"Ο HPV στη ζωή μας".Η γυναικολόγος Βίλμα Στυλοπούλου εξηγεί τι είναι τα κονδυλώματα


Τα κονδυλώματα είναι το πιο διαδεδομένο σεξουαλικό νόσημα στη σημερινή εποχή. Οφείλονται στον ιό του HPV και εμφανίζονται σε γυναίκες και άνδρες.

 

HPV είναι τα αρχικά των λέξεων Human Papilloma Virus, Ανθρώπινος Θηλωματώδης Ιος στα ελληνικά. Υπάρχουν 130 τύποι του ιού που ταξινομούνται σε υψηλού, μέσου και χαμηλού κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι περιοχές όπου αναπτύσσεται η κακοήθεια είναι ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος, το αιδοίο, ο πρωκτός, η στοματοφαρυγγική κοιλότητα και το πέος. Συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Μόνο μια ομάδα αυτών αποκαλύπτεται με την αφή. Η διάγνωση γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση, με ένα ειδικό κολποσκόπιο, με το τεστ Παπανικολάου και με τη μοριακή εξέταση HPV DNA –test, με την οποία γίνεται η ταυτοποίηση του τύπου του ιού.

Συχνότερα εμφανίζονται όταν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό, στις καπνίστριες, σε γυναίκες με ανεπαρκή φροντίδα της γεννητικής περιοχής και σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία γίνεται με τοποθέτηση καυστικών ουσιών σε αυτά, με εκτομή, με ηλεκτροδιαθερμία, με κρυοπηξία και με laser. Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής, συνήθως τον πρώτο χρόνο εμφάνισής τους. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν μια γυναίκα παρουσιάσει εξωτερικά κονδυλώματα οφείλει να γεννήσει με καισαρική τομή για να μην τα μεταδώσει στο νεογνό.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Το καλύτερο μέσο προστασία από τον ιό είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο για τον HPV χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα. Το ορθότερο είναι ο εμβολιασμός να γίνεται πριν αρχίσει η σεξουαλική ζωή των κοριτσιών, σε ηλικίες από 12 έως 18 ετών, μπορεί όμως να γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Βίλμα Στυλοπούλου

Μαιευτήρας Χειρουργός

Γυναικολόγος

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram