ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΩΝΙΑΣ: Επιχειρηματικότητα σημαίνει διευρυμένες προοπτικές και ιεραρχημένοι στόχοι


O πρόεδρος της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου «Cosmos Aluminium» κ. Ξενοφών Καντώνιας, o αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Καντώνιας (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Θεόδωρος Καντώνιας (δεξιά), στην τελετή βράβευσης των ΕΥ στο Μόντε Κάρλο. O πρόεδρος της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου «Cosmos Aluminium» κ. Ξενοφών Καντώνιας, o αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Καντώνιας (αριστερά) και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Θεόδωρος Καντώνιας (δεξιά), στην τελετή βράβευσης των ΕΥ στο Μόντε Κάρλο.

Ο αντιπρόεδρος της λαρισαϊκής βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου «Cosmos Aluminium», μιλά για το παγκόσμιο επιχειρηματικό think tank των βραβείων ΕΥ.

Στις 16 Ιουνίου 2018, στο Salle des Etoiles στο Μόντε Κάρλο, παγκοσμίου φήμης επιχειρηματίες και επιχειρηματικοί ηγέτες από 65 περίπου χώρες, έδιναν το παρόν στην τελετή των βραβείων ΕΥ, για την ανακήρυξη του παγκόσμιου επιχειρηματία της χρονιάς. Ανάμεσά τους, ως εκπρόσωποι της Ελλάδας και κάτοχοι του τίτλου «Έλληνας επιχειρηματίας της χρονιάς 2017» ο πρόεδρος της βιομηχανίας διέλασης αλουμινίου «Cosmos Aluminium» κ. Ξενοφών Καντώνιας, o αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Καντώνιας και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Θεόδωρος Καντώνιας οι οποίοι διακρίθηκαν για την αναπτυξιακή δυναμική της λαρισαϊκής εταιρείας, την καινοτομία και την προηγμένη τεχνολογία στην παραγωγική διαδικασία.

Όπως σημειώνει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Ιωάννης Καντώνιας, μεταφέροντας στις Θεσσαλικές Επιλογές την εμπειρία του από τη συμμετοχή, στη διάρκεια αυτή της τετραήμερης γιορτής της επιχειρηματικότητας, επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν απόψεις με κορυφαίες προσωπικότητες του οικονομικού χώρου.

Κύριε Καντώνια, πώς αποτιμάτε τη συμμετοχή σας στο παγκόσμιο φό- ρουμ επιχειρηματικότητας ΕΥ; Τι αποκομίσατε και πώς ενδεχομένως θα μπορούσατε να το αξιοποιήσετε;

Πέρα από μεγάλη τιμή, καθώς βρεθήκαμε εκεί εκπροσωπώντας τη χώρα μας, ήταν και μια τεράστια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία, η οποία μας έφερε σε άμεση επαφή με την παγκόσμια επιχειρηματική σκέψη, τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς. Ένα από τα στοιχεία που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον ήταν ο προσανατολισμός του σύγχρονου επιχειρείν στην ανταποδοτικότητα, είτε αυτό έχει να κάνει με τον εργαζόμενο είτε με την κοινωνία γενικότερα ή το περιβάλλον.

Προφανώς, η εταιρική κοινωνική ευθύνη δεν είναι κάτι καινούριο, ωστόσο το νέο στοιχείο είναι η ουσιαστική βαρύτητα που δίνουν πλέον σε αυτή, τόσο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες όσο και οι θεσμοί, αναγνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι ομιλίες κορυφαίων αναλυτών και στελεχών, όπως για παράδειγμα της Peggy Johnson, εκτελεστικής αντιπροέδρου της Microsoft, πάνω σε θέματα καινοτομικών τεχνικών και δράσεων, αποδοτικών συνεργασιών, τεχνολογικών προκλήσεων κ.ά.

Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι έρχεσαι σε επαφή με επιχειρήσεις κολοσσούς, τεράστια οικονομικά μεγέθη και επιχειρηματικά μοντέλα που προφανώς -λόγω μεγέθους- δεν συναντάς στη χώρα μας, καθιστούν μοναδική και εξαιρετικά αποδοτική τη συμμετοχή σε επίπεδο μεταφοράς γνώσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του φετινού νικητή της διοργάνωσης, ο οποίος έλαβε τον τίτλο «Παγκόσμιος Επιχειρηματίας της χρονιάς». Είναι Βραζιλιάνος, ονομάζεται Rubens Menin Teixeira de Souza και είναι πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας MRV Engenharia e Participacoes S.A. Ως μηχανικός, σε νεαρή ηλικία συνειδητοποίησε το έντονο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Βραζιλία αλλά και το γεγονός πως για την πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας του, η απόκτηση ενός σπιτιού θα παρέμενε για πάντα ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

Δημιούργησε την εταιρεία του το 1979 και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ακινήτων στη Βραζιλία, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια οικογένειες να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Η επιχείρηση απασχολεί 24.000 εργαζομένους και έχει δομήσει περισσότερα από 300.000 ακίνητα. Υπολογίζεται ότι ένας στους 200 Βραζιλιάνους κατοικεί σε σπίτι που έχει κατασκευαστεί από την MRV Engenharia e Participacoes S.A.

Εν κατακλείδι λοιπόν, εκείνο που συνειδητοποιείς ερχόμενος σε επαφή με την παγκόσμια επιχειρηματική σκέψη είναι το πόσο αποσπασματικά και αν θέλετε περιορισμένα σε αντίληψη και κρίση, σχεδιάζουμε στην Ελλάδα το επιχειρείν, παραβλέποντας ότι γύρω μας υπάρχει μια τεράστια και πολυδιάστατη αγορά, η οποία αναπτύσσεται πάνω σε συνεργασίες, με διορατικό πνεύμα, σύγχρονα μοντέλα διοίκησης, αξιοκρατία και διαφάνεια. Γιατί εξωστρέφεια δεν είναι μόνο οι εξαγωγές σε απόλυτα μεγέθη, αλλά η συμμετοχή, η συναντίληψη και συνδιαμόρφωση της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκέψης. Μια νοοτροπία ιδιαίτερα διαδομένη στο εξωτερικό, που προάγει τις συνέργειες και τις συνεργασίες.

kantonias3

Αναμνηστική φωτογραφία των υποψήφιων για τον τίτλο World Entrepreneur of the Year, παρουσία του πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό.

 

Πρόσφατα υλοποιήσατε ένα νέο επενδυτικό πλάνο για την αύξηση της παραγωγής. Έχει ολοκληρωθεί;

Πράγματι η επένδυση ολοκληρώθηκε και από τον Μάρτιο βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη και οι τρεις γραμμές παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα της μονάδας κατά 60%. Σε απόλυτα νούμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 40 χιλιάδες τόνους διελασμένου αλουμινίου, από τους 26 χιλιάδες που παράγουμε σήμερα.

Αυτή η αύξηση σημαίνει ενδεχομένως και άνοιγμα σε νέες αγορές;

Αν και υπάρχουν επαφές και προοπτικές, αυτή τη στιγμή η παραγωγή μας καλύπτει την ήδη αυξημένη ζήτηση του υφιστάμενου πελατολογίου μας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος για την υλοποίηση της επένδυσης. Δυνητικές αγορές υπάρχουν σαφώς, με την αγορά των ΗΠΑ να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ακόμη και μετά το ανακάτεμα της τράπουλας που επιχειρεί ο Τραμπ με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου.

Η διάχυση σε νέες αγορές καθώς και η διαφοροποίηση, αποτελούν πάντοτε ζητούμενα για μια εξαγωγική επιχείρηση όπως η Cosmos Aluminium, ωστόσο είναι κάτι που δεν εξετάζουμε στην παρούσα φάση.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στην οικονομία μετά από τόσα χρόνια ύφεσης; Υπάρχει κάτι που μας δίδαξε η οικονομική κρίση;

Θεωρώ πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών θεωρήσαμε ότι η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, να οικοδομήσει μια κουλτούρα υγιούς επιχειρηματικότητας, να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά, να μειώσει τις σπατάλες και γενικότερα να συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της χώρας. Σήμερα που με ρωτάτε, φοβάμαι πως αυτή η ευκαιρία χάθηκε ενώ τα όποια σημάδια ανάκαμψης έχουν μεν θετικό πρόσημο, σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αναστρέφουν το αρνητικό κλίμα και τη σκληρή πραγματικότητα. Εξάλλου η ανάπτυξη έχει διττή υπόσταση. Την οικονομική - όπως αυτή αποτυπώνεται σε νούμερα και δείκτες- και την κοινωνική, το αντίκρισμα της οποίας καταγράφεται στην κοινωνική ευημερία.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το επίπεδο, το πρόσημο είναι αρνητικό. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στους οικονομικούς δείκτες αλλά και στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που δυστυχώς δεν έγιναν, είναι πενιχρά, ενώ η πολιτική αστάθεια, οι διαρκείς αλλαγές και ο τρόπος που η πολιτεία αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα δεν αφήνουν περιθώρια για επενδύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα ο επιχειρηματικός κόσμος ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, παραβλέποντας το γεγονός ότι η υπεραξία που δημιουργεί μια επιχείρηση, είναι πολλαπλή και πολυδιάστατη με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στην προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, στην αξιοποίηση των λαμπρών Ελλήνων επιστημόνων.

Τι είναι η επιχειρηματικότητα για εσάς;

Νομίζω ότι είναι δημιουργία. Είναι ένα περιβάλλον που σου δίνει τη δυνατότητα να ασκήσεις διοίκηση, να καινοτομήσεις, να πάρεις ρίσκα και να αναπτύξεις ικανότητες διαχείρισης. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα μέσο κοινωνικής ανταπόδοσης, είτε αυτό μεταφράζεται σε νέες θέσεις, είτε σε έργα που -σε ένα ευρύτερο πλαίσιο- συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, στην οικονομία της χώρας κ.ο.κ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός EY Entrepreneur Of The Year αποτελεί το υψηλότερου κύρους βραβείο για τους επιχειρηματίες παγκοσμίως. Αναδεικνύει όσους ξεχωρίζουν χάρη στις υψηλές τους επιδόσεις, τον πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, τις ηγετικές ικανότητες, την αναπτυξιακή δυναμική, το καινοτόμο πνεύμα και την κοινωνική ευαισθησία τους. Στόχος της EY είναι η επιβράβευση, η προβολή και η διεθνής καταξίωση αυτών των επιχειρηματιών, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram