

Κυρία Τζήκα, πρόσφατα, και μετά από μεγάλη προσπάθεια το Επιμελητήριο Λάρισας και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας κατάφερε να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα του επιδόματος μητρότητας και για τις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες όλης της χώρας. Θα θέλαμε να μας πείτε, τι αφορά, τι προβλέπει και πώς επηρεάζει θετικά και πολύπλευρα όχι μόνο τη μητρότητα και την οικογένεια, αλλά και το γυναικείο επιχειρείν.
Είναι ένα μεγάλο γεγονός, μια θεσμική παρέμβαση με υψηλή ανταποδοτικότητα και χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτή την εξέλιξη πρωτοστάτησε το Επιμελητήριο Λάρισας και στήριξε την πρωτοβουλία μου, δίνοντας λύση σε μια υπαρκτή ανάγκη. Μια εξέλιξη που μας γεμίζει χαρά καθώς η στήριξη της μητρότητας των γυναικών επιχειρηματιών, έγινε πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία.
Ως ιδέα γεννήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του τότε Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργό και νυν Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Τριαντόπουλου στο Επιμελητήριο Λάρισας τον Μάρτιο του 2021.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού στη Λάρισα, κατέθεσα τη σκέψη μου για την ανάγκη στήριξης των Γυναικών Επιχειρηματιών και ειδικότερα κατά την απαιτητική περίοδο που ξεκινά από την κύηση και συνεχίζει με τη λοχεία και την ανατροφή των τέκνων.
Θεωρούσα ότι ήταν ανισοβαρής η στήριξη την πολιτείας στο θέμα, διότι μεριμνούσε για τις μισθωτές εργαζόμενες γυναίκες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αφήνοντας εκτός μέριμνας τον αυτοαπασχολούμενο γυναικείο πληθυσμό ο οποίος, στο συγκεκριμένο διάστημα, όπως είχε φανεί στην πράξη, ερχόταν αντιμέτωπος με αδιέξοδα στη διαχείριση της επιχείρησής του.
Η εξεύρεση λύσης θα έκανε τα πράγματα πιο δίκαια και ισότιμα. Έτσι, ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια του Επιμελητηρίου Λάρισας με την αμέριστη στήριξη του κ. Τριαντόπουλου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου. Ωστόσο, η προσπάθεια δικαιώθηκε και η σημερινή θεσμοθέτηση του επιδόματος μητρότητας είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί. Έρχεται να καλύψει ανάγκες των μικρών κυρίως επιχειρήσεων, να επιβιώσουν στις πολύ απαιτητικές περιόδους (κύησης, λοχείας, ανατροφής).
Με την εξέλιξη αυτή αίρονται οι δυσκολίες και δίνεται σε μια νέα γυναίκα που επιθυμεί να εμπλακεί στο επιχειρείν η δυνατότητα να υλοποιήσει μια ιδέα, όταν βρίσκεται και στο στάδιο δημιουργίας οικογένειας. Τα οφέλη είναι πολύπλευρα και έρχονται ως αντίδοτο στην υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας και συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας, καθώς δίνει στις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού, το περιθώριο δραστηριοποίησης «συμφιλιώνοντας» την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
Η κάθε ενδιαφερόμενη μπορεί να δει όλες τις λεπτομέρειες για το επίδομα μητρότητας στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις και φυσικά για οτιδήποτε άλλο να επικοινωνήσει με το Επιμελητήριο Λάρισας.

Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ποιος είναι ο τρόπος να διορθωθούν οι ανισότητες; Πως γεφυρώνεται το εργασιακό έμφυλο χάσμα;
Τα εμπόδια υπάρχουν, έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρότι υπάρχει διαβάθμιση, από χώρα σε χώρα, το αποτέλεσμα είναι ίδιο ως προς τις δυσκολίες που επικρατούν, εις βάρος των γυναικών.
Να αναφέρουμε την καταγεγραμμένη μισθολογική ανισότητα που αποτελεί προκλητική πραγματικότητα, σε συνδυασμό με τη δυσχέρεια διοικητικής εξέλιξης και ανάληψης θέσεων ευθύνης, να πούμε για τον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο από την έλλειψη μιας πιο ολοκληρωμένης αντίληψης κρατικής μέριμνας και την ισχύουσα κοινωνική εγκαταστημένη πραγματικότητα, που οδηγεί τις γυναίκες σε διαρκείς και πολλαπλές υποχρεώσεις-ρόλους, όπως επίσης και για την δυσκολία εισόδου στην αγορά εργασίας και τις αντικρουόμενες απαιτήσεις μεταξύ εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
Ευρύτερα θα λέγαμε ότι και σε επίπεδο χρηματοδοτικών κινήτρων και εργαλείων, καταγράφεται έλλειμμα, το οποίο μαζί με τα στερεότυπα, συντηρεί και διαιωνίζει παλαιές αντιλήψεις.
Ως προς την επίλυση του θέματος χρειάζεται εκπαίδευση, επιβάλλεται η ισχυρή θεσμική και νομοθετική παρουσία του κράτους και η δημιουργία μιας «κίνησης» αλλαγής, όσων κακώς έχουν επικρατήσει έως σήμερα και έχουν εμπεδωθεί για την παρουσία της γυναίκας στο επιχειρείν και στην ικανότητά της για ταυτόχρονη οικογενειακή και επαγγελματική εξέλιξη.
Τα έμφυλα στερεότυπα μπορούν να απαλειφθούν, αλλά χρειάζεται συλλογική και συστηματική προσπάθεια, για να αλλάξει η διαμορφωμένη στα χρόνια εντύπωση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που αναφέραμε νωρίτερα, για το πώς ξεκίνησε μια ιδέα για την στήριξη της μητρότητας από το Επιμελητήριο Λάρισας και έγινε σύντομα πραγματικότητα.
Συνεπώς συνοψίζοντας θα έλεγα ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε ως κοινωνία για την αλλαγή κουλτούρας, μέσα από την εκπαίδευση αντρών και γυναικών. Να φέρουμε στο προσκήνιο την εκπαίδευση Επιχειρηματικότητας, να γίνει μαθητεία στα σχολεία, ταυτόχρονα με την εκπαίδευση για την ισότητα των Φύλων. Να αναδείξουμε τα οφέλη που θα έχει η κοινωνία και η οικονομία της χώρας όταν γίνει βίωμα στους Έλληνες η ίση μεταχείριση, η ισονομία στις σχέσεις και στην εργασία, δημιουργώντας ένα ανθρώπινο και υγιές περιβάλλον για εμάς και για τα παιδιά μας.
Ποια είναι η βοήθεια που μπορεί να λάβει μια γυναίκα επιχειρηματίας ή εκείνη που επιθυμεί να δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση από την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας;
Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας η οποία ιδρύθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας στις 20 Φεβρουαρίου του 2020, υπό την Προεδρία του κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου, συνεχίζει από την εκκίνησή της να στηρίζει τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν στο επιχειρείν.
Παρέχει ενημέρωση και εκπαίδευση, έχει αναπτύξει διεθνές προφίλ φέροντας κοντά επιχειρηματίες γυναίκες από όλη την παγκόσμια αγορά. Έχει ξεκινήσει και υλοποίησε το 1ο Διεθνές Φόρουμ Γυναικείας Επιχειρηματικότητας το οποίο καθιερώθηκε ως Πανελλήνιος Ετήσιος Επιμελητηριακός Θεσμός. Αναπτύσσει θεματικές για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό, πραγματοποιεί εξειδικευμένα ατομικά και ομαδικά εργαστήριά mentoring για γυναίκες επιχειρηματίες, την κυβερνοασφάλεια, τις εξαγωγές, και γενικά πραγματοποιεί ομαδικές εκπαιδεύσεις σε όλους τους τομείς και θεματικές που αφορούν στο επιχειρείν.

Χριστούγεννα 2023
Εξώφυλλο περιοδικού
Διαβάστε τις Θεσσαλικές Επιλογές όπως τυπώνονται
Διαβάστε
ΔΕΗ ΓΑΙΑ
FYLLIANA
mikel
Κονδυλόπουλος
ΦΑΡΜΑΚΗΣ
cosmos epipla larisa sales epipla prosfores
RE.ARCH
Μονάδα φροντίδας Ηλικιωμένων
adritec europe sa
alkyon hotel skiathos
panagiotopoulos kataskeyastikh larisa
Μαργαρίτης Πρίφτης Φούρλας
the medical project
aimogiagnosi
cps
FIORENTINO
xasampaliotis
ΚΑΨΙΩΧΑΣ
asteras
dalamagas
ground plan
Investa
iakentro exvsvmatikh
KALEMHS
monotech
Plitsi
thessalikes epiloges tilefono diafimisi
kaloghroy
MARIA KOKKA
papatriantafylloy
ΚΛΙΑΦΑ
Prapas
Μαξιμιάδης
koufoma-larisa
Δήμος Λαρισαίων