ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΗΣ: Η τέχνη ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων


Σε ένα οίκημα των αρχών του 20ού αιώνα στο κέντρο της Λάρισας η τέχνη γίνεται μέσο έκφρασης συναισθημάτων, ο πολιτισμός συναντά την πρόληψη και εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικες μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δημιουργούν αλλά και να αναπτύσσουν ψυχοκοινωνικές δεξιότητες.

 

Αυτό είναι το «Εργαστήρι Ζωής», ένα πρότυπο κέντρο πρωτογενούς πρόληψης το οποίο αξιοποιεί την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για προσωπική έκφραση και δημιουργία και με όχημα την τέχνη προτείνει τους ανθρώπινους δεσμούς ως αντίβαρο στις εξαρτήσεις.

 DSC3087 thema

 

Εργαστήρια θεάτρου, χορού, μουσικής, παραμυθιού, φωτογραφίας, εικαστικών, δημιουργικής γραφής, ιστορίας και πολιτισμού αποτελούν ορισμένες μόνο από τις δραστηριότητες που προσφέρονται δωρεάν σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Το «Εργαστήρι Ζωής» λειτουργεί στο νεοκλασικό της οδού Μανωλάκη 11 από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λάρισας του ΟΚΑΝΑ και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον ΟΚΑΝΑ.

ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Κ.Π. κ. Ευαγγελία Λιακούλη, «σε αντίθεση με τα συνήθη πρότυπα επικοινωνίας μέσω των οποίων τα Κέντρα Πρόληψης έρχονται σε επαφή με την κοινωνία, από το 2011 τόσο η διοίκηση όσο και το επιστημονικό προσωπικό, αναζητούσαμε ένα νέο μοντέλο εξωστρέφειας το οποίο θα μας επέτρεπε, έμμεσα και ταυτόχρονα άμεσα, να απευθυνθούμε στην τοπική κοινότητα προσφέροντας ενημέρωση και υποστήριξη σε θέματα πρόληψης».

10 thema

«Ξεφεύγοντας από τους στερεότυπους τρόπους ενημέρωσης αναφορικά με την πρόληψη από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο, την κατάχρηση του διαδικτύου ή τον εκφοβισμό, θέματα τα οποία εξ αντικειμένου απαιτούν έναν ιδιαίτερο χειρισμό, επιλέξαμε να κάνουμε ένα άλμα εξωστρέφειας και να απευθύνουμε στον γενικό πληθυσμό μέσω της τέχνης. Άλλωστε σκοπός μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε απλά ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και σίγουρα όχι ένα πάρκινγκ παιδιών, αλλά ένα χώρο συνεύρεσης και επικοινωνίας, μέσα από τον οποίο θα δομούνταν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Σίγουρα δεν ήταν κάτι εύκολο αλλά ένας στόχος που κατακτήθηκε με πολλή και αδιάκοπη εργασία και συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση, το επιστημονικό προσωπικό του κέντρου αλλά και τους εκπαιδευτές του εργαστηρίου. Τα 400 και πλέον άτομα κάθε ηλικίας τα οποία συμμετείχαν στις δράσεις μας το 2018 και φυσικά η πρόκριση του Εργαστηρίου μας στην τελική φάση για το Βραβείο Πρόληψης POMPIDOU 2018, είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση στην προσπάθειά μας».

ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΠΙΤΑΚΙ

Δεν είναι όμως το μήνυμα ή οι δράσεις που κάνουν μόνο το «Εργαστήρι Ζωής» να ξεχωρίζει αλλά και ο χώρος στον οποίο στεγάζεται. Το «κίτρινο σπιτάκι» όπως τον αποκαλούν τα παιδιά που το παινεύουν, το αγαπούν και το προσέχουν.

Σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, από τα λίγα που διασώζονται πλέον στη Λάρισα, θεμελιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια αγοράστηκε από την οικογένεια των αδερφών Οικονόμου οι οποίοι το διαμόρφωσαν σύμφωνα με τις ανάγκες τους σε δύο ξεχωριστές οικίες. Στην πορεία άλλαξε ιδιοκτησία, ενώ στη δεκαετία του ’90 το οίκημα λειτούργησε κυρίως ως επαγγελματικός χώρος, μέχρι τη στιγμή που το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανέλαβε τη ριζική του αναπαλαίωση και χρήση.

Οι χειροποίητες σταμπωτές τοιχογραφίες οροφής, το μαρμάρινο σκαλιστό τζάκι και τα εξαιρετικής αισθητικής χειροποίητα πλακάκια δαπέδου του ισογείου, δημιουργούν ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το παρελθόν.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

Όπως υπογραμμίζει η κ. Ειρήνη Κουφάκη, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, η επιρροή των διαφόρων μορφών τέχνης διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επιστημονικό δυναμικό του Κέντρου βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό του «Εργαστηρίου Ζωής» προκειμένου από κοινού να καταρτίζουν εικαστικά προγράμματα και δράσεις που εκτός από την καλλιτεχνική διέξοδο και διάσταση, προάγουν τη συνεργασία και την ομαδικότητα, ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμηση (π.χ. η συμμετοχή σε μια θεατρική ομάδα) και συσφίγγουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Κάτι που αποτελεί ζητούμενο στην εποχή της απομόνωσης που βιώνουμε σήμερα.

17 thema

Ανδρέας Αλμπάνης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ζωής, Δέσποινα Μπουνίτση, Καλλιτεχνική Υπέυθυνη Εργαστηρίου Ζωής, Γεωργία Ζαβράκα, Ψυχολόγος, Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Ντίνα Κασούμη, Εγκληματολόγος, Συντονίστρια Εργαστηρίου Ζωής, Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Χρήστος Πιτσίλκας, Κοινωνιολόγος, Στέλεχος Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Ειρήνη Κουφάκη, Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Ευαγγελία Λιακούλη, Δικηγόρος, Περιφ. Σύμβουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Πρόληψης ΟΚΑΝΑ.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με έμφυτη την ανάγκη του παιχνιδιού και της δημιουργίας», συμπληρώνει ο κοινωνιολόγος του Κέντρου Πρόληψης κ. Ανδρέας Αλμπάνης, Κοινωνιολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ζωής, «ωστόσο στην πορεία της ζωής, η ρουτίνα, η καθημερινότητα και τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν, τείνουν να εγκλωβίζουν αυτό το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας. Η τέχνη λοιπόν, ως μέθοδος πρόληψης έρχεται να επαναφέρει ή αν θέλετε να μας υπενθυμίσει, πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους και δημιουργικούς, αλλά και δεξιότητες που ενδεχομένως να μην ξέραμε ότι κατέχουμε ή είχαμε ξεχάσει.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που ακούμε από αρκετούς που συμμετέχουν στα προγράμματα οι οποίοι με έκπληξη μας λένε με αυτοπεποίθηση πλέον: «Δεν περίμενα πως θα μπορούσα να γράψω, να χορέψω ή να ζωγραφίσω».

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η κ. Δέσποινα Μπουνίτση είναι η Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ζωής. Ρόλος της, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές αλλά και τους επιστημονικούς συμβούλους του Κέντρου Πρόληψης, είναι να αναζητούν και να υλοποιούν θεματικές ενότητες με έντονο το στοιχείο της έκφρασης όπως ο χορός, η δημιουργική γραφή και οι άλλες παραστατικές τέχνες που μας βοηθούν να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας.

Για εκείνη το κομμάτι της πρωτότυπης δημιουργίας, το έργο δηλαδή που θα παραχθεί στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου, είτε πρόκειται για μια ζωγραφιά, είτε για μια χορογραφία ή έναν αυτοσχεδιασμό, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενώ σε δεύτερο στάδιο, το σημείο όπου το παραγόμενο έργο, γίνεται εξωστρεφές και συναντά το κοινό της πόλης σηματοδοτεί την αλλαγή και τον μετασχηματισμό.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο επιδίωξη του Εργαστηρίου και των εκπαιδευτών του, είναι τα διάφορα τμήματα και οι θεματικές δράσεις που υλοποιούμαι να έχουν έντονο το κομμάτι της πρωτότυπης δημιουργίας. «Αυτό σημαίνει ότι γράφουμε μόνοι μας, εξ αρχής τα θεατρικά έργα που παρουσιάζουμε, τις χορογραφίες, τα παραμύθια και τις ιστορίες που αφηγούμαστε» καταλήγει η ίδια.

ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ

Για το έτος 2018-2019 στο Εργαστήρι Ζωής θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα:

• Εργαστήρια Εικαστικών και Παραμυθιού για παιδιά

• Χορού και Θεάτρου για παιδιά και εφήβους

• Φωτογραφίας και Δημιουργικής Γραφής για εφήβους

• Ιστορίας, Πολιτισμού, Φωτογραφίας, Δημιουργικής Γραφής και Εθελοντών για ενήλικες.

• Mixtape (για εφήβους)

• Θέατρο ενηλίκων Τηλ. επικοινωνίας 2410-555936 και 2410-555935 

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram