Μια μέρα στο σκοπευτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας...


Μια μέρα στο σκοπευτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας... Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης

Κακοποιοί βρίσκονται μέσα σε κτήριο και κρατούν ομήρους.

Στο σημείο σπεύδει η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος, έτοιμη να αντιμετωπίσει τους δράστες και να σώσει τους πολίτες. Λίγο νωρίτερα αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έπεφταν σε ενέδρα δραστών. Οι αστυνομικοί έπρεπε να απεγκλωβιστούν από το όχημα.

nea photo thema

 

Κείμενο: Ζωή Παρμάκη

Τα παραπάνω σενάρια περιλαμβάνονται στην εκπαίδευση των αστυνομικών της υποομάδας της Β’ ομάδας της ΟΠΚΕ Λάρισας και της ομάδας ΔΙΑΣ στο σκοπευτήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας στην Κοιλάδα του Δήμου Λαρισαίων. Η εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού είναι βασική προϋπόθεση για τη νόμιμη οπλοκατοχή και οπλοφορία. Το γραφείο Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας στελεχώνεται από τους ανθυπαστυνόμους Στέλιο Αϊλαμάκη και Δημήτρη Καζανά.

ASTYNOMIA7 thema

Ο Στ. Αϊλαμάκης υπηρέτησε επί σειρά ετών στην ΕΚΑΜ και ο Δ. Καζανάς στην Άμεση Δράση Αττικής και στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών Ασφάλειας Αττικής. Από το 2012 έως σήμερα είναι εκπαιδευτές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας πάνω σε θέματα Αυτοάμυνας, Αυτοπροστασίας, Οπλοτεχνικής και Αμυντικής Σκοποβολής, Μεταγωγής Κρατουμένων, Φρούρησης Ευπαθών Στόχων. Η εκπαίδευση των Αστυνομικών δεν περιλαμβάνει μόνο την άσκηση στη σκοποβολή και οπλοτεχνική.

DIAS 38 thema

Αντιθέτως αυτό είναι το τελευταίο στάδιο. Αρχικά πρέπει να περάσουν με απόλυτη επιτυχία το θεωρητικό κομμάτι και στη συνέχεια ακολουθεί το πρακτικό κομμάτι της αυτοάμυνας, με επίδειξη για ακινητοποίηση και σύλληψη ατόμων με διάφορες λαβές και τεχνικές, καθώς και σενάρια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχων αγνώστου κινδύνου, υπόπτου ατόμου και οχήματος και έλεγχος και σύλληψη υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα γίνεται «ξηρά προπόνηση » (χωρίς πυρομαχικά) στις θέσεις μάχης του ατομικού και υπηρεσιακού οπλισμού ώστε την τελευταία μέρα της εκπαίδευσης οι αστυνομικοί να εκπαιδευτούν με αληθινά πυρά κάτω από όσο γίνεται πιο ρεαλιστικές συνθήκες στο σκοπευτήριο.

 

Oι ανθυπαστυνόμοι Στέλιος Αϊλαμάκης και Δημήτρης Καζανάς του γραφείου Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας

ASTYNOMIA33 thema

Τον τελευταίο καιρό η Υπηρεσία, ύστερα από δωρεά ιδιώτη και τη συνδρομή της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, προμηθεύτηκε όπλα τύπου «airsoft» τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των υπηρεσιακών όπλων των αστυνομικών μόνο που αντί για αληθινές βολίδες εκτοξεύουν πλαστικές μπίλιες οι οποίες επιφέρουν ελαφρύ πόνο σε περίπτωση που βληθεί κάποιος. Με αυτά του τύπου τα όπλα αναβαθμίστηκε η εκπαίδευση έτσι ώστε τα εικονικά σενάρια πριν μπουν στο σκοπευτήριο να αποκτούν ακόμα πιο ρεαλιστικό χαρακτήρα.

OPKE KOILADA 42 thema

«Μέριμνα μας σε ό,τι εκπαίδευση και αν γίνεται είναι η ασφάλεια, τόσο των εκπαιδευομένων όσο και των εκπαιδευτών για αυτό πολλές φορές εξαντλούμε όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ατύχημα», σημειώνουν οι δύο εκπαιδευτές. Η προετοιμασία Η εκπαίδευση αποσκοπεί να προνοήσει για εκείνα τα 10 δευτερόλεπτα που ίσως χρειαστούν κάποια στιγμή στα 35 χρόνια υπηρεσίας μέχρι να βγει στη σύνταξη. «Το όπλο του αστυνομικού δεν βρίσκεται στη θήκη της εξάρτυσης του αλλά στο κεφάλι του και αυτό είναι μόνο το μυαλό του. Όταν το μυαλό δουλεύει σωστά, όταν ο αστυνομικός έχει μεριμνήσει για τη διανοητική του προετοιμασία θα έχει σε πλήρη ετοιμότητα την παρατηρητικότητα και την αντίληψη του. Άρα θα κρίνει σωστά και αποτελεσματικά και όχι γρήγορα και λανθασμένα», σημειώνουν. Ένα λάθος του αστυνομικού ίσως να μη διορθωθεί ποτέ, μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο κάποιου, στον σοβαρό του τραυματισμό αλλά ακόμα και στη φυλάκισή του.

«Κανένα όπλο δεν σκοτώνει, αλλά μόνο ο άνθρωπος που πατά τη σκανδάλη. Όπλα δεν είναι μόνο τα υποπολυβόλα ή τα πιστόλια αλλά και ένα μαχαίρι, μια βόμβα, μια μολότοφ ακόμα και ένα ξύλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ρόπαλο», προσθέτουν. Ο νυν ταξίαρχος Βασίλης Καραπιπέρης όταν ήταν ακόμα υπαστυνόμος, ήταν πρωτοπόρος σε θέματα εκπαίδευσης. Έτσι το 1995, ίδρυσε το ανοιχτό σκοπευτήριο στην Κοιλάδα και είχε φέρει τον πρώτο εξομοιωτή αστυνομικών ελέγχων στην υπηρεσία. Οι αστυνομικοί δεν λησμονούν να αναφερθούν στη συμπαράσταση και βοήθεια της Ένωσης Αστυνομικών αλλά και των πολιτών που συμβάλλουν με δωρεές στη συντήρηση των σκοπευτηρίων. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στάθηκε ο τότε πρόεδρος της Κοινότητας Σπύρος Τερζούδης καθώς με απόφαση του τοπικού συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος στην Αστυνομία.. 

 

Ο διευθυντής Αστυνομίας Λάρισας, ταξίαρχος Βασίλης Καραπιπέρης όταν ήταν ακόμα υπαστυνόμος, ήταν πρωτοπόρος σε θέματα εκπαίδευσης. Έτσι το 1995, ίδρυσε το ανοιχτό σκοπευτήριο στην Κοιλάδα και έφερε τον πρώτο εξομοιωτή αστυνομικών ελέγχων στην υπηρεσία.

KARAPIPERHS4 thema

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram