JASON MOLINA: Το φως πίσω από τα μοβ σύννεφα


Γράφει ο Κώστας Σταυριανός 

Ο Jason Molina είναι από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών των οποίων τα τραγούδια δε γίνεται να μη σε αγγίξουν. Δεν μπορώ να το εκφράσω πιο απλά. Όλα τα συναισθήματα, για τα οποία τραγουδάει ο Molina, ακόμα και αν σου είναι άγνωστα, αναγκάζεσαι να τα βιώσεις ακούγοντας τη μουσική του και, κυρίως, τον ίδιο να τραγουδάει.


Πέθανε το 2013 σε ηλικία 39 ετών και όπως γίνεται συxνά, πήρε μέρος της προσοχής που του άξιζε μετά από το θάνατό του. Στα λίγα χρόνια που ήταν ουσιαστικά ενεργός, πριν τον καταβάλλει το αλκοόλ και ουσιαστικά αποσυρθεί το 2009, δηλαδή από το 1995 δημιούργησε δύο συγκροτήματα, τους «Songs : Ohia» και τους «Μagnolia Electric Co.» το 2003. Κυκλοφόρησε 18 δίσκους, πολλά E.P. και singles.

Ο Molina δεν ήξερε να κάνει κάτι άλλο από το να γράφει μουσική. Από ό,τι φαίνεται δεν ήθελε να κάνει κάτι άλλο και δεν μπορούσε να ζει χωρίς να γράφει μουσική.
Γεννήθηκε στο Ohio των Η.Π.Α. το 1973 και άρχισε να ασχολείται με την κιθάρα από πολύ μικρός. Kυρίως οι «Songs: Ohia» αλλά και οι «Magnolia Electric Co», αποτέλεσαν τα οχήματα μέσω των οποίων εκφράστηκε ο Μolina, ενώ οι υπόλοιποι μουσικοί είχαν δορυφορικό και κυρίως εκτελεστικό ρόλο.

Παρά τη στωικότητα με την οποία αντιμετώπιζε τη ζωή γίνεται εύκολα αντιληπτό από τη μουσική του ότι ο Molina είχε πολλούς δαίμονες να αντιμετωπίσει. Αυτό δείχνει και το τραγικό του τέλος (από ό,τι φαίνεται ουσιαστικά αυτοκτόνησε κάνοντας κατάχρηση αλκοόλ).

Η μουσική και οι στίχοι του έχουν σαν αφετηρία μέρη σκοτεινά και στιγμές οδύνης και δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο κόσμο με έρημους, ατελείωτους δρόμους, φαντάσματα, φεγγάρια και σύννεφα. Τρομακτικό; Όχι όσο η ίδια η ζωή, θα απαντούσε ο Molina. Όπως όταν σκαρφαλώνεις σε έναν πολύ ψηλό βράχο και κοιτάζεις κάτω στο χάος όχι μόνο για να τεστάρεις πόσο ψηλά έφτασες αλλά και για να πάρεις ώθηση από τον τρόμο. Η ιδέα της συνεχούς προσπάθειας είναι συνεχώς παρούσα στα τραγούδια του. Προσπάθεια για τα τετριμμένα μέχρι τα υψηλότερα.

Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τον ακροατή να δει το φως πίσω από τα σύννεφα. Ο Molina είναι καταθλιπτικός αλλά δεν παραιτείται. Μέχρι που παραιτήθηκε το σώμα του.
Με τους «Songs: Ohia» η μουσική ήταν Lo fi, μινιμαλιστική, οι παύσεις τεράστιες και βαριές. Η αλλαγή με τους «Magnolia Electric Co», ήταν μεγάλη, μπάντα κανονική, πιο ηλεκτρικές «Ροκ» καταστάσεις.
Ήταν αυτή η αλλαγή που του έδωσε την τελική ώθηση, την ενέργεια για να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει να είναι «ευτυχισμένος».

Για αρκετά χρόνια μετά τη δημιουργία των «Magnolia Electric Co» έκανε πολλές περιοδείες και κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους μέχρι το 2010 οπότε και αποσύρθηκε μάλλον γιατί οι δυνάμεις του τον είχαν εγκαταλείψει.
Ελπίζω να μην τρομάξατε, καθώς η μουσική και οι ερμηνείες του sui generis αυτού καλλιτέχνη αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή μας.

Ακούστε (ενδεικτική δισκογραφία):
❢ Songs: Ohia (Secretly Canadian1997)
❢ Axxess & Ace (Secretly Canadian 1999)
❢ Lioness (Secretly Canadian 2000)
❢ Magnolia Electric Co.
(Secretly Canadian 2003)
❢ Josephine (Secretly Canadian 2009 )
Διαβάστε :
❢ «Riding with the Ghost» – Erin Osmon 2017

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram