Οι μαθητές διώχνουν τη βία από τα σχολεία


Ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του 15μελούς του 10ΟΥ Γυμνασίου Λάρισας και ο Δημήτρης Ρούσος, γραμματέας του 15μελούς, που συμμετέχουν ενεργά στις «Ομάδες Φιλίας», τονίζουν ότι παρά την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και παρέμβασης, τα περισσότερα από τα παιδιά που θυματοποιούνται, δύσκολα μιλούν για αυτό και ακόμη δυσκολότερα ζητούν βοήθεια.  Ο Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του 15μελούς του 10ΟΥ Γυμνασίου Λάρισας και ο Δημήτρης Ρούσος, γραμματέας του 15μελούς, που συμμετέχουν ενεργά στις «Ομάδες Φιλίας», τονίζουν ότι παρά την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και παρέμβασης, τα περισσότερα από τα παιδιά που θυματοποιούνται, δύσκολα μιλούν για αυτό και ακόμη δυσκολότερα ζητούν βοήθεια.

 •  
  • Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.
  • Τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.
  • Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.
  • Οι μισοί από τους μαθητές που δέχονται επιθέσεις εκφοβισμού και βίας στο σχολείο δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.
Η παρέμβαση των μαθητών για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, τα τελευταία χρόνια βρίσκει εφαρμογή σε αρκετά σχολεία, τα οποία μέσα από ομάδες διαμεσολάβησης ή άλλες ενέργειες προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμα κατά του εκφοβισμού.  Αυτό είναι το παράδειγμα του 10ου Γυμνασίου Λάρισας. 

 

Τα περιστατικά είναι πολλά, πρόσφατα και οι στατιστικές απειλητικές.  Ωστόσο για μια ακόμη φορά, τα ανακλαστικά μας εμφανίζονται μειωμένα. Κι όμως, το φαινόμενο της σχολικής βίας, του σχολικού εκφοβισμού ή bullying δεν είναι τωρινό. Υφίσταται εδώ και χρόνια σε στόματα που σιωπούν, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα σε προαύλια και παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στο διαδίκτυο. 

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο», όπως και ο όρος «θυματοποίηση»  χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.

Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.

Ένα σημείο το οποίο χρήζει διευκρίνισης είναι ότι όλες οι μορφές μαθητικής επιθετικότητας δεν αποτελούν εκφάνσεις του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο.

Η επιθετικότητα, δεν στοχεύει πάντα στην επαναλαμβανόμενη τρομοκράτηση των «αδύναμων». Για παράδειγμα, η έκφραση επιθετικότητας στα πλαίσια κάποιου παιχνιδιού εξαιτίας μιας διαφωνίας, δεν αποτελεί αναγκαστικά μορφή εκφοβισμού.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές εκφοβισμού και βίας στο σχολείο και όλες επιφέρουν σωματικό ή/και ψυχικό πόνο.

Ο εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με χτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξίματα, σπρωξίματα ή με το αναγκάζεις κάποιον να κάνει κάτι παρά την αντίθετη θέλησή του. Επίσης, ο εκφοβισμός μπορεί να εκφραστεί με βρισιές ή απειλές, με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, με τη διάδοση κακόβουλων φημών ή με ρατσιστικές συμπεριφορές οι οποίες στοχεύουν στο στιγματισμό της διαφορετικότητας.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός.

Η πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού είναι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, ο οποίος παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολικού πλαισίου. O ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω  e mail, sms και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.  Επίσης, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να στοχεύει στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, ένα φαινόμενο που το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.  Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη σε περιστατικά ψηφιακής βίας

Υπάρχει λύση; Το παράδειγμα του 10ου Γυμνασίου Λάρισας

Το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας, είναι ένα σχολείο πεντακάθαρο με μια όμορφη κατάφυτη αυλή, με ασπρισμένους τοίχους και τακτοποιημένες αίθουσες.  Παρόλα αυτά, από αυτές τις αίθουσες και από αυτή την αυλή δεν λείπουν τα φαινόμενα σχολικής βίας. Δεν λείπουν όμως και οι «Ομάδες Φιλίας» οι οποίες λειτουργούν από τους ίδιους τους μαθητές με στόχο την αντιμετώπισή, παρέμβαση και υποστήριξη των συμμαθητών τους που υφίστανται εκφοβισμό, σωματική ή λεκτική βία. Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας και συνέργειας μαθητών και εκπαιδευτικών, με τους πρώτους να δρουν σε επίπεδο διαμεσολαβητή, ανάμεσα στο θύτη και στο θύμα και με απώτερο σκοπό την άμβλυνση των μεταξύ τους σχέσεων και τη συμφιλίωση και τους δεύτερους να δρουν σε επίπεδο υποστήριξης, μέσα από ενημερωτικές δράσεις και ομιλίες κατά της βίας και του ρατσισμού.  Στις «Ομάδες Φιλίας» συμμετέχουν εθελοντικά περί τους 80 μαθητές και από τις τρεις τάξεις του γυμνασίου, η δράση των οποίων συντονίζεται από το 15μελές συμβούλιο. 

Η παρέμβαση των μαθητών για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, τα τελευταία χρόνια βρίσκει εφαρμογή σε αρκετά σχολεία, τα οποία μέσα από ομάδες διαμεσολάβησης ή άλλες ενέργειες όπως δημιουργία ενημερωτικών σποτ και ταινιών μικρού προσπαθούν διαδώσουν το μήνυμα κατά του εκφοβισμού, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση και αποτροπή των φαινομένων αυτών.

Μάλιστα η blogger Ασπα Τσαμαδή, καταγράφει μια εξαιρετική εφαρμογή για την πρόληψη της σχολικής βίας. Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Υιοθέτησε ένα πρωτάκι», μέσα από την οποία, στην αρχή της σχολική χρονιάς στο δημοτικό, ένα παιδί της έκτης δημοτικού θέτει υπό την προστασία και καθοδήγησή ένα παιδάκι της πρώτης. Έτσι τα μικρότερα μαθαίνουν ότι μπορούν να απευθύνονται και κάπου αλλού εκτός από τους δασκάλους του για οτιδήποτε τα απασχολεί, ενώ τα μεγαλύτερα επαγρυπνούν για τους μικρούς τους φίλους.

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram