Ο παράξενος φίλος της γιαγιάς - Ένα παραμύθι του Βαγγέλη Κολώνα


Μια φορά κι ένα καιρό στα πολύ παλιά χρόνια, που τα λέμε αρχαία χρόνια,

όταν οι άνθρωποι έκτιζαν το σπίτι τους, εκεί – σύμφωνα με τον μύθο- πήγαινε και έμενε για πάντα ένα φίδι. Το φίδι ήταν ο φύλακας του σπιτιού και αν πλησίαζε κάποιος κακός άνθρωπος το φίδι γινόταν τεράστιο και ο κακός άνθρωπος έφευγε τρέχοντας και φοβισμένος. Έτσι και στη πόλη μας τη Λάρισα στα παλιά τα χρόνια όταν έκτιζαν τα σπίτια τους οι άνθρωποι, τα φίδια τρύπωναν σε αυτά και τα φυλούσαν από το κακό.

Στη Λάρισα λοιπόν υπήρχε ένα πολύ παλιό σπίτι το οποίο ήταν ακατοίκητο για πολλά χρόνια και μέσα του ζούσε ένα φίδι αθάνατο, που καθόταν και αναπολούσε τις παλιές αποχές όταν οι άνθρωποι και τα παιδιά γέμιζαν το σπίτι με τις φωνές τους.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και ένα καλοκαιρινό πρωί μεγάλα μηχανήματα έφτασαν στο σπίτι και άρχισαν να το γκρεμίζουν. Ήταν η ώρα για το φίδι να βρει άλλη στέγη. Έτσι τη νύχτα σύρθηκε στα σκοτεινά δρομάκια και έφτασε σε ένα σπίτι με ανοιχτή αυλόπορτα.

Σε αυτό το σπίτι ζούσε μόνη της μια καλή γιαγιά μόνη της. Την ώρα που το φίδι περνούσε το κατώφλι, η γιαγιά άναβε το καντήλι κι έλεγε την προσευχή της. Μετά έβγαλε από ψυγείο ένα κουτί με γάλα, έβαλε λίγο σε μια κούπα και ετοιμάστηκε να πιεί, την σταμάτησε όμως το κουδούνισμα του τηλεφώνου. Ήταν η μικρή της εγγονή που της τηλεφώνησε για να της πει καληνύχτα. Όταν η γιαγιά επέστρεψε στην κουζίνα για να πιει το γάλα η κούπα ήταν άδεια. «Μπα!» είπε με έκπληξη και απορία. «Πως έγινε αυτό; Αφού έβαλα γάλα, μη χειρότερα» μουρμούρισε και ξαναγέμισε την κούπα. Αλλά και πάλι, μόλις πήγε να πιεί την πρώτη γουλιά, ντρίνννννν χτύπησε ξανά το τηλέφωνο. Ήταν η κόρη της που έμενε σε άλλη πόλη και της τηλεφωνούσε να δει αν είναι καλά. Μίλησαν για λίγο και όταν η γιαγιά γύρισε στην κουζίνα να πιεί το γάλα, αντίκρυσε ξανά την κούπα, άδεια. «Μπα Παναγίτσα μου», αναφώνησε. «Έχε γούστο να έχω πάθει την αρρώστια που ξεχνάς, σαν την ξαδέρφη μου τη Φανή που είναι 80 χρονών και ζητάει να της πάρουν σάκα και τετράδια να πάει σχολείο». Έτσι η γιαγιά κοιμήθηκε χωρίς να πιει το γάλα. Δύο μέρες μετά, αργά το βράδυ, μπήκαν ληστές στο σπίτι και άρχισαν να ψαχουλεύουν. Ευτυχώς η γιαγιά κοιμόταν βαριά και δεν άκουσε τίποτα, άκουσε όμως το φίδι που εμφανίστηκε μπροστά στους ληστές, τεράστιο με ένα κεφάλι σαν καρπούζι! Το φίδι μπορούσαν να το δουν μόνο οι κακοί άνθρωποι, στους καλούς ήταν αόρατο. Μόλις λοιπόν το αντίκρυσαν οι ληστές, άρχισαν να ουρλιάζουν από τον φόβο τους και αντί να φύγουν από την πόρτα, μπερδευτήκαν και μπήκαν στη ντουλάπα. Φώναζαν, χτυπιόντουσαν και έκαναν τόση φασαρία που ξύπνησε μέχρι και η γιαγιά η οποία κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Όταν ήρθε η αστυνομία βρήκε τους ληστές στη ντουλάπα να τρέμουν από το φόβο τους και να φωνάζουν «Φίδι, μεγάλο φίδι». Μάλιστα ένας από τους τρεις τόσο πολύ είχε φοβηθεί που κατουρήθηκε πάνω του. Οι αστυνομικοί τους έβαλαν χειροπέδες και ανακάλυψαν πως επρόκειτο για περιβόητους ληστές που ήταν επικηρυγμένοι επειδή είχαν κάνει πολλές ληστείες και έτσι εκείνος που θα τους παρέδιδε στην αστυνομία θα έπαιρνε αρκετά χρήματα. Έτσι η καλή γιαγιά πήρε τα λεφτά, τα μοίρασε στα παιδιά της και αγόρασε κι εκείνη έναν φούρνο που τον είχε ανάγκη. Και κάθε βράδυ άφηνε στον πάγκο της κουζίνας έναν μεγάλο πιάτο με γάλα και το πρωί που ξυπνούσε το έβρισκε άδειο. Όμως η γιαγιά κοιμόταν ήσυχη γιατί ήξερε πως ο θεός της είχε στείλει έναν φύλακα άγγελο….

Αν πάτε παιδιά στο Μουσείο μας θα δείτε ανάμεσα στα πολύ όμορφα αρχαία αριστουργήματα και μια μαρμάρινη στήλη με το Φίδι προστάτη του σπιτιού από τα αρχαία χρόνια. Και στο νησί της Κεφαλλονιάς την ημέρα της γιορτής της Παναγίας μας εμφανίζονται φιδάκια που στολίζουν την εικόνα της... Παράξενη που είναι η ζωή μας….

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram