Σχόλια τέχνης από την Eικαστική Eπιμελήτρια - Mουσειολόγο Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου


#Τέχνη και ψυχανάλυση 

«Η Τέχνη είναι μια διέξοδος στο γενετήσιο πρόβλημα». - Σίγκμουντ Φρόυντ (1856 -1939) Η επίδραση του πατέρα της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης, όπως ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία και της τέχνης. Μελετώντας τη σχέση της τέχνης με το όνειρο έδειξε τη σημασία που έχουν για τη ψυχική του ζωή τα φαινόμενα της σφαίρας του «ασυνειδήτου».

Άντι Γουόρχολ (1928 -1987), «Σίγκμουντ Φρόυντ» (Από τα Δέκα Πορτρέτα Εβραίων του 20ου αι.), 1980, μεταξοτυπία σε μουσαμά, 101,6 x 81,3 εκ., © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York

#Pop Art 

«Το κοινό έχει δικαίωμα στην τέχνη. Η τέχνη είναι για τον καθένα. Συχνά το έργο μου είναι αρκετά διφορούμενο, ώστε να μπορεί να ερμηνεύεται από οποιονδήποτε». - Κιθ Χάρινγκ (1958 -1990) Ο street art καλλιτέχνης και ακτιβιστής Κιθ Χάρινγκ άλλαξε την pop art σκηνή της δεκαετίας του ‘80 της Νέας Υόρκης ανοίγοντας μια θεματολογία σε δημόσιους χώρους, με τα συμβολικά σχέδιά του για τη ζωή, τον θάνατο, τον πόλεμο, τον άνθρωπο, τη σύγχρονη ζωή στα αστικά τοπία, τις φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις, τον υπερκαταναλωτισμό, την ομοφοβία και τη χρήση ναρκωτικών.

Κιθ Χάρινγκ, «Χωρίς τίτλο» (Διπλός άντρας), 1986, λιθογραφία, 56 × 76 εκ., Keith Haring Foundation

 

#Ποίηση στην τέχνη

«Κάθε λουλούδι έχει τη θέση του στον ήλιο κάθε άνθρωπος έχει ένα όνειρο κάθε άνθρωπος έχει έναν ουρανό πάνου από την πληγή του κι ένα μικρό παράνομο σημείωμα της Άνοιξης μέσα στην τσέπη του». - Γιάννης Ρίτσος (1909 - 1990). 

Γιαγιόι Κουσάμα (1929), « Έτοιμο να ανθίσει το πρωί», 1989, ακρυλικά σε καμβά, 38 x 45,5 εκ., Ιδιωτική Συλλογή

 

#Θανάσης Τότσικας

Ο Λαρισαίος εικαστικός Θανάσης Τότσικας μιλάει για την τέχνη του: «Με ενδιαφέρει το μυστήριο της ζωής και το δέος που προκαλεί. Σε αυτή τη ζωή καλείσαι να δράσεις, να κάνεις κάτι. Είναι θέμα επιβίωσης αυτή η συμμετοχή, το να είσαι σε μία συνεχή δράση, είναι κάτι αρχέγονο». Τέχνη και ζωή απόλυτα συνυφασμένες.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram