Οι αρχιτέκτονες Κατερίνα Σαμσαρέλου, Ντομένικο Πιεμόντε, Τάσος Μίχος & Βίκυ Πάντζιου συνομιλούν με τον χρόνο και τη μνήμη στη βραβευμένη μελέτη τους, για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης


Τι είναι αυτό που εκκινεί τη σκέψη ενός αρχιτέκτονα όταν ξεκινά να σχεδιάσει έναν μουσειακό χώρο; Ποιες αναφορές, ποιες μνήμες, ποιο «λεξιλόγιο», ποια χωρική αφήγηση και ποια διαλεκτική δομούν τη μορφή ενός δημόσιου χώρου και πως διατυπώνεται η λειτουργική συνέχεια;

Στην περίπτωση της μελέτης των Λαρισαίων αρχιτεκτόνων Κατερίνας Σαμσαρέλου - Ντομένικο Πιεμόντε (PiSaA), Τάσου Μίχου και ΒίκυςΠάντζιου για την οποία έλαβαν το 3ο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης η απάντηση βρίσκεται στη μνήμη, την ιστορία και την ανεπιτήδευτη απλότητα της λακωνικής γης.

Η προσέγγιση

Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν η μελέτη για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, σε χώρο όπου βρίσκεται το διατηρητέο πλέον, πρώην εργοστάσιο της ΧΥΜΟΦΙΞ. Όπως σημειώνουν οι τέσσερις αρχιτέκτονες, η μορφολογική συσχέτιση των δυο κτιρίων (εργοστασίου και νέου μου-σείου), αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης της αρχιτεκτονικής προσέγγισης.

«Κατανοήσαμε και ερμηνεύσαμε την πόλη της Σπάρτης ως την επιτομή από αρχαιοτάτων χρόνων του λακωνικού χαρακτήρα. Αρχές όπως η λιτότητα και η αυστηρότητα αποτέλεσαν για την πρόταση βασικές συνθετικές αφετηρίες.

Το διατηρητέο κτήριο, μέσω της δωρικής ογκοπλασίας και λιτών γραμμών του συνέβαλε προς αυτήν την κατεύθυνση ως σημαντική επιρροή. Η μοντέρνα έκφραση του εργοστασίου έγινε η προϋπάρχουσα βάση, επί της οποίας εκίνησε η συνθετική διαδικασία για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

Η αρχιτεκτονική πρόταση στόχευσε λοιπόν στην ένταξη των διαφορετικών προγραμμάτων σε ένα συνεχές όλον όπου τα δύο κτήρια θα συνυπήρχαν εξίσου δυναμικά χωρίς το ένα να υποβαθμίζει το άλλο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη λειτουργική αυτονομία τους.

Το συγκρότημα, μιμούμενο την πόλη της Σπάρτης, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με σεβασμό στην Ιστορία και έντονη παρουσία στο τώρα.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου στόχος ήταν η σύνταξη μιας χωρικής αφήγησης και εμπειρίας της ιστορίας της Σπάρτης κατά την επίσκεψη στο Μουσείο.

Εναλλαγές φωτός και σκότους, ανοιχτοί και περίκλειστοι χώροι, ήπιες και απότομες καταβάσεις, σημεία στάσης και πανοραμικής θέας, καθώς και χώρος εκπαιδευτικών δράσεων συνθέτουν μια έντονη εμπειρία και φέρνουν τον επισκέπτη σε άμεση και προσωπική σχέση με τα εκθέματα και την Ιστορία.

Bio

Οι Domenico Piemonte και Κατερίνα Σαμσαρέλου κέρδισαν το2008 τον διαγωνισμό για τον σχεδιασμό 42 εργατικών κατοικιών στη Σαρδηνία και τον διαγωνισμό για την ανακατασκευή μίας βιομηχανικής περιοχής στη Βερόνα της Ιταλίας.

Επίσης, διακριθήκαν με τρίτο βραβείο στο διαγωνισμό για την κατασκευή 15 πειραματικών κατοικιών στη Ρώμη.

Το 2010, το γραφείο PiSaA (Piemonte Samsarelou Arquitectos) επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην 6η Biennale Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στην Αθήνα. (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής).

Το2012, το γραφείο βρίσκεται εντός του Βραβείου New Italian BloodTOP10. Το 2013 οι PiSaA προσκαλούνται να συμμετάσχουν στην έκθεση «One Way» στο MAXXI Museum of Rome.

Το 2015 το γραφείο μεταφέρει την έδρα του από τη Βαρκελώνη στην Αθήνα, διατηρώντας τη σύμπραξη και τη στενή συνεργασία με το ισπανικό γραφείο Carlos Ferrater Partnership (O.A.B.), διευρύνοντας την επαγγελματική δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

Το 2016 βραβεύονται με το 2ο βραβείο στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό: «Valley of Life», που αφορά στο σχεδιασμό ενός αστικού πάρκου 1.000.000τετραγωνικών μέτρων στην Κωνσταντινούπολη.

Tο 2017 αποσπούν 1ο βραβείο στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το σχεδιασμό Πολιτιστικού Κέντρου στη βιομηχανική περιοχή του Oristano της Ιταλίας.

Σήμερα, το γραφείο PiSaA ασχολείται με νέα δημόσια και ιδιωτικά projects προσανατολισμένα στο συνδυασμό Αρχιτεκτονικής, Τοπίου και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με έργα στην Ιταλία, την Ισπανία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ελληνικά νησιά.

Ο Τάσος Μίχος γεννήθηκε στη Λάρισα και φοίτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, αποσπώντας βραβεία και υποτροφίες αριστείας κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Το θέμα της διπλωματικής του εργασίας αφορούσε το σχεδιασμό «Αστικού Ξενοδοχείου και Συνεδριακού Κέντρου στη Λάρισα».

Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις στο MAXXI Museum of Rome (Maste-ring Public Space) , στο Roma Tre University (Biennale Spazio Pubblico) και στο Μουσείο Μπενάκη (Lucien Hervé: The summertimeof Monsieur LeCorbusier) και έχει βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Βίκυ Πάντζιου γεννήθηκε στη Λάρισα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και παράλληλα με την Αρχιτεκτονική ασχολείται με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο. Με τον Τάσο Μίχο έχουν δουλέψει μαζί πάνω στην αρχιτεκτονική σύνθεση από τα πρώτα τους φοιτητικά χρόνια.

Χαρίκλεια Βλαχάκη 

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram