Μαρία Κωνσταντόγλου, πως συνδυάζεται η αρχιτεκτονική με τη μόδα;


Μια αρχιτέκτονας που μοιράζει τον προσωπικό και επαγγελματικό της χρόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τη Λάρισα και τη Βοστώνη. Και κάπου ανάμεσα σε ένα διδακτορικό, πολλά αρχιτεκτονικά σχέδια και τις δύο κόρες της χώρεσαν και τα πατρόν.

Η νεαρή Λαρισαία Μαρία Κωνσταντόγλου που αυτό το διάστημα ετοιμάζει τη νέα της συλλογή, κομμάτι της οποίας ράβεται στη Νέα Υόρκη, μας συστήνει τις δημιουργίες της.

Η ιδέα του να φτιάξω τα δικά μου ρούχα υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Όταν βρισκόμουν στο Σαν Φρανσίσκο για το διδακτορικό μου παρακολούθησα κάποια μαθήματα πατρόν, αλλά αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου σειρά ρούχων, τα marokke  μόλις πριν από έναν χρόνο περίπου.

Για το όνομα της φίρμας, ήθελα να χρησιμοποιήσω μια λέξη με παραπομπές στο όνομά μου, η οποία να έχει όμως τη δική της ταυτότητα. Το διπλό kk προέρχεται από την λέξη «rokke», που σημαίνει φορέματα στα Αφρικανικά. Ήθελα, όπως και τα ρούχα, το όνομα να έχει αναφορά σε ethnic στοιχεία αλλά με μινιμαλιστική χροιά.Όσον αφορά στην έμπνευση, κάθε σχεδιαστική διαδικασία ξεκινά από μία κεντρική ιδέα, η οποία μπορεί να προέρχεται από εικόνες, ανάγκες, συναισθήματα, ιστορίες, βιώματα. Ως αρχιτέκτονας έμαθα να εξελίσσω την ιδέα μέσα από τον διάλογο με τον χρήστη/πελάτη. Για τον σχεδιασμό των ρούχων marokke, ο διάλογος αυτός είναι πλέον εσωτερικός και παρόλο που έχω προσδιορίσει το προφίλ της γυναίκας για την οποία σχεδιάζω, βασικός στόχος μου είναι να φαντάζομαι τον εαυτό μου μέσα σ' αυτά. Με το να αντιπροσωπεύουν την αισθητική μου, νιώθω πως είμαι πιο συνεπής απέναντι στους μελλοντικούς πελάτες.

Με έμπνευση από ένα ταξίδι, ένα βίωμα, μία ταινία σχεδιάζω ρούχα που αναδεικνύουν το γυναικείο σώμα. Ο σχεδιασμός δεν επιβάλλεται με κραυγαλέο τρόπο αλλά αναδεικνύεται μέσα από τις μοναδικές λεπτομέρειες του ρούχου. Η ποιότητα των υφασμάτων και η ακρίβεια στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες είναι για μένα προτεραιότητα. Ακολουθώ τις τάσεις της μόδας στον βαθμό που προσφέρουν ανανέωση σε διαχρονικές εμφανίσεις χωρίς όμως να επιβάλλονται. To πιο ενδιαφέρον κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας είναι η μεταφορά από το σκίτσο/ιδέα στην δισδιάστατη απεικόνιση με τη δημιουργία του πατρόν και στη συνέχεια η τρισδιάστατη δημιουργία του πρώτου δείγματος του ρούχου. Το πιο δύσκολο κομμάτι, ειδικά για κάποιον που μόλις μπαίνει στον χώρο της μόδας έχει να κάνει με την εξεύρεση υφασμάτων και την κατασκευή των ρούχων. Σύμφωνα με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, ο χώρος δεν ευνοεί ιδιαίτερα τις ανερχόμενες εταιρείες καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ελάχιστες ποσότητες παραγγελίας. Στην Ελλάδα θεωρώ πως είναι πολύ ενθαρρυντικό που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός νέων σχεδιαστών και εταιρειών στον χώρο της μόδας. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους αν υπήρχε αντίστοιχα το κατάλληλο υπόβαθρο ως προς την προμήθεια υλικών και την κατασκευή για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

Αντιμετωπίζω την κάθε συλλογή ως μοναδική και παρόλο που η αισθητική marokke είναι κοινός παρονομαστής, η χειμερινή και η καλοκαιρινή συλλογή διαφέρουν καθοριστικά ως προς την προσέγγιση. Ενώ στα χειμερινά χρησιμοποίησα μονόχρωμα βελούδινα υφάσματα των οποίων την επιφάνεια επεξεργάστηκα χειροποίητα, για την καλοκαιρινή, έχω σχεδιάσει τα μοτίβα των υφασμάτων που χρησιμοποιώ. Με αφετηρία το λογότυπο του marokke,  δημιούργησα με την επανάληψη γεωμετρικών στοιχείων μοτίβα, τα οποία έχουν vintage φλοράλ αναφορές και tribal συνθέσεις. Η χειμερινή συλλογή 17-18 ράφτηκε στη Λάρισα, σε μια τοπική βιοτεχνία από την οποία έμεινα πολύ ευχαριστημένη, ενώ για την καλοκαιρινή ένα κομμάτι της σειράς θα γίνει στην Νέα Υόρκη. Η νέα συλλογή περιλαμβάνει εκτός από φορέματα, φούστες και μπλούζες.   

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram