Καταγράφοντας τα ηχοχρώματα της παράδοσης


 • #whoiswho
  Η Βιβή Τάτση γεννήθηκε στην Καρδίτσα. Είναι εκπαιδευτικός Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας. Σπούδασε πιάνο, ωδική, αρμονία και αντίστιξη. Είναι διπλωματούχος μονωδίας και μελοδραματικής, έχοντας μαθητεύσει με τις διακεκριμένες δασκάλες και πρωταγωνίστριες της Λυρικής Σκηνής και της Όπερας του Βερολίνου, Αγγέλα Λαλαούνη και Κίτσα Δαμασιώτη.

Η αγάπη για το τραγούδι, σε συνδυασμό με τις κλασικές σπουδές πάνω σε αυτό, αλλά και το βαθιά ριζωμένο πάθος – λόγω καταγωγής – για την παραδοσιακή μουσική οδήγησαν την υψίφωνο, Βιβή Τάτση, στη δημιουργία ενός cd που καταγράφει και περισώζει ξεχασμένους θησαυρούς της περιοχής των Αγράφων.

Η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Δράκοτρυπα: τα παραδοσιακά μας τραγούδια» είναι το λαμπρό αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά χρονοβόρας και κοπιώδους προσπάθειας της Βιβής Τάτση, να σώσει αλλά και να διαδώσει τραγούδια και ήχους της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Πλαστήρα. «Η έρευνά μου ήταν αρκετά απαιτητική» θα πει η εκπαιδευτικός κ. Τάτση. «Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο cd τοποθετούνται χρονικά σε μια περίοδο μεγαλύτερη των 150 ετών. Ο πατέρας μου Νίκος Τάτσης, μουσικός στο επάγγελμα, ξεκίνησε να τα καταγράφει ευλαβικά σε ηλικία περίπου επτά ετών. Κάποια στιγμή, όντας σε προχωρημένη ηλικία, τα ανέσυρε από κάποιο ξεχασμένο συρτάρι και μου τα εμπιστεύτηκε. Γρήγορα κατάλαβα ότι κρατούσα στα χέρια μου έναν ανεκτίμητο μουσικό θησαυρό, τον οποίο έπρεπε να βρω τρόπο να αξιοποιήσω. Έτσι γεννήθηκε αυτή η δισκογραφική δουλειά, η οποία απαίτησε πολύ χρόνο και αρκετή δουλειά από πολλούς ανθρώπους».

Το cd, που κυκλοφόρησε με την υποστήριξη του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση» - και καταχωρήθηκε ως αξιόλογο από την Ακαδημία Αθηνών - περιλαμβάνει τραγούδια που εντάσσονται στην κατηγορία των παραλογών, και αφορούν τον έρωτα και τον γάμο. Τα τραγουδούσαν με το στόμα αντιφωνικά, δηλαδή οι κάτοικοι του χωριού χωρισμένοι σε ομάδες ερμήνευαν εναλλάξ το ίδιο θέμα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μουσική αναδρομή στο παρελθόν με μουσικά ακούσματα των Αγράφων, από τις περιοχές της Δρακότρυπας και της Αργιθέας, ενώ περιλαμβάνονται και ηπειρώτικοι ήχοι κυρίως από την περιοχή της Κόνιτσας των Ιωαννίνων. Στην ηχογράφηση τραγουδούν τα μέλη της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων και ερμηνεύουν οι μουσικοί: Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο – τζαμάρα), Άρης Ντίνας (λαούτο), Στέφανος Γεωργίου (βιολί), Γιώργος Ντίνας (ντέφι).

Μέσα από την επαφή με αυτά τα τραγούδια η κ. Τάτση ήρθε σε επαφή με εικόνες μιας ξεχασμένης Ελλλάδας, ασχολήθηκε με τη λαογραφία του τόπου της, με τον τρόπο ζωής των οικογενειών της περιοχή και όπως λέει χαρακτηριστικά έγινε, καλλιτεχνικά και ψυχικά, πιο πλούσια. «Αυτόν τον πλούτο θέλησα να μοιραστώ με τις νεότερες γενιές αποδεικνύοντας ότι η παράδοση είναι τρόπος ζωής μέσα στο χρόνο. Είναι σημαντικό, ειδικά αυτές τις εποχές που διανύουμε να προστατέψουμε τη μουσική μας παράδοση. Η ελληνική παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και σύμβολο ταυτότητας όλων των Ελλήνων εκφράζοντας βιώματα εμπειρίες ζωής, συνήθειες, ιδανικά, αξίες, αισθητική και πολιτισμό. Ταυτίζομαι με την Ελλάδα που επιβίωσε με το πέρασμα των χρόνων αφού αντιστάθηκε στις δυσκολίες και συνεχίζει να αντιστέκεται επιμένοντας να δηλώνει ηχηρά που οι ιδιαιτερότητες των λαών τείνουν να εκλείψουν εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης» σημειώνει.

Το συγκεκριμένο cd, μάλιστα, υπήρξε η αφετηρία νέου, εξίσου όμορφου ταξιδιού για την κ. Τάτση. Για τις ανάγκες της παρουσίασής του και της απόδοσης των τραγουδιών δημιουργήθηκε η χορωδία «Σίμυλις», που πήρε το όνομα της από γυναικείο όνομα της αρχαίας Θεσσαλίας, το οποίο αναφέρεται σε επιγραφές του 4ου αι. π.Χ. «Πρόσφατα η χορωδία έκλεισε έναν χρόνο ζωής, γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια» σημειώνει η κ. Τάτση. «Ήταν δική μου έμπνευση και εσωτερική ανάγκη να δημιουργηθεί αυτή η χορωδία. Τα στοιχεία που συνδέουν τα μέλη της είναι η αγάπη για τη μουσική, την παράδοση, η ευαισθησία και γενικότερα οι καλλιτεχνικές ανησυχίες. Παρά το γεγονός ότι είμαστε ένα νεοσύστατο τμήμα έχουμε κάνει αξιόλογες εμφανίσεις εντός και εκτός της πόλης, ενώ προσπαθούμε να διευρύνουμε το ρεπερτόριό μας. Εκτός από το παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι από όλη την Ελλάδα, ερμηνεύουμε και έθνικ μουσικές άλλων χωρών. Άλλωστε, η μουσική δεν έχει σύνορα. Καλούμε, λοιπόν, όσους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες να επικοινωνήσουν μαζί μας ή να παραστούν στις συναντήσεις μας που γίνονται κάθε Τρίτη στις 5 το απόγευμα στο Χατζηγιάννειο».Φωτό: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος / Ηλίας Σιδέρης

 

 

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Οι barista «σφάζονται» για τις ποδιές της Μαρίας

   Η Μαρία Ιόλη Ντορμπά από μικρή ήθελε να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας. Και μπορεί το όνειρό της να μην έχει πραγματοποιηθεί πλήρως, έχει κάνει όμως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις δικές της χειροποίητες ποδιές εργασίας, για μπαρ.

 • Λαρισαίοι διακρίθηκαν σε διαγωνισμό της ΕΡΤ

  Το συγκρότημα Γιώργος Βαλιάκας και Ιδανικοί επιλέχθηκε ως μία από τις τρεις καλύτερες μπάντες του διαγωνισμού «YourBand» της ΕΡΤ στον οποίο υπήρχαν περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές.

 • Λαρισαϊκή καινοτομία στο ΜΙΤ
   

  Το laddroller είναι ένα ηλεκτροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εκτελέσουν μια σειρά από κινήσεις, που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν με κανένα άλλο αντίστοιχο αμαξίδιο, όπως το να κινηθούν άνετα σε όρθια θέση και να υπερβούν ακόμη και μικρά εμπόδια, όπως να ανέβουν ένα πεζοδρόμιο.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram