«Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου


Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της.

Βέβαια όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, «από πολύ νεαρή ηλικία προτιμώ περισσότερο να γράφω παρά να μιλάω».
Από αυτή την ανάγκη της για έκφραση προέκυψε και «Η παρέα», το πρώτο μυθιστόρημα με την υπογραφή της, που βρίσκει τον δρόμο για τις προθήκες των βιβλιοπωλείων και τις βιβλιοθήκες των αναγνωστών. Πρόκειται για ένα κοινωνικό-ηθογραφικό μυθιστόρημα, η «υπόθεση» του οποίου εκτυλίσσεται σε δύσκολες χρονικές περιόδους, μέσα σε πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και μετανάστευση. Όλες αυτές οι καταστάσεις σημαδεύουν τις ζωές των ηρώων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αντιστέκονται  κάνοντας υπερβάσεις. Τοπογραφικά, η ιστορία αρχικά ξεδιπλώνεται στην ορεινή Ήπειρο και στη συνέχεια τα πρόσωπα εκούσια ή ακούσια σκορπίζουν σε άλλους τόπους, όμως στο τέλος τα «συμμαζεύει» πάλι πίσω ο ίδιος τόπος. Το βιβλίο στο πρώτο κυρίως μέρος του εμπεριέχει στοιχεία της Ηπειρώτικης ντοπιολαλιάς, τα οποία επεξηγούνται στην ίδια σελίδα όπου τα συναντά ο αναγνώστης. Τα περισσότερα από αυτά λέγονται από μια εκατοντούτη «βάβω», η οποία ζωντανή και νεκρή παρεμβαίνει υπερβατικά στη ζωή της κύριας ηρωίδας, και έμμεσα και στη ζωή των άλλων προσώπων. Τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος δέθηκαν με τόσο ισχυρούς δεσμούς, που όπως φαίνεται δεν επρόκειτο ποτέ να διασπαστούν παρά τη μεσολάβηση προσωπικών και ιστορικών γεγονότων.

Το μυθιστόρημα είναι προϊόν φαντασίας, όμως, όπως τονίζει η συγγραφέας, «πιθανώς οι εμπειρίες, τα βιώματα, τα ακούσματα και η καταγωγή μου, μου έδωσαν αφορμές να συνθέσω έναν πίνακα με φανταστικά πρόσωπα και δράσεις».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στην αυλή του Μύλου στις 8.30 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Δ. Κανέλλος - Πρέσβης της Ελλάδας στο Βιετνάμ και συγγραφέας, ο Νίκος Νάνος - δικηγόρος και ο Κώστας Πάνος - φιλόλογος.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Βαγενά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram