Ο αντίποδας του Rock n Roll - Σύντομη αναδρομή στο αυστραλέζικο μουσικό underground των δεκαετιών του 1970 και 1980


 
Γράφει ο Κώστας Σταυριανός 
 
Στις συζητήσεις – αντιπαραθέσεις των φίλων του Rock, περί του αν η Αγγλία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατάνε τα σκήπτρα, συχνά επεμβαίνει και ένας τρίτος πόλος, αυτός της Αυστραλίας και των συγκροτημάτων που σημάδεψαν τον ήχο του 1970 και του 1980. Είναι πολλά αυτά τα συγκροτήματα, όχι απλά αξιόλογα αλλά και, όπως θα δούμε, πρωτοπόρα.
Σε αυτό το άρθρο θα συγκεντρώσω τους κυριότερους εκπροσώπους του αυστραλιανού Rock n Roll που έδρασαν σε αυτή τη χρονική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 φαίνεται να είχαν τη δική τους μικρή ή μεγαλύτερη Rock n Roll σκηνή. Ένα επίσης ιδιαίτερο φαινόμενο ήταν ότι πολλές μπάντες μοιραζόταν τους ίδιους μουσικούς, γεγονός που μπορεί να έχει να κάνει με το ότι παρατηρείται μία σχετική ομοιομορφία στον ήχο. 
 
 
3cf69b9fdfaad78b88da4eeb2cef6a2a
 
 
Στην Ελλάδα είχαμε μια αδυναμία στα «Down under» συγκροτήματα. Oι Birthday Party, Sunnyboys, Radio Birdman, Triffids, GoBetweens, Midnight Oil και άλλοι, κάνανε υπερωρίες στα πικ-απ των μπαρ ανά την επικράτεια. Ας αρχίσουμε όμως με τα πρόσωπα.
Από ένα φανταστικό εικονοστάσι του Αυστραλιανού Rock, δε θα μπορούσαν να λεί- πουν οι εικόνες των Kim Salmon (The Scientists, Beasts of Bourbon), James Baker (The Hoodoo Gurus, The Scientists, Beasts of Bourbon, Victims, Dubrovniks με τους οποίους εί- χαμε την τιμή να τον δούμε και στην πόλη μας), Jeremy Oxley (The Sunnyboys), Chris Bailey ( The Saints ), Ed Kuepper (The Saints, Laughing Clowns), Tex Perkins και Spencer P. Jones (Beasts of Bourbon), Denis Tek (Radio Bird- man), Rob Younger (Radio Birdman, New Christs) και φυσικά οι Nick Cave, Mick Harvey και Rowland S. Howard των Birthday Party. Eνας που χάθηκε νωρίς ήταν ο Tracey Pew ο μπασίστας των Birthday Party, Saints και Bad Seeds, ο οποίος πέθανε το 1986 σε ηλικία 28 ετών. Όλοι αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω συμμετείχαν και σε διάφορες άλλες μικρότερες μπάντες ενώ έχουν να επιδείξουν και προσωπική δισκογραφία.
 
170004534 256739352811284 5562866998757365543 n
 
Το 1973 δημιουργήθηκαν οι The Saints, οι οποίοι αποτελούν ένα ιστορικό συγκρότημα και αυτό διότι ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν το Punk τραγούδι με τίτλο «I’m stranded» νωρίτερα από οποιοδήποτε μετέπειτα γνωστό Punk Αγγλικό συγκρότημα. Η κυκλοφορία του εν λόγω τραγουδιού έγινε τον Σεπτέμβριο του 1976, δύο μήνες πριν κυκλοφορήσει το «Anarchy in the U.K.» των Sex Pistols. Εδώ θα μπούνε βέβαια στην κουβέντα οι λάτρεις της Αμερικής και θα πούνε ότι οι Ramones, η Patti Smith, οι New York Dolls και οι Modern Lovers είχαν ήδη πολλές κυκλοφορίες, έχοντας απόλυτο δίκιο.
Αξίζει όμως μια ακρόαση του «Stranded» για να γίνει κατανοητός ο ιδιαίτερος ήχος και τα «μηχανικά» φωνητικά του Bailey που τραγουδάει λες και δεν τον ενδιαφέρει τίποτε σε αυτή τη ζωή. Είναι ένα τραγούδι που, πέρα από την ως άνω ιστορική αξία, δεν μπορείς να ξεχάσεις άπαξ και το ακούσεις.
 
7008644 1x1 940x940
 
Αν οι The Saints έβγαλαν το single που εκκίνησε το αυστραλέζικο Punk, οι Radio Birdman κυκλοφόρησαν τον δίσκο που καθόρισε μια ολόκληρη σκηνή. Δημιουργηθήκαν στο Sydney το 1974 και ηχογράφησαν το «Radios Appear» μεταξύ 1976 και 1977, για να το κυκλοφορήσουν τελικά τον Ιούλιο του ’77. Πάτησαν πάνω στα μονοπάτια που είχανε ήδη χαράξει οι Stooges και οι MC 5 για να παράξουν τελικά τον συναρπα- στικότερο, για πολλούς, ήχο στην ιστορία του Rock n Roll και να αποτελέσουν με τη σειρά τους επιρροή για ένα σωρό συγκροτήματα ανά τον κόσμο. Η προγραμματισμένη περιοδεία τους στις ΗΠΑ μαζί με τους Ramones το 1978 δεν έγινε ποτέ λόγω προβλημάτων της εταιρίας τους. Αν αυτή η περιοδεία είχε πραγματοποιηθεί, η αμερικάνικη μουσική δεν θα ήταν η ίδια…
 
 
397820
 
Προχωρώντας με προσωπικά κριτήρια θα συνεχίσω με τους Sunnyboys και τους Triffids, δύο συγκροτήματα που ειδικά στη χώρα μας είχαν μεγάλη επιτυχία και πολλούς οπαδούς. Ειδικά οι δεύτεροι είχαν μια πολύ ιδιαίτερη «πρωτιά» καθώς ήταν η μπάντα που άνοιξε το θρυλικό «Ρόδον» στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1987. Όσο για τους Sunnyboys, αν τραγού- δια σαν το «Alone with you», «My only friend» και «Trouble in my brain» δεν σας λένε τίποτε τότε… ποτέ δε είναι αργά…
 
beasts of bourbon 1
 
 
Aπό εκεί και πέρα υπήρξαν οι Birthday Party, πρωτοπόροι του Goth με τα μανιασμένα φωνητικά του Nick Cave, τα βρώ- μικα μπλουζ των Beasts of Bourbon, το ξέφρενο swamp rock των The Scientists, ο άναρχος ρομαντισμός των Go-Be- tweens, η τεράστια επιτυχία των Midnight Oil, Men at Work, ΙΝΧS και Bad Seeds. Επίσης η πρωτοπορία των Flash and the Pan, το πειραγμένο Power Pop των Celibate Rifles και των Hoodoo Gurus, η μοναδική μελαγχολία των Died Pretty, το Garage των New Christs των Stems, και των Lime Spiders, οι Laughing Clowns, προσωπική εξέλιξη των Ed Kuepper μετά τους The Saints, οι μαγικές κιθάρες των The Church, το πιάνο του Louis Tillett και το song-writing του Paul Kelly. Εντούτοις, καθώς τα συγκροτήματα στην Αυστραλία ήταν περισσότερα και από τους καρχαρίες στις θάλασσές της, ο παραπάνω κατάλογος είναι προσωπικός και σίγουρα απλά ενδεικτικός.
Oπως ισχύει για τα πάντα, δε φτάνει απλά να διαβάσεις για κάτι, πρέπει να έχεις εμπειρία από την ίδια την πηγή, για να σχηματίσεις άποψη. Στην περίπτωση λοιπόν που ενδιαφέ- ρεστε για το Aussie Rock n Roll, ακολουθεί μία λίστα από άλ- μπουμ και τραγούδια, τα οποία πιστεύω είναι αντιπροσωπευτικά και θα σας βοηθήσουν να μπείτε στο νόημα του αυστραλέζικου ήχου.
Καλή ακρόαση!  
 
 
Aκούστε : Τhe Saints – ‘’I’m Stranded’’ LP – 1977
Radio Birdman – ‘’Radios Appear’’ LP – 1977
The Go-Betweens – ‘’ Lee Remick/Karen’’ Single – 1978
Flash and the Pan – ‘’Flash and the Pan’’ LP – 1978
Sunnyboys – ‘’Sunnyboys’’ LP – 1981
The Birthday Party – ‘’Release the bats/Blast off’’ Single – 1981
The Triffids – ‘’Treeless Plain’’ LP – 1983
The Celibate Rifles – ‘’ Sideroxylon’’ – 1983
Beasts of Bourbon – ‘’ Axeman’s Jazz’’ LP – 1984
The Scientists – ‘’ Weird Love’’ LP – 1986
Louis Tillett – ‘’Ego Tripping at the gates of Hell’’ LP – 1987
Ed Kuepper – ‘’ Everybody’s got to ‘’ LP – 1988

Δείτε επίσης : ΄΄ Descent into the maelstorm’’ – Jonathan J. Sequeira - Ντοκυμαντέρ 2017
 
 
 

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram