Αgrodesign: Οταν το design συνάντησε τη γεωπονική


To agro.design project είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

 

Ένα «παζλ» από μικρά ξύλινα γλαστράκια σχεδιασμένα για να φιλοξενούν αρωματικά και διακοσμητικά φυτά, ένα ημερολόγιο «καλλιέργειας» φτιαγμένο από ανακυκλωμένο χαρτί που μέσα του κρύβει σπόρους και παράλληλα μας ενημερώνει για τα είδη των φυτών και των σπόρων που μπορούμε να φυτέψουμε κάθε εποχή και μία σειρά φιαλίδιων με διαφορετικά είδη μελιού εμπνευσμένα από τις σταγόνες του «χρυσού» νέκταρ είναι μερικά από τα οκτώ χρηστικά αντικείμενα, μοντέρνας και μίνιμαλ αισθητικής, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του agro.design project, μιας συνεργασίας του εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ.

fragrant blast

Στην προσπάθειά τους να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που συνδέουν τη γεωπονία με το design όπως: «τι θα γινόταν αν μεταφυτεύονταν στο design ιδέες της γεωπονίας;», «πώς μπορεί το design να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη χαμένη μας επαφή με τη γεωπονία και τη φύση;», «τι είδους αντικείμενα θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτή τη σχέση;», επιστήμονες των δύο τμημάτων δημιούργησαν το εργαστήριο agro.design. Μέσω της διεπιστημονικής σύμπραξης, ξεκίνησε μια ανοικτή διαδικασία βασικής έρευνας με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης γεωπονίας και design.
Όπως εξηγεί η Μαριάννα Καλτσά, η Λαρισαία αρχιτέκτονας και εικαστικός, που συμμετείχε σε αυτό το εγχείρημα, στόχος αυτής της σύμπραξης ήταν να καλλιεργηθούν δημιουργικές συνέργειες μεταξύ του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού και των φοιτητών τριών διαφορετικών τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Image 6


Γεωπόνοι, αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες συνεργάστηκαν εντατικά ανταλλάσσοντας τις γνώσεις και τις πρακτικές τους για να καταθέσουν αναλυτικά μια σειρά από προτάσεις. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους ήταν οκτώ πρωτότυπα αντικείμενα, εμπνευσμένα από τη φύση και τη γεωπονική, τα οποία βρίσκουν χρήση στην καθημερινή ζωή. Είναι αντικείμενα «πράσινης» λογικής που όχι μόνο αποτελούν σημείο αναφοράς στον χώρο όπου τοποθετούνται, αλλά παράλληλα βάζουν τον χρήστη στη λογική της καλλιέργειας. Σύμφωνα με την κ. Καλτσά τα συγκεκριμένα οκτώ αντικείμενα αποτελούν πρωτότυπα, όμως υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν μαζικά, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον.
Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου agro.design, παρουσιάζονται σε έκθεση που θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Λάρισα. «Ο λόγος που επιλέξαμε τη Λάρισα» εξηγεί η κ. Καλτσά «είναι ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, στην οποία βασίζεται και το project μας». Στην έκθεση που πραγματοποιείται στον χώρο του Wisedog στο Φρούριο (Σκυλοσόφου 3), και θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου, τα οκτώ ολοκληρωμένα πρωτότυπα σχεδιαστικά αντικείμενα παρουσιάζονται στο κοινό, μαζί με μια συλλογική έκδοση και αποσπάσματα από τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής.

Image 12

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram