Χριστόφορε Κουνιάκη, τι είδες στη Μαδαγασκάρη;


Μια αναρριχητική περιπέτεια με τον Λαρισαίο μαθηματικό στους γρανιτένιους βράχους του Tsaranoro. 

 

Ο Χριστόφορος Κουνιάκης είναι ομοσπονδιακός εκπαιδευτής και οδηγός βουνού με μεγάλη εμπειρία. Στις 20 Αυγούστου του 2018 μαζί με τους σχοινοσυντρόφους του -μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αθήνας - Δημήτρη Τιτόπουλο, Θανάση Παππά, Νίκο Σκόνδρο και Θανάση Μπακογιάννη, ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Μαδαγασκάρη με στόχο την αναρρίχηση στους διάσημους βράχους του Tsaranoro. Αυτή είναι η ιστορία του….

A4 climb SoLonely 06 thema

To 2015, επιστρέφοντας από το Lotus Flower του Καναδά είχα γράψει το εξής: «… Αυτή η ανάβαση ήταν για εμένα μια από τις πιο σοβαρές που έχω κάνει. Αυτή η ανάβαση με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ήταν και η τελευταία αυτού του είδους που έκανα και ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει μειώσω τις προσδοκίες μου καθώς όπως λένε κάποιοι στοχαστές, η ευτυχία είναι αντιστρόφως ανάλογη των προσδοκιών.

Να όμως, που 3 χρόνια μετά, στις 20 Αυγούστου του 2018, αναχώρησα για τη Μαδαγασκάρη, με σκοπό να αναρριχηθώ τους τεράστιους γρανιτένιους βράχους του Tsaranoro, που πολλοί το αναφέρουν ως το Yosemity της Αφρικής.

Baobap 21 thema

Προσπαθώ να βρω τι ήταν αυτό που με έκανε να αλλάξω γνώμη, ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που με ώθησαν να επιχειρήσω να σκαρφαλώσω πάλι στο εξωτερικό, επάνω σε μεγάλους τοίχους;

Προσδοκούσα σε κάτι; Όχι, δεν ήταν αυτό. Άλλωστε το είχα δηλώσει ότι πρέπει να μειώσω τις προσδοκίες μου, για να κερδίσω την εσωτερική μου γαλήνη. Ο στωικός Επίκτητος, δίδασκε ότι «οι καταστάσεις δε φθάνουν στο επίπεδο των προσδοκιών μας. Τα γεγονότα συμβαίνουν με τον τρόπο που συμβαίνουν. Αγκάλιασε αυτό που σου τυχαίνει. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να υπάρξει γαλήνη».

C3 climb OutOfAfrica 04 thema

Πολλές σχοινιές στο γρανιτένιο συγκρότημα Tsaranoro είναι δυσκολίας 7a ή περισσότερο. Το μεγάλο πρόβλημα όμως, δεν είναι τόσο η δυσκολία των διαδρομών, αλλά οι λίγες ασφάλειες που υπάρχουν σε αυτές. Υπάρχουν σχοινιές, στις οποίες βρίσκονται 4 ή μόνο 2 βύσματα (!!!), χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις κάποια ενδιάμεση ασφάλεια, καθώς ο βράχος δεν έχει σχισμές, παρά μόνο τακάκια, κάποια από τα οποία τα ξεχωρίζεις με δυσκολία. Ακόμη και σε διαδρομές μέτριας ή μικρής δυσκολίας,το μυαλό σου το έχεις στη μεγάλη απόσταση που υπάρχει ανάμεσα από δυο ασφάλειες.

goto Morondava 29 thema

Από την άλλη μεριά ο Νίτσε είχε πει ότι αυτός που αναζητάει την αλήθεια πρέπει να υποστεί μια προσωπική ψυχολογική ανάλυση - «ηθική ανατομία» την ονόμαζε. Και για να το κάνει αυτό, πρέπει πρώτα ν’ απομακρυνθεί από την εποχή του και τη χώρα του και τότε να εξετάσει τον εαυτό του από μακριά! Χρειαζόμουνα και τα δυο: την εσωτερική γαλήνη αλλά και να βρω τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους επιθυμώ να σκαρφαλώσω σε μεγάλους τοίχους.

C3 climb OutOfAfrica 18 thema

Η απόφαση ήταν δύσκολη, αλλά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας, οι πιο δύσκολες αποφάσεις που θα χρειαστεί ποτέ να πάρουμε είναι αν πρέπει να τα παρατήσουμε ή αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε περισσότερο, τουλάχιστον για κάποια ζητήματα. Και εγώ επέλεξα να συνεχίσω.

morondava 35 thema

20 Αυγούστου 2018

Φθάνοντας στη Μαδαγασκάρη ανακαλύψαμε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο του "mora mora!", μια έκφραση που στα Μαλαγασικά σηματοδοτεί τη φιλοσοφία των κατοίκων για τη ζωή και σε ελεύθερη μετάφραση μπορεί να σημαίνει, ανάλογα με την κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις: «Σιγά- Σιγά», «Έχε υπομονή», «Μείωσε τους ρυθμούς της γρήγορης ζωής σου και ζήσε την κάθε στιγμή».

villages childrens 30 thema

Έτσι περνάει ο καιρός σε αυτό το τεράστιο νησί, σε πείσμα της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας, που το κατατάσσει στην 14η θέση των λιγότερο ευτυχισμένων χωρών και το οποίο θεωρείται ένα από τα φτωχότερα μέρη στον κόσμο, με μέσο προσδόκιμο ζωής τα 65 χρόνια.

Λίγες ημέρες μετά την άφιξη μας, το «mora mora», άρχισε να μετατρέπεται σε βίωμα, απομακρύνοντας από το μυαλό μας τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς και τη ρουτίνα στους οποίους βασίζεται το οικοδόμημα του δυτικού πολιτισμού.

Και κάπως έτσι το ταξίδι, τα άπειρα χωμάτινα χιλιόμετρα που διανύσαμε στην ενδοχώρα της Μαδαγασκάρης, τα γελαστά πρόσωπα των παιδιών, οι δυσκολίες και οι λαμπεροί χρυσοί «τοίχοι» του Tsaranoro, μετατράπηκαν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια αναρριχητική εξόρμηση...

Το να βρεθώ εδώ, μαζί με τους φίλους σχοινοσυντρόφους μου, δεν ήταν μια εμπειρία, που απλά έζησα. Ήταν μια εμπειρία μου με κατέστησε ωριμότερο και πιο ικανό.

villages 03 thema

 

villages 16 thema

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram