Ελισάβετ Μεσσή: Τα βουνά της Πίνδου δεμένα με ασήμι


Χρησιμοποιώντας εναλλακτικές τεχνικές, και έχοντας ως έμπνευση εικόνες των βουνών της Πίνδου, η Λαρισαία αργυροχρυσοχόος Ελισάβετ Μεσσή δημιούργησε μια σειρά από πρωτότυπα και εντυπωσιακά κοσμήματα.

 

 

"Ως κόρη μηχανικού μοτοσυκλετών, από μικρή ηλικία είχα έρθει σε επαφή με διάφορες κατασκευές. Ο πατέρας μου, ο Μεσσής Στέργιος κατάφερε όχι απλά να μου περάσει το μικρόβιο της δημιουργίας, αλλά κατά κύριο λόγο ήταν και αυτός που με ενθάρρυνε να ασχοληθώ με το κόσμημα." Στην προσπάθειά της να βρει τρόπο να διοχετεύσει την δημιουργικότητα της, βρέθηκε σε νεαρή ηλικία, στο κατώφλι της 2ης ΕΠΑΣ για να φοιτήσει στο Τμήμα Αργυροχρυσοχοΐας. «Η εμπειρία που αποκόμισα από τη φοίτησή μου στη σχολή ήταν για μένα πολύτιμη. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε κάποιον που διαβάζει αυτό το κείμενο, πρέπει να σας πω ότι οι τεχνικές κατασκευής που διδάχτηκα σε αυτή τη σχολή ήταν για μένα πολύ σημαντικές. Σπάνια μπορεί να συναντήσει κάποιος τέτοιο μεράκι από καθηγητές και τεχνίτες, στο εξωτερικό». Νιώθοντας όμως πως κάτι έλειπε από τη γνώση που είχε πάρει προκειμένου να γίνει μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα, αναζήτησε σχολές για περαιτέρω εκπαίδευση στο εξωτερικό. Έτσι, πριν λίγους μόλις μήνες ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα αργυροχρυσοχοΐας (Silversmithing, Goldsmithing and Jewellery) στο University of the Creative Arts του Rochester.

 

«Η υποδομή που μου παρείχε το πανεπιστήμιο στην Αγγλία ήταν άρτια, πράγμα σπάνιο για την Ελλάδα. Τα εργαστήρια στα οποία δουλεύαμε ήταν υπερσύγχρονα κι αυτό κάνει πιο εύκολο το κομμάτι της κατασκευής».

Η νέα της συλλογή που έχει τίτλο «The uncanny», είναι εμπνευσμένη από τα δάση της Πίνδου και βασίζεται σε εναλλακτικές τεχνικές, ενώ αισθητικά γεφυρώνει το σύγχρονο με το κλασικό κόσμημα. «Θέλοντας να προκαλέσω την φύση των υλικών, ήθελα να τονίσω τα μειονεκτήματα του σύρματος, έτσι κατέφυγα στην κατασκευή των προσωπικών μου εργαλείων. Τα κοσμήματα τα οποία εντυπωσίασαν τους καθηγητές μου, οδήγησαν σε συζητήσεις κατοχύρωσης σχεδίων ή εναλλακτικά πατέντας, καθώς φαίνεται πως κάνεις δεν έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιο τρόπο κατασκευής ως τώρα.»

 

Τα μινιμαλιστικής υφής δαχτυλίδια «Στόντζι», έχουν δανειστεί το όνομα τους από την ομώνυμη τοποθεσία βράχων στο γραφικό χωριό των Πάδων Κονίτσης, όπου η Ελισάβετ συνήθιζε να περνάει τα καλοκαίρια της. Τα δαχτυλίδια διατίθενται σε ποικιλία χρωματικών συνδυασμών, καθώς είναι κατασκευασμένα από ασήμι 925, χρυσό 24 καρατιών και πλατίνα. Η υπόλοιπη συλλογή, η οποία αποτελείται από μενταγιόν, σκουλαρίκια και αντρικά αξεσουάρ, έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση «New Designers» στο Λονδίνο, ενώ χάρη στις καλές κριτικές που δέχτηκε σε αυτό το διάστημα, πλέον έχει μια σειρά εμφανίσεων σε διάφορες εκθέσεις ανά τη χώρα. Αυτό το διάστημα, και ως τις 19 Ιουλίου, η συλλογή παρουσιάζεται στην έκθεση «Illuminated Desires» στο Whitstable. «Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που δίνουν ώθηση σε κάποιο νέο άνθρωπο να συνεχίσει, στο εξωτερικό, είναι οι ευκαιρίες. Εδώ στην Αγγλία, αλλά και φυσικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν πολλές εκθέσεις στις οποίες μπορεί να πάρει μέρος κάποιος καλλιτέχνης, προκειμένου να δείξει τη δουλειά του τόσο στο κοινό, όσο και σε επαγγελματίες του χώρου. Είναι μια διαδικασία που σε κάνει να εκτεθείς και να μετρήσεις τις δυνάμεις σου και που κυρίως ανοίγει πόρτες. Στην Ελλάδα αυτό είναι σπάνιο, καθώς η αγορά διαφέρει κατά πολύ. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν όρεξη να ασχοληθούν με το αντικείμενο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η στήριξη που θα έπρεπε στη Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η σκληρή δουλειά, και μια καλή προσπάθεια πάντα ανταμείβονται.

*φωτογραφίες: Paul Astley / Andrea Grutzner

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram