Θοδωρής Ρεπανάς: Ένα σαξόφωνο, ένα τσιγάρο κι όλο το dark trip hop μεγαλείο


Γράφει ο Κώστας Σταυριανός - Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με έναν πολύ ικανό αλλά και πολύ τυχερό άνθρωπο με μια παράδοξη ιστορία για τον οποίο το κάπνισμα στάθηκε η αφορμή για να κυκλοφορήσει το πρώτο του LP που όταν το ακούς νομίζεις πως δημιουργήθηκε κάπου κοντά στο Brighton και όχι στην Ελλάδα.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Θοδωρής Ρεπανάς (aka: Lobak) είναι πρωτοετής φοιτητής στην Ιατρική της Λάρισας, καπνιστής και σαξοφωνίστας . Ο Κώστας Γουργουλιάνης είναι ο καθηγητής του στο μάθημα της Πνευμονολογίας αλλά και φανατικός οπαδός του μουσικού του ταλέντου. Έχοντας παρακολουθήσει κάποια live του Θοδωρή στη Λάρισα και ταυτόχρονα έχοντας εξετάσει τον μαθητή του που στα 18 του καπνίζει σαν φουγάρο, του συστήνει δύο πράγματα. Αφενός να κόψει το τσιγάρο, αφετέρου να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπά, κυκλοφορώντας τη δουλειά του σε δίσκο. Η απάντηση που παίρνει, ως προς το δεύτερο, είναι πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαγορευτικό λόγω του μεγάλου κόστους . Όμως ο καθηγητής του είχε τη λύση δηλώνοντας πως εκείνος θα αναλάμβανε τα έξοδα για όσο χρονικό διάστημα ήταν απαραίτητο.

Τo ''Blueberry Productions '' στούντιο στη Θεσσαλονίκη είναι ο προορισμός του Lobak (σημαίνει ρεπανάκι στα Μαλαισιανά) όπου τον υποδέχεται ο Κώστας Κοφίνας που εν τελει θα κάνει την παραγωγή στο δίσκο αφήνοντας τη σφραγίδα του. Για τους επόμενους έξι μήνες ο Θοδωρής περνάει 4 ημέρες της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη και 12 ώρες καθημερινά στο στούντιο. Το όνειρο κάθε μουσικού, δηλαδή.

Τα αρχικά του «όπλα» είναι ένα πιάνο Fender Rhodes Mark 1, το σαξόφωνό του και μερικές αρχικές ιδέες για κάποια Soul – funk τραγούδια. Oι ιδέες αυτές σιγά-σιγά εγκαταλείπονται όταν μπαίνει στο παιχνίδι ένα Moog (synthesizer με πολύ εξειδικευμένο και vintage ήχο) και ο ντράμερ Γιώργος Μπαλτάς, οποίος κάνει εκείνο το διάστημα πρόβες με την μπάντα του στο ίδιο στούντιο.

Ο Θοδωρής, εν τω μεταξύ αγαπάει το Trip Hop, τον Tricky, τους Massive Attack και τα πράγματα παίρνουν σύντομα πορεία προς τέτοιες κατευθύνσεις . Στο ίδιο στούντιο πηγαινοέρχονται για τους δικούς τους λόγους και τρείς τραγουδιστές , ο Τέλης Μαυρόπουλος, η Μελλιάνα Καρτά και ο Πάνος Δούκας . Όλοι τους εμπλέκονται αφιλοκερδώς στο project, φέρνοντας μαζί τους στίχους και κάποιες ιδέες για τραγούδια. Ο Κοφίνας αναλαμβάνει και τις κιθάρες, ενώ ο beat boxer Δημήτρης Πάλλας προσκαλείται από την Κοζάνη.

Το αποτέλεσμα είναι το «Minority», ένα dark trip hop μεγαλείο, αποτελούμενο από 8 τραγούδια που μπορεί να εκτιμήσει δεόντως ακόμα και κάποιος που απλά έχει περάσει έξω από το «Mezzanine». Το mastering έγινε στην Αθήνα ενώ το εξώφυλλο είναι λεπτομέρεια από πίνακα του εικαστικού Νίκου Τσικούρα.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Θοδωρής, όχι μόνο κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του αλλά και να κόψει το κάπνισμα, προς μεγάλη ικανοποίηση του καθηγητή του.

Ηθικόν δίδαγμα; Οι καθηγητές οφείλουν να είναι (και) «δάσκαλοι», η μουσική και οι τέχνες γενικότερα είναι «σχολείο» και ως εκ τούτου δεν γίνεται να απουσιάζουν από την εκπαίδευση, ενίοτε δε είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να κόψεις το κάπνισμα….

Τον δίσκο μπορείτε να βρείτε στα Snuff Tobacco stores στη Λάρισα και προτείνεται ανεπιφύλακτα .

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram