Solomon ears: Η επανάσταση στη μουσική βιομηχανία ξεκινά από τη Λάρισα


Solomon ears: Η επανάσταση στη μουσική βιομηχανία ξεκινά από τη Λάρισα Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Τι θα λέγατε αν υπήρχε κάποιος τρόπος ώστε οι εταιρείες διαχείρισης δικαιωμάτων να διανέμουν αποτελεσματικά τα έσοδα από την αναπαραγωγή μουσικής και οπτικοακουστικών έργων σε καλλιτέχνες και δισκογραφικές;

Κι αν ακόμη, υπήρχε ένας τρόπος να ελέγξουμε τη μουσική πειρατεία, αποδίδοντας στους δημιουργούς τα νόμιμα έσοδά τους από τα παράνομα «κατεβάσματα»;

Σε μια εποχή που το ίντερνετ έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο που ακούμε και καταναλώνουμε μουσική ο Λαρισαίος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πετρωτός, δημιουργός του καινοτόμου αναπηρικού αμαξιδίου Laddroller, ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία που φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, προτείνοντας μια …σολομώντεια λύση.

Πρόκειται για το Solomon Ears, μια μικρή συσκευή η οποία καταγράφει τα ψηφιακά δεδομένα των οπτικοαουστικών έργων και δημιουργεί αδιάβλητους καταλόγους τους οποίους αποστέλλει στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και στους ίδιους τους καλλιτέχνες, προκειμένου τα έσοδα αναπαραγωγής και τα συγγενικά δικαιώματα, να αποδίδονται με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, στους νόμιμους δικαιούχους.

Ας καταλάβουμε όμως καλύτερα τι είναι το Solomon Ears και πως λειτουργεί.

Εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, πλοία... έχουν όλα έναν κοινό παρoνομαστή. Παίζουν μουσική. Μουσική ακούμε όταν είμαστε στην αναμονή του τηλεφώνου, όπως μουσική ακούν και οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εφόσον λοιπόν η μουσική είναι παντού, το ίδιο ακριβώς πρέπει να ισχύει και για τα συγγενικά δικαιώματα, συνθετών, παραγωγών και καλλιτεχνών στους οποίους οφείλει να αποδίδεται ένα τμήμα των εσόδων, κάθε φορά που παίζεται ένα κομμάτι τους για εμπορικούς σκοπούς. Και μπορεί κάτι τέτοιο να είναι σχετικά εύκολο όταν καλείσαι να διαχειριστείς δεδομένα από streams και downloads, ωστόσο πως μπορείς να ξέρεις ποιο και πόσες φορές παίχθηκε κάποιο μουσικό έργο, σε ένα καφέ που μπορεί να λειτουργεί στη Λάρισα, στην Αργεντινή ή στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη, ώστε δίκαια να διανείμεις τα χρήματα στους δημιουργούς;

Δυστυχώς, η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι δεν μπορείς, θα πει στις Θ. Ε. ο Δημήτρης Πετρωτός, εξηγώντας πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του Solomon Ears. «Όλα ξεκίνησαν μέσα από μια συζήτηση που είχα με τον φίλο και επιχειρηματία Αλέξανδρο Σακελλάρη (πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας), αναφορικά με τα τέλη μουσικής αναπαραγωγής που καταβάλλουν τα καταστήματα στους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Το γεγονός μου κέντρισε το ενδιαφέρον, το έψαξα περισσότερο και μετά από μια μικρή έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή καμία εταιρεία διαχείρισης δικαιωμάτων στον κόσμο δεν έχει τρόπο να ελέγξει τι παίζεται αναλογικά ή ψηφιακά εντός των εμπορικών καταστημάτων και κατ επέκταση να αποδώσει στους δημιουργούς, το χρηματικό αντίτιμο που τους αναλογεί. Αντίθετα, χρεώνουν κατ’ αποκοπή και αποδίδουν, όταν και εάν αποδώσουν, χωρίς διαφανή κριτήρια, αδιάκριτα και πολλές φορές άδικα.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το Solomon Ears, εκτός από μια καινοτόμα τεχνολογία είναι μια πρωτοβουλία με στόχο τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων, των δικαιωμάτων των δημιουργών και τον εκδημοκρατισμό του downloading, δημιουργώντας ένα διαφανές και αυτοσυντηρούμενο σύστημα. Ένας πραγματικά αποτελεσματικός και δημοκρατικός τρόπος, για την προάσπιση των συμφερόντων όλων εκείνων των ατόμων που εμπλέκονται στη μουσική βιομηχανία».

Ο τρόπος λειτουργίας του, βασίζεται στην τεχνολογία blockchain η οποία έχει τη δυνατότητα να καταρτίζει καταλόγους που περιέχουν δεδομένα από αμέτρητους συνδυασμούς πραγματικών στοιχείων. Η συσκευή έχει το μέγεθος ενός POS και τοποθετείται σε οποιοδήποτε σημείο ενός καταστήματος ακούγεται μουσική λειτουργώντας ως ψηφιακός καταγραφέας. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα στο άκουσμα της μουσικής, αναγνωρίζει και ταυτοποιεί το τραγούδι που παίζεται και στη συνέχεια δημιουργεί έναν αδιάβλητο κατάλογο δεδομένων.

«Για πρώτη φορά, πριν από σχεδόν 150 χρόνια, τονίζει ο Δ. Πετρωτός, η πρωτοποριακή τότε τεχνολογία του γραμμοφώνου μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε την αγαπημένη μας όπερα από την άνεση του σπιτιού μας. Όταν κυκλοφόρησαν οι πρώτες πλάκες και αργότερα οι πρώτοι δίσκοι, οι μοναδικές μετρήσεις που χρειάζονταν η μουσική βιομηχανία ήταν ο όγκος των πωλήσεων και αργότερα ο όγκος των ραδιοφωνικών εκπομπών. Πρακτική που λειτούργησε αρκετά καλά για πολλά χρόνια, από το γραμμόφωνο στο LP και στις κασέτες μέχρι την έλευση των CD, οπότε άρχισαν να συντελούνται μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που ακούμε και αναπαράγουμε μουσική».

Με την ψηφιακή διανομή και τη ροή περιεχομένου μερικές δεκαετίες αργότερα, αυτό το πολυετές σύστημα καταγραφής των μετρήσεων απαξιώθηκε οριστικά και η μουσική έγινε πιο «ελεύθερη» από ποτέ. Τα τραγούδια αποτελούν πλέον ψηφιακά δεδομένα τα οποία μπορείς να κατεβάσεις νόμιμα ή παράνομα, ενώ ελάχιστοι είναι οι πάροχοι περιεχομένου (itunes, spotify, κ.α) που μπορούν να αποδώσουν στους δημιουργούς - μερικώς πάντα- τα δικαιώματα αναπαραγωγής καθώς κανείς σήμερα δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος πρέπει να πληρώσει τι.

«Βλέπετε η μουσική βιομηχανία αλλάζει, επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πετρωτός. Όμως, παρά τα πρωτοφανή έσοδα, που ξεπέρασαν τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες οι καλλιτέχνες και οι δισκογραφικές πληρώνονται ολοένα και λιγότερο. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από πέντε χρόνια, το 1% των καλλιτεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέσπασε το 77% των συνολικών εσόδων στη μουσική βιομηχανία. Καλοί καλλιτέχνες δεν αμείβονται και οι μικρότερες δισκογραφικές αγωνίζονται να παραμείνουν στην αγορά».

Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αποδίδονται τα δικαιώματα μουσικής δεν είναι εύκολο έργο. Πρέπει να περιλαμβάνει τη μουσική βιομηχανία, τις εταιρείες συλλογής δικαιωμάτων, παραγωγούς, δισκογραφικές, διανομείς, ακόμη και κυβερνήσεις που επιθυμούν να εφαρμόσουν μια τέτοια πρακτική. Αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να κάνει το Solomon Ears, αλλάζοντας παράλληλα με τον τρόπο που αποδίδονται τα δικαιώματα, τον τρόπο που συλλέγουμε στοιχεία, γνωρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία, βάσει πραγματικών δεδομένων τι είναι δημοφιλές (μαζί με το "πότε" και "πού").

«Θα γνωρίζουμε την πραγματική playlist όλων των κλαμπ και καταστημάτων από το Λονδίνο μέχρι το Τόκιο, αλλά και σε ποια σειρά έπαιξε κάθε συγκεκριμένο τραγούδι, ποια ημέρα και για πόση ώρα, αν παίχτηκε μόνο για μία ή πολλές φορές, τι παίχτηκε πριν από αυτό αλλά και ποιο ακολούθησε μετά», καταλήγει ο κ. Πετρωτός. Αυτά τα ίδια δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την ανάλυση των επιδόσεων και του αντίκτυπου των οπτικοακουστικών έργων, ενώ θα είναι διαθέσιμα στους ίδιους τους δημιουργούς, στους παραγωγούς, εταιρείες διανομής και δισκογραφικές. Επιπρόσθετα, χάρη στη συστηματική χρήση αυτών των συσκευών ακόμη και τα πειρατικά κομμάτια οπτικοακουστικών έργων θα αποφέρουν έσοδα αντιστρέφοντας την εξίσωση και έτσι στρέφοντας την πειρατεία υπέρ των νόμιμων δικαιούχων.

Το Solomon Ears συμμετείχε στον διαγωνισμό καινοτομίας της Virgin Media, ενώ σύντομα αναμένεται να ζητήσει χρηματοδότηση μέσω του kickstarter. Πρόκειται για κατοχυρωμένη πατέντα από τον Αμερικανικό ΟργανισμόΒιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Ευρεσιτεχνιών.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram