Πάνο Σάπκα, πότε θα δούμε τις πρώτες παραστάσεις στο Προσκήνιο Πολιτισμού και στο Αρχαίο Θέατρο;


Πάνο Σάπκα, πότε θα δούμε  τις πρώτες παραστάσεις στο Προσκήνιο Πολιτισμού και στο Αρχαίο Θέατρο; Φωτογραφία: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού μιλά στις Θ.Ε για τα στοιχήματα που κερδήθηκαν την τελευταία τετραετία αλλά και τη Λάρισα, στη νέα εποχή.

Συνέντευξη: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Tο ραντεβού με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα έχει δοθεί στον Μύλο του Παππά. Είναι η πρώτη μέρα της άνοιξης και καθώς περπατώ στους ηλιόλουστους πεζοδρόμους για να τον συναντήσω, σκέφτομαι πόσες φορές μέσα σε μια μόλις εβδομάδα βρέθηκα εδώ για να παρακολουθήσω κάποια παράσταση, κουκλοθέατρο με την κόρη μου, μια συναυλία ή κάποιο φεστιβάλ.

Χωρίς υπερβολή ίσως πέντε ημέρες στις επτά, καθώς ο Μύλος του Παππά τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν υπέροχο χώρο πολιτισμού στον οποίο βρίσκουν έκφραση δεκάδες καλλιτεχνικές δραστηριότητες που αποτιμούνται όχι μόνο με ποσοτικά αλλά κυρίως με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ο Μύλος, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Δημοτικό ωδείο, η Πινακοθήκη, η σχολή Μπαλέτου, τα Μουσεία κούκλας και σίτου, το Θερινό σινεμά, το Λαογραφικό Μουσείο, το Χατζηγιάννειο και το κηποθέατρο τα τελευταία χρόνια αποτελούν τις δομές πάνω στις οποίες αναπτύσσονται νέοι πολιτιστικοί θεσμοί αξιώσεων, καλύπτοντας τις απαιτήσεις ενός πολυπληθούς και ετερόμορφου ακροατηρίου.

Το επίτευγμα αυτής της στρατηγικής, όπως σημειώνει ο κ. Σάπκας στη συνέντευξη που ακολουθεί, είναι ότι ξεφεύγοντας από τα στερεότυπα που θεωρούν τον πολιτισμό ως κάτι το πολυτελές ή το δευτερεύον, κατάφερε να διαμορφώσει μια σύγχρονη εξωστρεφή πολιτιστική ταυτότητα για τη Λάρισα και ταυτόχρονα ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για την ίδια την Αντιδημαρχία, ρόλος της οποίας είναι να δημιουργεί τις συνθήκες πάνω στις οποίες πολιτιστικοί, κοινωνικοί, αθλητικοί και επιστημονικοί φορείς ξετυλίγουν τη δημιουργικότητά τους.

Κύριε Σάπκα, συμπληρώνοντας 24 χρόνια ενασχόλησης με τα κοινά και κυρίως με τον πολιτισμό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ήταν μια θέση που δεχθήκατε να αναλάβετε ή αν ήταν κάτι που επιδιώξατε...

Σίγουρα, από το 1994 που ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο πολιτισμός υπήρξε πάντα προτεραιότητα. Μετά από τόσα χρόνια και αναπολώντας διάφορες στιγμές αυτής της πορείας, καταλήγω στο ότι, ακόμη και αν δεν το επεδίωκα, σίγουρα με κάποιον τρόπο η εμπλοκή μου θα ήταν αναπόφευκτη καθώς όλες οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετείχα, πριν αλλά και μετά την ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση, πάντα περιστρέφονταν γύρω από τον πολιτισμό.

Κατά την τελευταία τετραετία καταγράφηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στον τρόπο δράσης της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, με συνέργειες και συνεργασίες που οδήγησαν όχι μόνο σε δεκάδες αξιόλογες εκδηλώσεις αλλά κυρίως στη δημιουργία θεσμών. Ποια ήταν η στόχευσή σας;

Δύο από τα μεγάλα προβλήματα του Πολιτισμού στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν ο κατακερματισμός των δράσεων και η ασυνέχεια. Γνωρίζοντας λοιπόν εκ των έσω τα προβληματικά σημεία επιδιώξαμε να κινηθούμε σε μια εντελώς διαφορετική βάση, όπου η Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν θα ήταν απλά ένας φορέας διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά η προωθητική δύναμη για την αξιοποίηση του πολιτιστικού δυναμικού της πόλης. Βασιζόμενοι στις ιδέες και το όραμά μας, αναπτύξαμε συνέργειες και συνεργασίες με συλλόγους, σωματεία, καλλιτέχνες και πολιτιστικές ομάδες, κάναμε τον πολίτη συμμέτοχο και διαμορφώσαμε μια ολοκληρωμένη πολιτιστική πολιτική καθιστώντας συνεργάτες μας όλους τους φορείς. Με αυτόν τον τρόπο περάσαμε από το «είμαι θεατής» στο «είμαι συμμέτοχος» εμπλέκοντας τους πολίτες στο δημιουργικό γίγνεσθαι.

Αυτό ακριβώς το πλαίσιο, εκτός από την παραγωγή εξαιρετικών εκδηλώσεων και την καθιέρωση δεκάδων θεσμών, έπαιξε καταλυτικό ρόλο και σε επίπεδο εξωστρέφειας, η οποία αποτελούσε ζητούμενο εδώ και χρόνια. Να σημειώσω ότι η υποψηφιότητα της Λάρισας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, παρότι μας κατηγορούν ότι τη χάσαμε, ήταν σημείο αναφοράς αυτής της δημιουργικής πορείας.

Διαμορφώσαμε τις συνθήκες για την ενεργοποίηση κάθε πολιτιστικού θύλακα, καταγράψαμε για πρώτη φορά το πολιτιστικό δυναμικό της Λάρισας, ομάδες και καλλιτέχνες με καταγωγή από την πόλη που δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χωρίς να αποκλείουμε κανέναν.

Προσωπικά για έμενα ένα ακόμη στοίχημα που κερδήθηκε ήταν οι ποιοτικές μετακλήσεις, που γέννησαν ένα (και ηλικιακά) νέο κοινό και φυσικά η καθιέρωση θεσμών όπως οι Μουσικές στον Δρόμο, ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών, το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, η Αναβίωση των Μπουλουκιών, το Sleepover σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες, το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», το Φεστιβάλ Μουσικότροπο, το Open Nights, το Πάρκο των Ευχών, το Φεστιβάλ Comics και πολλά άλλα.

Ποια θα ήταν η δυναμική του πολιτισμού, αν στην εξίσωση που αναφέρετε: «Εξωστρέφεια, διάδραση, συμμετοχή» συλλειτουργούσε το Προσκήνιο Πολιτισμού (θέατρο ΟΥΗΛ) και φυσικά το Αρχαίο Θέατρο;

Το Προσκήνιο Πολιτισμού είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Είναι ένα στοίχημα και ταυτόχρονα μια ανοιχτή πληγή είκοσι χρόνων. Αν θέλετε, μαζί με το Αρχαίο Θέατρο, είναι δύο από τους λόγους που πραγματικά θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Είμαι πεπεισμένος πως με τις βάσεις που έχουν δημιουργηθεί και προαναφέραμε, αρκεί μια παράσταση σε έναν από τους δύο χώρους για να εκτινάξει τη Λάρισα στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι, σε μια ημέρα.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Φανταστείτε τους «Γάμους του Φίγκαρο» με αυτό το θαυμαστό κάστιγκ και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας, να παρουσιάζονται στο ΟΥΗΛ ή μια ολοκληρωμένη αρχαία τραγωδία στο Αρχαίο Θέατρο. Είναι γεγονός ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και των δυο αυτών μεγάλων έργων.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο έργο στη θητεία σας;

Ένα από τα μεγάλα ζωοδόχα έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν ο Μύλος και πραγματικά αισθάνομαι υπερήφανος για αυτό. Ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, μια καινούργια αν θέλετε πλατεία στο κέντρο της Λάρισας, που ένωσε δυο συνοικίες για χρόνια αποκομμένες, που άνοιξε τις πόρτες του στους Λαρισαίους, σε ομάδες χορού, φωτογραφίας, χοροθεάτρου και start ups και πλέον ο τρόπος αξιοποίησης του χρησιμοποιείται σε όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα ως μοντέλο καλής πρακτικής.

Ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης, θα χωρούσε στη Λάρισα;

Αναμφίβολα θα χωρούσε, αναμφίβολα υπάρχει ανάγκη. Δεν ξέρω όμως αν θα έπρεπε να αναπτυχθεί αυτόνομα ή αν θα μπορούσε να λειτουργήσει εντός της Πινακοθήκης. Να σας πω μάλιστα- και αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί- ότι η Μουσειολογική Μελέτη της Πινακοθήκης ανατέθηκε από το Εικαστικό με την προϋπόθεση ότι μελλοντικά θα μπορούσε το Κέντρο να αναπτύξει εκεί τις δραστηριότητές του. Βέβαια, όπως η ίδια η ζωή απέδειξε, η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο τα τελευταία χρόνια και το γεγονός των παράλληλων δράσεων που παρουσιάζει, πέραν της μόνιμης συλλογής, έχει δημιουργήσει εντός της έναν τύπο εικαστικού κέντρου. Άποψή μου είναι ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο.

Θέλω να ρωτήσω αν και σε ποιο βαθμό επιδιώκετε τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ευτυχώς η αντίληψη που απαξίωνε τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, πλέον έχει αποδειχθεί στην πράξη αναχρονιστική. Οι περισσότεροι συνεργάτες μας, όπως το ΣΜΟΥΘ ή η Off Art είναι ιδιωτικοί φορείς με τους οποίους διατηρούμε άψογη συνεργασία.

Προφανώς η διαχείριση του πολιτισμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτή τη σύμπραξη, μέσα από την οποία γεννιούνται καινοτόμες ιδέες με ανταποδοτικά αποτελέσματα. Ρόλος μας λοιπόν είναι να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες έχοντας ως συνεργάτες όλοι τους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς και επιστημονικούς φορείς.

Σύντομα όλες οι υπηρεσίες που αφορούν σε κρατήσεις και εισιτήρια εκδηλώσεων του Δήμου, θα περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Τι συνηγόρησε αρνητικά στην ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;

Σίγουρα ο χρόνος έπρεπε να είναι περισσότερος, παρόλο που ακόμη και σε αυτό το μικρό διάστημα δουλέψαμε συστηματικά και κάναμε μια απίθανη προσπάθεια. Νομίζω πως το αφήγημα που παρουσιάσαμε σε σχέση με την Ελευσίνα, ενδεχομένως να χρειαζόταν μια διαφορετική προσέγγιση.

Στην πρότασή μας, υποστηρίξαμε ότι η Λάρισα, ενώ έχει ένα εξαιρετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, δυστυχώς αυτό παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό. Η Ελευσίνα από την άλλη, υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι μια βιομηχανική πόλη, με έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα η οποία επιδιώκει να βρει τον βηματισμό της συνδυάζοντας την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της κληρονομιά. Εξού και το μότο τους: «Διαμορφώνουμε τη μετάβαση». Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή μας στην υποψηφιότητα ήταν μια εμπειρία μέσα από την οποία μάθαμε πολλά.

 

5X9A1361 thema

 

Μιλήσαμε για άνθηση του Πολιτισμού, όμως κάποια πράγματα, όπως το πολύ απλό ηλεκτρονικό εισιτήριο, παραμένουν ακόμη ζητούμενο.

Πράγματι, δεν μπορείς να μιλάς για έξυπνη πόλη όταν δεν έχουν γίνει τα ανάλογα βήματα και προς την κατεύθυνση που αναφέρετε. Το να μην μπορείς να κλείσεις online μια θέση στο Ωδείο, στο Θεσσαλικό Θέατρο ή το να μην υπάρχουν αριθμημένες θέσεις στο Κηποθέατρο, είναι ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει και μπορώ να πω ότι σύντομα όλες οι υπηρεσίες που αφορούν σε κρατήσεις και εισιτήρια, θα περάσουν σε νέα εποχή.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη παράσταση που παρακολουθήσατε και σας ενθουσίασε;

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» ήταν πραγματικά μια παράσταση που με ενθουσίασε και αν θέλετε ήταν και οι «εξετάσεις» της κ. Κυριακής Σπανού, η οποία ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή εν μέσω διάφορων κατηγοριών, οι οποίες αποδείχθηκαν αναληθείς στην πράξη.

Η γενικότερη πορεία του Θεσσαλικού Θεάτρου, με τη λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής -από την οποία πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να δούμε την εξαιρετική παράσταση «Dogville» σε σκηνοθεσία Κώστα Λαμπρούλη- τη μόνιμη Παιδική Σκηνή και τη σύνδεση με την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ένα ακόμη κομμάτι των στόχων που ολοκληρώσαμε.

Ο Μύλος είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, μια καινούργια πλατεία στο κέντρο της Λάρισας, που ένωσε δυο συνοικίες για χρόνια αποκομμένες.

Αποδέχεστε τον τίτλο του μαικήνα του Πολιτισμού;

Απλώς θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί η διαχείριση του Πολιτισμού έχει ένα άμεσο αποτέλεσμα που σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις. Όταν βλέπεις μια όπερα στη Λάρισα, σχολεία από όλη τη Θεσσαλία να επισκέπτονται το Μουσείο Σιτηρών, γεμάτες πλατείες και θέατρα, τότε ξέρεις πως αυτό που κάνεις αν μη τι άλλο βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Και φυσικά δεν πρόκειται για το έργο ενός, αλλά για το έργο μιας εξαιρετικής ομάδας και συνεργατών, τους οποίους πραγματικά ευχαριστώ.

Και οι εκλογές; Αισθάνεστε ότι αφήνετε κάτι στη μέση ή θα είστε πάντα παρών;

Ένα από τα μεγάλα οράματα είναι η λειτουργία του Αρχαίου Θεάτρου, το οποίο σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της Υπουργού Πολιτισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριετίας και φυσικά το Προσκήνιο Πολιτισμού που εντός του έτους θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι έχω αποκτήσει τεράστια εμπειρία στο κομμάτι του Πολιτισμού η οποία είναι στη διάθεση όποιου τη ζητήσει, όπως άλλωστε επιβάλλει ο πολιτικός Πολιτισμός.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram