out Hear New Music Week 2018:Μια διεθνής μουσική συνάντηση στο ΔΩΛ


out Hear New Music Week 2018:Μια διεθνής μουσική συνάντηση στο ΔΩΛ Φωτογραφία: Κώστας Μάντζιαρης

Ο ιδρυτής και οραματιστής της πρωτοβουλίας, Λαρισαίος πιανίστας Χρήστος Λενούτσος μιλά στις «Θ.Ε.»

Συνέντευξη: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας αναγνωρισμένοι συνθέτες Νέας μουσικής από την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα, συμπράττουν με το κουαρτέτο της ορχήστρας Klangforum Wien, πειραματίζονται και εξερευνούν τις δυνατότητες του ήχου είτε αυτός παράγεται με ακουστικά, είτε με ηλεκτρονικά μέσα. Πρόκειται για μια συνάντηση που υλοποιείται στο πλαίσιο του εργαστηρίου σύγχρονης σύνθεσης “outHear New Music Week 2018” μια διεθνή πρωτοβουλία που απευθύνεται σε νέους συνθέτες αλλά και φιλόμουσους που επιθυμούν να γνωρίσουν το αύριο της σύγχρονης μουσικής.

Κύριε Λενούτσο, τι είναι η Νέα μουσική;

Mε τον όρο σύγχρονη κλασική μουσική ή Νέα μουσική, συνήθως εννοούμε την μουσική δημιουργία από το 1965 και μετά. Είναι μουσική που σπάει τις φόρμες και τις κλασικές παραδόσεις της μουσικής και εξερευνά τις δυνατότητες του ήχου, είτε αυτός παράγεται με ακουστικά, είτε με ηλεκτρονικά μέσα.

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη διοργάνωση του «outHear New Music Week 2018»;

Εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα προσωπικό μου όραμα να φέρω στην πόλη μας τη μουσική του σήμερα, τη Νέα μουσική. Να έχουμε την ευκαιρία να δούμε πως πορεύονται οι συνθέτες του σήμερα και να πορευτούμε κι εμείς μαζί τους.

Να πάρουμε μια γεύση από το παρόν για να διαισθανθούμε το μέλλον.

Η πραγματοποίηση μιας τέτοιας ιδέας απαιτεί ένα σχεδιασμό και προγραμματισμό που μόνο ειδήμονες του είδους μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Απευθύνθηκα λοιπόν σε άτομα που εμπιστεύομαι και εκτιμώ, εξέχουσες προσωπικότητες στον χώρο της σύγχρονης σύνθεσης με τους οποίους μας συνδέει φιλία από τα φοιτητικά χρόνια καθώς είμαστε όλοι απόφοιτοι του ίδιου πανεπιστημίου στο Γκρατς και το εγχείρημα άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά.

Πρόκειται για τους συνθέτες και καθηγητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του τμήματος Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Γκρατς αντίστοιχα, Δημή́τρη Παπαγεωργί́ου και Oρέστη Tουφεκτσή και τον βιολονίστα, μέλος της διάσημης ορχήστρας Klangforum Wien Δημήτρη Πολυζωίδη.

cid EB61546D D9CE 4D76 A1FD 963BADCA6154 thema

Τι είναι το «outHear»;

Το outΗear είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα, που απευθύνεται κυρίως σε νέους συνθέτες (βρίσκονται ως επί το πλείστον στο επίπεδο των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τους σπουδών) προκειμένου να έρθουν στη Λάρισα να δουλέψουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους με το σημαντικότερο κουαρτέτο εγχόρδων της σύγχρονης μουσικής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το κουαρτέτο της ορχήστρας Klangforum Wien.

H ορχήστρα αυτή ιδρύθηκε το 1989 στη Βιέννη και αποτελεί μέχρι σήμερα την καλύτερη ορχήστρα σύγχρονης μουσικής παγκοσμίως. Οι μουσικοί είναι πρωτοπόροι εκτελεστές αυτού του είδους και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς αυτή η συνεργασία.

Πως έγινε η επιλογή των συμμετεχόντων συνθετών;

Η επιλογή των συνθετών (στο σύνολο 12 άτομα) έγινε μέσα από ένα παγκόσμιο κάλεσμα που απευθύναμε, και το οποίο για πρώτη χρονιά πήγε εξαιρετικά κάλα, τόσο σε ποσότητα συμμετοχών, όσο και σε ποιότητα.

Οι επιλεγόμενοι συνθέτες θα έρθουν πραγματικά από όλον τον κόσμο, από την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία, το Μεξικό, την Ισπανία, την Αργεντινή, την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Ανάμεσά τους βρίσκονται επίσης δύο Έλληνες και μια Κύπρια συνθέτρια. Η επιτροπή προσπάθησε μέσω των επιλογών της να ενθαρρύνει την ποικιλία των συνθετικών εκφάνσεων της σύγχρονης μουσικής.

Τι θα συμβεί στη διάρκεια του εργαστηρίου;

Οι συμμετέχοντες συνθέτες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους με μορφή ακαδημαϊ̈κής διάλεξης κατά τη διάρκεια διήμερου συμποσίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Δεκεμβρίου και είναι βεβαίως ανοιχτό για όλους τους ενδιαφερόμενους. Επίσης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι συνθέτες εκτός από τις ανοικτές πρόβες με το Klangforum, θα έχουν και τη δυνατότητα να κάνουν ατομικές συναντήσεις με τους διδάσκοντες Clemens Gadenstätter, Δημήτρη Παπαγεωργίου και Oρέστη Tουφεκτσή́. Στις παράλληλες δράσεις, η προσκεκλημένη Βερολινέζα βιολονίστρια Hannah Walter, εξπέρ του είδους, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, θα δώσει ένα ατομικό ρεσιτάλ βιολιού και βιόλας με έργα νέων συνθετών. Επίσης, μαθητές του ωδείου μας θα συμμετάσχουν παρουσιάζοντας έργα νέων συνθετών με την καθοδήγηση των συντελεστών της διοργάνωσης. Είναι μεγάλη ικανοποίηση που σπουδαστές του ωδείου μας θα λάβουν μέρος σε μια τέτοια οργάνωση.

Η τελική συναυλία με το κουαρτέτο εγχόρδων Klangforum θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών του ΔΩΛ την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, η οποία είναι βεβαίως ανοιχτή για το κοινό και καλούμε όλο τον κόσμο, γνώστες και μη της σύγχρονης μουσικής, άτομα ανοιχτά σε φρέσκες ιδέες και προκλήσεις, να έρθουν και να βιώσουν τη μουσική του αύριο.

Τέλος, το φεστιβάλ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους φοιτητές και τους σπουδαστές της μουσικής όλων των βαθμίδων, καθώς, η δυνατότητα παρακολούθησης ενός εργαστηρίου με τέτοιο καλλιτεχνικό εύρος, δίνεται σπάνια. Ο πολυδιάστατος προγραμματισμός του, είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουν τους ορίζοντές τους ακούγοντας νέα πράγματα σε μια διεθνή μουσική συνάντηση.

Το outHear New Music Week 2018, διοργανώνεται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας ενώ η όλη οργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στις εγγραφές για τις συμμετοχές στο εργαστήριο καθώς και όλα τα στοιχεία σχετικά με αυτό θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.outhearnewmusic.com

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram