Το γαϊδουράκι που πέταξε - Ένα πασχαλινό παραμύθι του Βαγγέλη Κολώνα


Μια φορά κι ένα καιρό όταν ο Πόντιος Πιλάτος συμπλήρωνε 4 χρόνια ως Έπαρχος της Ιουδαίας και ο Ιησούς Χριστός μόλις είχε αρχίσει να διδάσκει και να κάνει θαύματα, γεννήθηκε ένα πανέμορφο γαϊδουράκι.

Στάθηκε αμέσως στα πόδια του, άρχισε να πίνει γάλα από τη μανούλα του και ήταν πολύ ευτυχισμένο. Όμως τρία χρόνια μετά τη γέννησή του, άλλαξαν τα πάντα. Τη μανούλα του την πούλησαν και καθώς εκείνο μεγάλωνε άρχισαν να το φορτώνουν κάθε μέρα με ξύλα και σακιά γεμάτα καρπούς. Το καημένο κουράζονταν πολύ. Το φόρτωναν και το ξυλοφόρτωναν με το παραμικρό. Μια μέρα μάλιστα που ήταν πολύ φορτωμένο παραπάτησε και τραυμάτισε το ποδαράκι του ενώ στα σημεία που το χτυπούσαν με το ξύλο, είχε κάνει πληγές και μαζευόντουσαν μύγες και το τσιμπούσαν.

Το γαϊδουράκι είχε ένα μεγάλο χάρισμα καθώς καταλάβαινε τη γλώσσα των ανθρώπων. Άκουσε λοιπόν κάποια στιγμή ότι υπήρχε ένας καλός άνθρωπος που τον έλεγαν Ιησού κι έκανε τους τυφλούς να βλέπουν και τους κουτσούς να περ- πατούν. Άκουσε ακόμα πως κοντά σ’ ένα χωριό της Βηθανίας, ο Ιησούς έφερε πίσω στη ζωή έναν άνθρωπο που τον έλεγαν Λάζαρο και είχε πεθάνει πριν τέσσερις ημέρες. Κλειδωμένο στον στάβλο του τη νύχτα το γαϊδουράκι παρακαλούσε να βρεθεί στον δρόμο του ο Ιησούς και να το κάνει καλά. Κι η μέρα αυτή ήρθε. Ήταν δεμένο στην αυλή του σπιτιού σ΄ ένα δέντρο όταν δύο άνθρωποι το πλησίασαν και το έλυσαν.

Το αφεντικό του μόλις τους είδε τους ρώτησε: «Τι κάνετε εκεί;». «Ο Κύριος μας έστειλε, το βράδυ θα φέρουμε πίσω τον γάιδαρό σου» απάντησαν εκείνοι και το αφεντικό συμφώνησε. Περπάτησαν αρκετά μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους όμως παρά την κούραση και τον πόνο, μόλις ο γαϊδουράκος είδε τον Κύριο αναθάρρησε.

Έλαμπε σαν ήλιος μπροστά στα μικρά γαϊδουρίσια ματάκια του και όταν ανέβηκε στην πλάτη του, κάθε του πόνος εξαφανίστηκε. Καθώς προχωρούσαν στον δρόμο προς τα Ιεροσόλυμα οι άνθρωποι έστρωναν τα ρούχα τους για να περάσουν, κουνούσαν κλαδιά δάφνης και ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, Ωσαννά».

Το γαϊδουράκι ήταν πολύ χαρούμενο, ζούσε την πιο όμορφη στιγμή της ζωής του. Ένιωθε πως δεν ήταν πιά γαϊδουράκι αλλά ένα πανέμορφο περήφανο αραβικό άλογο. Το βράδυ ο Ιησούς το χάιδεψε και το αποχαιρέτησε και έτσι γύρισε σιγά –σιγά πίσω στον στάβλο. Την άλλη μέρα και την επόμενη άκουσε το αφεντικό του να λέει ότι συνέλαβαν τον Ιησού και ότι θα τον δίκαζαν. Το γαϊδουράκι αναστατώθηκε, άρχισε να τινάζεται και να κλωτσάει, προσπάθησε να τρέξει, να βρει τον Ιησού και να τον προστατέψει. Όμως το αφεντικό του το έδεσε ακόμη πιο γερά στον στάβλο με μεγάλο σκοινί και σιδερένιους πασσάλους. Και από εκεί το γαϊδουράκι τα είδε όλα.

Είδε να χτυπούν τον Ιησού, είδε να του φορούν στεφάνι από αγκάθια, τον είδε να κουβαλά στην πλάτη του έναν τεράστιο σταυρό, να γονατίζει και να αγκομαχά από το βάρος καθώς ανέβαινε σε έναν ψηλό λόφο.

Άκουσε καρφιά να μπαίνουν στο σώμα του Ιησού και τότε άρχισε να τινάζεται με τόση δύναμη που κατάφερε να σπάσει τα σχοινιά. Βγήκε στον δρόμο κι άρχισε να τρέχει προς τον μεγάλο δρόμο που πριν λίγες ημέρες είχε περπατήσει μαζί με τον Ιησού. Ξαφνικά ο ήλιος χάθηκε, όμως το γαϊδουράκι συνέχισε να τρέχει και να τρέχει.

Όταν έφτασε στον Γολγοθά, άκουσε τον Ιησού να λέει τη λέξη «τέλος» αλλά δεν ήταν σίγουρο γιατί η γη άρχισε να τρέμει και το γαϊδουράκι έπεσε στο έδαφος χωρίς πνοή. Ξαφνικά ένιωσε το χέρι του Ιησού να ακουμπάει τη ράχη του και στο σημείο που το ακούμπησε φύτρωσαν δυο υπέροχα φτερά.

Το γαϊδουράκι άρχισε να νιώθει ελαφρύ, οι οπλές του σηκώθηκαν από το έδαφος και άρχισε να πε- τάει ψηλά. Στα αυτιά του άκουγε μια υπέροχη μουσική να έρχεται από μακριά και καθώς πλησίαζε προς τα εκεί είδε τη μανούλα του σε ένα καταπράσινο λιβάδι με πουλιά και ένα γάργαρο ποταμάκι. Και το γαϊδουράκι πετούσε και πετούσε…

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram