ΟΙΝΟΧΟΟΣ: Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες των κρασιών;


Ένας γρήγορος οδηγός για να σας βοηθήσει να αναγνωρίζετε τις πληροφορίες που έχουν οι ετικέτες κρασιών έτσι ώστε την επόμενη φορά που επιλέξετε έναν οίνο να είτε σίγουροι ότι θα επιλέξετε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει.  

Έτος παραγωγής

Το έτος παραγωγής αναγράφεται είτε στην ετικέτα, είτε στο καψύλλιο της φιάλης. Μαρτυρά το έτος κατά το οποίο τρυγήθηκαν τα σταφύλια. Η χρονιά (vintage) μπορεί να αποκαλύψει πολλά για το περιεχόμενο του μπουκαλιού, σε περίπτωση που είστε εξοικειωμένοι με τις αλλαγές που γίνονται από τρύγο σε τρύγο. Υπάρχουν και κρασιά non-vintage (NV), δηλαδή κρασιά από σταφύλια τα οποία προέρχονται από συγκομιδές διαφορετικών χρονιών.

Γεωγραφικές ενδείξεις/ περιοχή

Η γεωγραφική ένδειξη για ένα κρασί είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναγνωρίσουμε σε μια ετικέτα. Γενικά οι κανόνες σχετικά με την προέλευση των σταφυλιών είναι αρκετά περίπλοκοι διότι κάποιες φορές αυτή μπορεί να αφορά μια μεγάλη, ευρύτερη περιοχή, ενώ άλλες μπορεί να αφορά μόνον ένα αμπελώνα.

Τα κρασιά με γεωγραφική ένδειξη έχουν ειδικές απαιτήσεις (απόδοση σοδειάς, συγκεκριμένο ποσοστό αλκοόλ κ.τ.λ.) οι οποίες καθορίζονται από την εκάστοτε χώρα προέλευσης.

Ποικιλία/ Προέλευση σταφυλιού

Η ποικιλία αναφέρεται στα σταφύλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί ένα κρασί. Το κρασί που θα επιλέξουμε είναι είτε μονοποικιλιακό, είτε είναι αποτελείται από περισσότερες από μια ποικιλίες. Ο παραγωγός δεν είναι υποχρεωμένος να γράψει στην ετικέτα το ποσοστό της κάθε ποικιλίας που χρησιμοποίησε κατά την οινοποίηση, οπότε πολύ σπάνια θα βρούμε να αναγράφεται κάτι τέτοιο σε μια ετικέτα.

Στην περίπτωση που στην ετικέτα δεν αναγράφεται η ποικιλία, τότε σίγουρα θα φαίνεται η περιοχή από την οποία προήλθαν τα σταφύλια.

Αλκοόλ κατ’ όγκο

Το επίπεδο του αλκοόλ λέει επίσης πολλά για ένα κρασί. Στις ευρωπαϊκές αμπελουργικές περιοχές το ποσοστό του αλκοόλ είναι συνηθώς πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το αλκοόλ των κρασιών του «νέου κόσμου». Πολλά κρασιά με υψηλότερο αλκοόλ προέρχονται από υπερώριμα σταφύλια άρα η γεύση που αναμένουμε θα είναι πιο έντονα φρουτένια. Φυσικά αυτοί είναι γενικοί κανόνες οι οποίοι έχουν και τις εξαιρέσεις τους.

Επιπλέον πληροφορίες που μπορούμε να συλλέξουμε από την ετικέτα ενός κρασιού είναι οι εξής:

Παλαιά αμπελοτόπια

Η χρήση των σταφυλιών από πιο παλιά αμπέλια συνήθως σημαίνει μεγαλύτερη συμπύκνωση στα αρώματα και τη γεύση του κρασιού. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποιος πιο συγκεκριμένος κανόνας για το πόσο χρονών πρέπει να είναι ένα αμπέλι ώστε να μπορεί να αναγραφεί στην ετικέτα το «old vines».

Περιέχει θειώδη / contains sulfites

Με την πρόταση «περιέχει θειώδη» ο οινοπαραγωγός μας πληροφορεί πως έχει χρησιμοποιήσει θειώδη, τα οποία είναι τα συντηρητικά του κρασιού.

Ημίξηρο / Ημίγλυκο (demi-sec / semi-sweet)

Εδώ ο παραγωγός αναφέρεται στα υπολειμματικά σάκχαρα που περιέχει το κρασί του. Εάν το κρασί είναι ξηρό, συνήθως δεν αναγράφεται.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram