Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων


H περιοδεύουσα έκθεση "Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων" από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τις 20 Μαρτίου.

 

 

Η έκθεση, περιλαμβάνει 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και το Μουσείο Αρχιμήδη που λειτουργούν  στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία. Τα μουσικά όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και η κατασκευή τους βασίζεται αποκλειστικά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. Μερικά από τα εκθέματα είναι: το μονόχορδο, ο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν. Η λύρα του Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου.

Η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο με εξισορροπητικά βάρη, έκκεντρα περιστρεφόμενες προεξοχές τεζαρίσματος και χαλάρωσης των χορδών, ελαστικό υποστηρικτικό μηχανισμό για κυματιστό ήχο και μια ρυθμιζόμενη γέφυρα αλλαγής της τονικότητας των μουσικών φθόγγων. Η πανδούρα, ο πρόγονος όλων των σύγχρονων εγχόρδων με τάστα (όπως το λαούτο, το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, κ.ά.).

Ενδεικτικά στην έκθεση περιλαμβάνονται το μονόχορδο και ο τετράχορδος ελικών του Πυθαγόρα, ο ελικών του Πτολεμαίου, η λύρα του Ερμή, κ.ά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα. 


Info: 

Διάρκεια: 20 Μαρτίου – 22 Μαϊου 2016

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη-Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00
Σάββατο-Κυριακή 10:00-14:00
Δευτέρα κλειστά

Σχετικά Άρθρα

Timeline