Καρκίνος παχέος εντέρου: Αίτια, συμπτώματα, θεραπεία


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους καρκίνους στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι πλέον των 300.000 νέων περιπτώσεων διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τους οποίους οι μισές θα οδηγηθούν στο θάνατο.


Ως εκ τούτου η πρόληψη, είναι απόλυτα σημαντική τόσο για την κατάδειξη του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο αλλά και για τον έγκαιρο εντοπισμό των πολυπόδων, οι οποίοι αποτελούν την κυριότερη κατάσταση που μετεξελίσσεται σε καρκίνο.

  • Αιτιολογία

Στοιχεία που έδωσαν διάφορες συνδέουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου με γενετικούς παράγοντες αλλά και τις διατροφικές συνήθειες. Επικρατέστερη είναι η άποψη πως ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε ζωικό λίπος και  πρωτεΐνες, και φτωχό σε φυτικές ίνες (όσπρια-φρούτα-λαχανικά) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο. Επίσης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης φαίνεται να εύνουν την εμφάνισή του.

  • Συμπτώματα

Η αναιμία, αλλά και η αποβολή αίματος από το έντερο, είναι βασικά σύμπτωματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ασαφής, βύθιος κοιλιακός πόνος και αδυναμία αποτελούν επίσης συμπτώματα εμφανιζόμενα σε μεγάλη αναλογία των ασθενών. Τέλος οι διαταραχές των κενώσεων (διάρροια, δυσκοιλιότητα, ή εναλλαγές διάρροιας με δυσκοιλιότητα) αποτελούν βασικά συμπτώματα της νόσου που πρέπει να εμβάλλουν σε ανησυχία τον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό.

  • Η θεραπεία

Σε πρώιμο στάδιο, η νόσος μπορεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά με πιθανότητα ίασης. Η προσθήκη της επικουρικής χημειοθεραπείας αυξάνει την πιθανότητα ίασης καθώς και την επιβίωση χωρίς νόσο αλλά ακόμα και τη συνολική επιβίωση.


Σχετικά Άρθρα

Timeline