Λογοτεχνία του δρόμου: Μικέλης (Μιχαήλ) Γ. Άβλιχος - Καταγραφή: Αντώνης Ψάλτης


Η ονοματοθεσία των δρόμων και των πλατειών, των νοσοκομείων, λιμανιών, αεροδρομίων, σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων, αλλά και η έγερση αγαλμάτων, προτομών και αναθημάτων, σε μία πόλη δεν λαμβάνει χώρα ως ένα απλό και τυχαίο γεγονός.

Κατά την προσωπική μου άποψη αυτή η διαδικασία φανερώνει (τις περισσότερες φορές) τις «αφηγηματικές προθέσεις», πολιτικές, ιστορικές, μορφωτικές και έτερες των ονοματοθετών, που (το συνηθέστερο) δεν είναι άλλοι από τους επίσημους φορείς της εκάστοτε διακυβέρνησης. Η στήλη «Λογοτεχνία του δρόμου» φιλοδοξεί να παρουσιάζει κάθε φορά μία οδό της πόλης της Λάρισας, το όνομα της οποίας αναφέρεται σε έναν λογοτέχνη. Οι «πηγές» της στήλης, έντυπες και διαδικτυακές, είναι αρκετές, και θα έπιανε χώρο να τις αναφέρω, αλλά είναι στη διάθεση καθενός ενδιαφερόμενου.

Ο δρόμος που σήμερα παρουσιάζεται πήρε το όνομά του από τον Άβλιχο Μικέλη. Ο δρόμος «ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟΥ» (σχεδόν στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον χάρτη της Λάρισας που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αποστόλης Γκέκας, τον οποίον θα συμβουλευτώ για όλη την έρευνά μου) βρίσκεται στη συνοικία της Ανθούπολης και είναι μια αρκετά μικρή οδός (προς την οδό Φαρσάλων) κάθετη στην οδό Λευκάδος (και τούτο έχει ενδιαφέρον αφού ο Μικέλης καταγόταν από το διπλανό νησί, την Κεφαλονιά). Σε σχέση με τα κτίρια που κείνται κατά μήκος του δρόμου διαπιστώνεται ελλιπής αρίθμηση: συγκεκριμένα οι μονοί αριθμοί είναι οι 1 και 3, ενώ οι ζυγοί είναι οι 4, 8 και 10, το δε μήκος του δρόμου διανοίγεται σε 188 μέτρα. Η απόφαση για την ονοματοθεσία του δρόμου πάρθηκε, σύμφωνα με την Πολεοδομία Λάρισας, το 1980.

Ο Μικέλης (Μιχαήλ) Γ. Άβλιχος ( 1844 -1917) ήταν Έλληνας σατιρικός ποιητής. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στις 18 Μαρτίου 1844 από εύπορους γονείς, τον Γεώργιο Άβλιχο του Θεοδώρου και την Ειρήνη Κουρούκλη του Σπυρίδωνος. Σπούδασε στο εκεί Πετρίτσειο Γυμνάσιο και μετά στην Ελβετία στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, όπου και ήλθε σε επαφή με τον αναρχισμό και τις ιδέες του Μιχαήλ Μπακούνιν. Έζησε κάποια χρόνια στο Παρίσι, τη Ζυρίχη και τη Βενετία. Όταν το 1872 επέστρεψε στην πατρίδα του, συνέχισε και συμπλήρωσε την ποίηση του συμπατριώτη του Ανδρέα Λασκαράτου, εστιάζοντας τη λεπτή ειρωνεία του στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, της θρησκοληψίας, της πλουτοκρατίας και του πολέμου. Για ένα μικρό διάστημα συνεργάστηκε λογοτεχνικά με τους Παναγιώτη Πανά και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, υπήρξε ωστόσο πολύ φειδωλός στις δημοσιεύσεις και γι' αυτό το σύνολο της δημοσιευμένης ποιητικής του παραγωγής (κυρίως σονέτα) δεν ξεπερνά τις 100 σελίδες. Κατά την περίοδο 1912– 1913 πάντως, έκανε τις τακτικότερες δημοσιεύσεις του στο περιοδικό Ζιζάνιο.

Παρά την ευψυχία και την ισχυρή του προσωπικότητα, ο Άβλιχος δεν κατόρθωσε να επηρεάσει αποτελεσματικά την επτανησιακή διανόηση της εποχής του, και ενώ, όπως γράφει ο Γιάννης Κορδάτος, στην Αθήνα η ποίησή του εκτιμήθηκε πολύ, η ασφυκτικά ελεγχόμενη από τους πλούσιους και τους ιερείς τοπική κοινωνία τον οδήγησε γρήγορα στην απομόνωση. Τα Άπαντά του συγκεντρώθηκαν και εκδόθηκαν το 1976, ενώ προηγήθηκε το 1959 η έκδοση ενός μικρού τόμου ποιημάτων του. Πέθανε στο Αργοστόλι.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram