Η πρώτη προβολή ταινίας στην υπόγεια Ρωμαϊκή Δεξαμενή της Λάρισας


Φωτογραφία: Κώστας Τσάντζος Φωτογραφία: Κώστας Τσάντζος

Στον υπόγειο αρχαιολογικό χώρο της Ρωμαϊκής Δεξαμενής του Διοκλητια νού στη Λάρισα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, γιορτάζει τα 53 χρόνια από την πρώτη προβολή της ταινίας «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος», αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο ιταλό σκηνοθέτη Sergio Leone και φυσικά στον συνθέτη Ennio Morricone, η εμβληματική μουσική του οποίου για την ταινία, αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή σάουντρακ όλων των εποχών.

 

Τι θα δούμε στην Κεντρική Δεξαμενή Λάρισας (οδός Μανωλάκη)

Η δεξαμενή που ταυτίζεται με την κεντρική δεξαμενή της Λάρισας στα όψιμα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά χρόνια (3ος - 5ος αιώνας μ.Χ.) βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο υπόγειο πολυκατοικίας επί της οδού Μανωλάκη 6.

Πρόκειται για μεγάλη υπέργεια δεξαμενή, διαστάσεων 33Χ20 μ. και χωρητικότητας 2.350 κ.μ., περίπου. Το μέγεθός της και η χωρητικότητά της την κατατάσσουν ανάμεσα στα μεγάλα δημόσια κοινωφελή έργα που υλοποιήθηκαν στη Λάρισα κατά την όψιμη ρωμαϊκή περίοδο και συνέβαλαν αναμφίβολα στην ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της Επαρχίας Θεσσαλίας στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (285-305).

Αποτελείται από τρεις καμαροσκεπείς ορθογώνιους χώρους, μέγιστου ύψους 6μ., που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω στενών τοξωτών ανοιγμάτων. Πρόκειται για ιδιαίτερο οικοδόμημα που χαρακτηρίζεται από την τήρηση των αναλογιών και την επιμέλεια της κατασκευής. Οι ισχυροί τοίχοι του κτιρίου είναι κτισμένοι με αργολιθοδομή που ενισχύεται από ζώνες πλινθοδομής. Στην πρόσοψη της δεξαμενής διαμορφωνόταν πολυτελές κρηναίο οικοδόμημα στο τύπου του νυμφαίου, με ορθογώνιες και ημικυκλικές κόγχες για την τοποθέτηση αγαλμάτων σχετικών με τα νερά και τη φύση.

Η πρόσοψη της δεξαμενής και το νυμφαίο έφεραν επένδυση από μαρμάρινες πλάκες λευκού και πράσινου χρώματος, οι οποίες αποκολλήθηκαν επιμελώς μετά από την καταστροφή και εγκατάλειψη του κτιρίου.

Οι χώροι της δεξαμενής αποκαλύφθηκαν διαδοχικά κατά τις εκσκαφές θεμελίων για την ανέγερση οικοδομών, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα του κτιρίου.

Σε αυτόν λοιπόν τον άκρως ατμοσφαιρικό χώρο, ίσως άγνωστο για τους πολλούς, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» σε full HD απόδοση ενώ η σοπράνο Μιρέλλα Λύκα, από τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης θα αποδώσει το φωνητικό μέρος από το κομμάτι «Η έκσταση του χρυσού», που ακούγεται στη σκηνή της τελικής αναμέτρησης των τριών ανδρών στο νεκροταφείο, σε μία από τις καλύτερες στιγμές του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας Αθηνών και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρώμης.

Χαρίκλεια Βλαχάκη

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram