Ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου


Ως χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος που έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών από την αρχική διάγνωση ή κάκωση.

 

Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο με διαφορετικά αίτια που συμβάλλουν στην έναρξη και στην διαιώνισή του. Βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης. Ειναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο κάθε ασθενής βιώνει τον πόνο με διαφορετικό τρόπο. Για το λόγο αυτό η θεραπευτική προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να αφορά τόσο στην ανακούφιση από τον πόνο, όσο και στην μείωση του αισθήματος άγχους, κατάθλιψης και φόβου που συχνά εκδηλώνουν οι χρονίως πάσχοντες ασθενείς.

Στόχοι της θεραπείας είναι η ελάττωση του πόνου, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί τη θεραπεία πρώτης γραμμής, ενώ οι επεμβατικές τεχνικές έρχονται να δώσουν λύση σε καταστάσεις όπου η αγωγή δεν επαρκεί ή επιπλέκεται με σημαντικές συστηματικές παρενέργειες. Ο κατάλληλος συνδυασμός θεραπευτικών μεθόδων εξασφαλίζει καλύτερο και μονιμότερο αποτέλεσμα. Οι νεότερες τεχνικές ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης του χρόνιου πόνου κερδίζουν συνεχώς έδαφος, καθώς είναι μη καταστρεπτικές και αντιστρεπτές. Η δράση τους αφορά κυρίως στην νευροτροποποίηση, δηλαδή στην αλλαγή του τρόπου αντίληψης του ερεθίσματος από τον εγκέφαλο. Οι περισσότερες απο αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν με τοπική αναισθησία και δύναται να δώσουν αποτελεσματική λύση, ακόμη και σε ασθενείς με βεβαρυμένο παθολογικό υπόστρωμα που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία ή να υποβληθούν σε ένα μεγάλο διορθωτικό χειρουργείο.

Νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων (RF Ablation)                

Η θεραπεία του χρόνιου πόνου με ραδιοσυχνότητες είναι μία αποδεδειγμένη χαμηλού κινδύνου τεχνική με πολύ καλά αποτελέσματα. Η παλμική εφαρμογή υψηλών συχνοτήτων ρεύματος αναστέλλει την ικανότητα του νεύρου να στέλνει σήματα πόνου στον εγκέφαλο, χωρίς να οδηγεί σε καταστροφή του νευρικού ιστού. Η μέθοδος εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία ή μέθη και χρησιμοποιούνται πολυ λεπτές βελόνες που εμφυτεύονται στις επώδυνες περιοχές . Η τεχνική μπορεί να εφαρμοσθεί στον αυχένα, τον ώμο, την πλάτη, την μέση, τους γλουτούς, τον κόκκυγα, το ισχίο, το γόνατο, τον άκρο πόδα, καθως και στο τριδυμο νεύρο, στο ινιακό νεύρο, τα συμπαθητικά πλέγματα και τα σπλαχικά νεύρα. Το αποτέλεσμά της μπορεί να διαρκέσει έως και δύο έτη και μπορεί βέβαια να επαναληφθεί ως θεραπεία μετα το πέρας της διάρκειας δράσης.

Εμφυτεύσεις αντλιών μόνιμης και σταθερής έγχυσης φαρμάκων

Με την έγχυση οπιοειδών στον υπαραχνοείδη χώρο της σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνεται η χορήγηση χαμηλών δόσεων φαρμάκου απευθείας στο σημείο δράσης των υποδοχέων πόνου. Η τοποθέτηση αντλίας ενδείκνυται κυρίως για ασθενείς με πόνο καρκινικής αρχής που δεν ανταποκρίνεται στην συντηρητική θεραπεία και σε περιπτώσεις όπου η φαρμακοθεραπεία επιπλέκεται με υψηλά ποσοστά συστηματικών επιπλοκών. Η δοσολογία φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη από του στόματος και έτσι, οι συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες ειναι σαφώς λιγότερεςΚατά την διαδικασία εμφύτευσης, ένας καθετήρας εισέρχεται στον υπαραχνοειδή χώρο της σπονδυλικής στήλης μέσω μιας μικρής τομής στην οσφυική χώρα, ενώ ο μηχανισμός της αντλίας εμφυτεύεται υποδορίως μέσω τομής στην πλάγια κοιλιακή χώρα. Η χορηγούμενη δόση φαρμάκου εξατομικεύεται και τροποποιείται ανάλογα με τις αναγκες του ασθενους με την βοήθεια ενος εξωτερικού προγραμματιστή. Σε ασθενείς με καρκινικό πόνο και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης, που δεν δύναται να προμηθευθούν έγκαιρα μια μόνιμη αντλία, υπάρχει η δυνατότητα εμφύτευσης προσωρινών reservoir ενδοραχιαίας ή ενδοκοιλιακής έγχυσης φαρμάκων.

Διέγερση του νωτιαίου μυελού και περιφερική νευροδιέγερση

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού στηρίζεται στη μετάδοση ηλεκτρικών παλμών μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στον επισκληρίδιο χώρο της σπονδυλικής στήλης. Οι παλμοί αυτοί μεταδίδονται μέσω γεννήτριας, η οποία εμφυτεύεται υποδόρια στην κοιλιακή χώρα και ενεργοποιεί νευρωνικά κυκλώματα αναστολής του πόνου.

Η εφαρμογή της μεθόδου αφορά ασθενείς με νευροπαθητικό πόνο διάρκειας άνω των 6 μηνών και ενδείκνυται κυρίως για περιπτώσεις χρόνια οσφυοϊσχιαλγίας, μετά από προηγούμενες επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη ή μετά από κάκωση του νωτιαίου μυελού.

Η περιφερική νευρική διέγερση εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και αφορά στην εμφύτευση ηλεκτροδίων σε περιοχές άλγους με κατανομή περιφερικών νεύρων. Η μέθοδος είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας, της κοκκυγοδυνίας, της διαβητικής ή αλκοολικής περιφερικής νευροπάθειας, της μεσοπλεύριας νευραλγίας μετά από θωρακοτομή ή χρόνια παγκρεατίτιδα, της παραισθητικής μηραλγίας, της ινιακής κεφαλαλγίας, της νευραλγίας μετά από εξελκυσμό του βραχιονίου πλέγματος και της μεθερπητικής νευραλγίας.

Συμπεράσματα

Στην εποχή μας υπάρχουν οι δυνατότητες αντιμετώπισης κάθε μορφής πόνου, καθώς μας δίνεται η ευχέρεια επιλογής και δοκιμής διαφορετικών θεραπευτικών τεχνικών.

Όλες αυτές οι τεχνικές έχουν θέση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου κάθε μορφής, αρκεί να εφαρμόζονται βάσει ενδείξεων και από εξειδικευμένους ιατρούς. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μια πολύπλοκη νοσολογική οντότητα, όπου συχνά χρειάζεται να δοκιμασθούν διαφορετικές θεραπείες και συνδυασμοί θεραπειών για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία πλέον η οργάνωση πολυδύναμων κέντρων πόνου με την συμμετοχή εξειδικευμένων στο αντικείμενο ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων και κατάλληλου παραϊατρικού προσωπικού. Η απόγνωση των ασθενών που αναζητούν ανακούφιση συντηρείται από την ανεπαρκή ενημέρωση και την καθυστερημένη παραπομπή σε οργανωμένες δομές πόνου. Οι αντιφατικές συμβουλές και πράξεις μόνο σύγχιση, απογοήτευση και απόσυρση από την θεραπεία μπορούν να προκαλέσουν. Η ανακούφιση από τον πόνο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και είναι υποχρέωση της ιατρικής κοινότητας να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες στους χρονίως πάσχοντες ασθενείς που συχνά βιώνουν μια αφόρητη καθημερινότητα. Ο πόνος που ο Αριστοτέλης ονόμαζε “πάθος ψυχής'' αισιοδοξούμε οτί θα μπορεί στις μέρες μας και στον τόπο μας να αντιμετωπίζεται πλέον σφαιρικά και αποτελεσματικά.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram