www.kidoplanet.gr: H Τίνα Μιναρετζή έφτιαξε ένα online νηπιαγωγείο που μαθαίνει στα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνολογία και στους γονείς να μην τη φοβούνται.


Μεγαλώνοντας σε ένα κόσμο που όχι μόνο συμπεριλαμβάνει αλλά και διαμορφώνεται από τις τεχνολογίες της Πληροφορίας, τα παιδιά του 21ου αιώνα ή αλλιώς οι «ψηφιακοί αυτόχθονες» -σύμφωνα με τη βιβλιογραφία - μαθαίνουν να μιλούν τη γλώσσα των υπολογιστών, των βιντεοπαιχνιδιών και του διαδικτύου ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και ευκολία που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα.

Εφόσον λοιπόν η τεχνολογία αποτελεί τη γλώσσα του μέλλοντος και τα παιδιά μας είναι - όχι απλώς πρόθυμα - αλλά έτοιμα να την μιλήσουν, μήπως αντί να καταφερόμαστε εναντίον της θα έπρεπε να αναρωτηθούμε ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος να τους τη διδάξουμε;

Η συγκεκριμένη συζήτηση δεν είναι πρωτόγνωρη για την ηλεκτρολόγο μηχανικό Τίνα Μιναρετζή, η οποία από το 2011 ασχολείται με τη δημιουργία καινοτόμων παιδικών προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογίας. Πρόκειται, όπως θα πει στις Θεσσαλικές Επιλογές, για μια υπαρκτή ανάγκη κατανόησης των νέων τεχνολογικών δεδομένων, του πως λειτουργούν, του τι προσφέρουν και του πως τα χρησιμοποιούμε έτσι ώστε μέσα από την κατανόηση να οδηγηθούμε στην αποδοτική χρήση της τεχνολογίας, ως εργαλείο εκπαίδευσης, μάθησης, ανακάλυψης και φυσικά παιχνιδιού!

Αυτό ακριβώς είναι και το kidoplanet.gr, το online νηπιαγωγείο που δημιούργησε η Τίνα Μιναρετζή σε συνεργασία με τον μηχανικό υπολογιστών Βασίλη Κολορίζο με στόχο να ενθαρρύνει τα νήπια στον πειραματισμό, τους εκπαιδευτικούς στη χρήση του υπολογιστή μέσα στην τάξη και τους γονείς στην εξοικείωση με την τεχνολογία.  

Λογισμικό μελετημένο αποκλειστικά για παιδιά Εκτός από το εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό, η καινοτομία της υπηρεσίας που ανέπτυξε η κ. Μιναρετζή, έγκειται στον παιδαγωγικό σχεδιασμό του λογισμικού το οποίο βασίζεται στον τρόπο που σκέφτονται και αλληλεπιδρούν τα μικρά παιδιά.

Όπως σημειώνει στις Θ.Ε. «η ενεργός συμμετοχή στη μάθηση είναι ουσιώδης καθώς όταν τα νήπια εξερευνούν έναν εκπαιδευτικό λογισμικό θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν με τον δικό τους ρυθμό, να το χειρίζονται αυτόνομα, να τους δίνονται ευκαιρίες για δοκιμή και λάθος, για τη διεύρυνση εναλλακτικών καταστάσεων.

Σημαντικό επίσης είναι και το αισθητικό κριτήριο, τα γραφικά αλλά και ο τρόπος πλοήγησης ο οποίος έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες παιδιών προσχολικής ηλικίας».

Το KidoPlanet έχει υλοποιηθεί από ομάδα ειδικών με βαθιά κατανόηση του τρόπου σκέψης των μικρών παιδιών. Η πλοήγηση, οι εντολές, τα εικονίδια και τα σύμβολα είναι ειδικά σχεδιασμένα για την πραγμάτωση συγκεκριμένων παιδαγωγικών στόχων. Επιπλέον, υπάρχει ηχητική υποστήριξη των βασικών λειτουργιών έτσι ώστε να διεγείρεται το ενδιαφέρον του παιδιού.

Το ζητούμενο δεν είναι να γεμίσουμε το κεφάλι των παιδιών με γνώσεις, αλλά και τους δώσουμε εργαλεία που θα τα μάθουν να σκέφτονται συστηματικά και πρακτικά. Σκεφτείτε τι θα γίνει αν συνδυάσουμε τη φαντασία των παιδιών με την τεχνολογία; Μια νέα εφεύρεση! Αυτή είναι η μαγεία της επιστήμης.

 

 

Μαθηματικά

Μια σειρά ασκήσεων έχει δημιουργηθεί για τη μαθηματική εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Οι ασκήσεις καλύπτουν όλη τη θεματολογία του νηπιαγωγείου.

Περιβάλλον

Στο KidoPlanet υπάρχει μια ολοκληρωμένη εγκυκλοπαίδεια του περιβάλλοντος. Υπέροχες φωτογραφίες, παζλ, ζωγραφική, βίντεο καθώς και κείμενα με γνωστικές πληροφορίες του κάθε αντικειμένου που μελετάται, δημιουργούν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία μάθησης μέσα από το παιχνίδι. Η ποιότητα της εικονογράφησης, ο παιδικός χαρακτήρας των κειμένων και οι σωστά επιλεγμένες πολυμεσικές εφαρμογές απογειώνουν την ψυχαγωγία!

Δραστηριότητες

Μια συλλογή μοναδικών εκτυπώσιμων φύλλων εργασίας στα μαθηματικά, με προσεγμένο περιεχόμενο και υψηλής ποιότητας εικονογράφηση, περιμένουν τους μικρούς φίλους για να εξασκηθούν παράλληλα με τις ψηφιακές ασκήσεις, ολοκληρώνοντας έτσι την εμπειρία της μάθησης με τον πιο ευχάριστο τρόπο!

Στατιστικά

Κάθε φορά που το παιδί εξασκείται, το σύστημα συλλέγει στοιχεία για την πρόοδο του. Ο χρόνος περιήγησης, ο αριθμός σωστών και λάθος απαντήσεων καθώς και ο αριθμός των βραβείων εμφανίζονται στον πίνακα των στατιστικών. Έτσι, ο γονιός καθώς και ο εκπαιδευτικός έχει πλήρη εικόνα της ενασχόλησης του παιδιού με την υπηρεσία!

Βραβεία

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης, το παιδί συλλέγει αστεράκια επιβράβευσης και μετάλλια. Όλα αυτά μετατρέπονται σε αυτοκόλλητα, που διακοσμούν το ψηφιακό του άλμπουμ! Η επιβράβευση αποτελεί ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας.

 

BIO

Η Τίνα Μιναρετζή είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργία προϊόντων, βιβλίων και υπηρεσιών τεχνολογίας για παιδιά.Τα τελευταία χρόνια εξιδικεύεται στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ρομποτικής εκπαίδευσης κάνοντας μαθήματα σε ομάδες μαθητών αλλά και σε φεστιβάλ τεχνολογίας.Στους άμεσους στόχους της είναι η κυκλοφορία επιτραπέζιων παιχνιδιών τα οποία θα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών.

Η Τίνα Μιναρετζή έχει βραβευτεί σε διάφορους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς αλλά και διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας , ενώ το διαδικτυακό παραμύθι της, «Ο λαγός και η χελώνα», ήταν πρώτο στο app store για έναν χρόνο στην κατηγορία «Εκπαίδευση».

Χαρίκλεια Βλαχάκη

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram