Τεχνολογία αιχμής πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού


Η Ακτινοδιαγνώστης Δρ Έλενα Βασιλειάδου - Δρακωτού γράφει για τις νέες μεθόδους πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού καθώς και για τον αξονικό τομογράφο χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας. 

 

Νέα μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστου

Στο Διαγνωστικό κέντρο «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» πραγματοποιείται μία νέα μέθοδος πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία. Πρόκειται για μία εξέταση η οποία έχει την ικανότητα να ανιχνεύει πολύ περισσότερους καρκίνους από ότι η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαζί και μάλιστα σε σημαντικά μικρότερο μέγεθος, διαρκεί μόλις 3 λεπτά, δεν έχει καθόλου ακτινοβολία και δεν συμπιέζει τους μαστούς.

Έχει αποδειχθεί ότι σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς η ικανότητα της μαστογραφίας να απεικονίσει τον καρκίνο δεν ξεπερνά το 60%. Το υπερηχογράφημα στις περιπτώσεις αυτές αυξάνει τη διακριτική ικανότητα, έχει ωστόσο πολλά ψευδώς θετικά ευρήματα, οδηγώντας συχνάτις γυναίκες σε άσκοπες βιοψίες.

Η Μαγνητική Μαστογραφία χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για τον προληπτικό έλεγχο γυναικών υψηλού κινδύνου καθώς και αυτών που φέρουν προθέματα, αλλά δεν έχει καθιερωθεί η χρήση της ως πρόληψη στον πληθυσμό κυρίως λόγω αυξημένου κόστους. Στη χώρα μας χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για διερεύνηση ύποπτων ευρημάτων που προκύπτουν από τις άλλες μεθόδους προκειμένου να αποφευχθούν άσκοπες βιοψίες και για τον έλεγχο της έκτασης της νόσου.

Το πλεονέκτημα της μεθόδου έγκειται στο ότι αυτή στηρίζεται στη μελέτη της αιμάτωσης των ιστών η οποία είναι χαρακτηριστικά αυξημένη στον καρκίνο και δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα του αδένα,σε αντίθεση με τη μαστογραφία. Έτσι, αναδεικνύονται καρκίνοι πολύ μικρού μεγέθους, γεγονός που επηρεάζει σημαντικάτόσο τον τρόπο θεραπείαςόσο και την πρόγνωση.

Προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τόσο αξιόπιστη αυτή εξέταση ως μέθοδος προληπτικού ελέγχου του πληθυσμού προτάθηκε, ελέγχθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται την τελευταία διετία η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία στην οποία η σημαντική μείωση του χρόνου ελάττωσε σημαντικά το κόστος, χωρίς να επηρεάσει την ικανότητα διάγνωσης.

Η νέα αυτή εξέταση προτείνεται σε γυναίκες με πυκνό μαστό, σε αυτές με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και σε γυναίκες που φέρουν προθέματα σιλικόνης.

Είναι χρέος μας να ενημερώσουμε τις γυναίκες με πυκνό μαστό ότι η ψηφιακή μαστογραφία δεν τις καλύπτει και ότι μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της νέας μεθόδου για να μπορέσουν να εντοπίσουν έναν καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

 

Νέας τεχνολογίας αξονικός τομογράφος χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας.

 

Η αξονική τομογραφία αποτελεί μία πολύτιμη μέθοδο για την απεικόνιση των περισσότερων παθήσεων του ανθρώπινου σώματος. Έχει ωστόσο ένα μειονέκτημα:  εκθέτει τον εξεταζόμενο σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας. Για τον λόγο αυτό οι κατασκευάστριες εταιρείες τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να κατασκευάσουν νέας τεχνολογίας αξονικούς τομογράφους επιτυγχάνοντας σημαντικά μικρότερες δόσεις ακτινοβολίας.

Ο νέος αξονικός τομογράφος ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο διαγνωστικό κέντρο «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» είναι ο πρώτος τομογράφος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας που εγκαθίσταται στη Θεσσαλία.

Η ελάττωση της δόσης επιτυγχάνεται με 4 τρόπους:

  • χρησιμοποιώντας νέας τεχνολογίας πιο ευαίσθητο ανιχνευτή
  • απαιτώντας λυχνία χαμηλότερης ακτινοβολίας
  • μειώνοντας την απόσταση μεταξύ της λυχνίας και του ανιχνευτή
  • εισάγοντας τη νέο επαναστατική τεχνική ASIR.

Το ASIR αποτελεί μία τεχνική η οποία καταφέρνει μείωση της απαιτούμενης δόσης ακτινοβολίας μεγαλύτερη από 40% χωρίς να υποβιβάζεται η ποιότητα της εικόνας.

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που ενσωματώνει πρωτοπόρες τεχνολογίες για τη διενέργεια εξετάσεων σε ελάχιστο χρόνο και τη λήψη εικόνων υψηλής διαγνωστικής αξίας και ποιότητας με εντυπωσιακή μείωση της δόσης ακτινοβολίας.

Η μείωση της προσλαμβανόμενης ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται συχνά σε αξονική τομογραφία για την παρακολούθηση γνωστής νόσου, για τον έλεγχο νέων ατόμων καθώς και για τις εξετάσεις που αφορούν στον εγκέφαλο και το κρανίο, καθότι σε αυτές ακτινοβολούνται οι οφθαλμοί και ο θυρεοειδής αδένας, όργανα ευαίσθητα στην ακτινοβολία.

Στο «Υγεία Ιατρική Απεικόνιση» στόχος μας είναι η παροχή διαγνώσεων υψηλού επιπέδου όσον αφορά τόσο στην ευκρίνεια των απεικονίσεων όσο και στην αξιοπιστία των ιατρικών γνωματεύσεων. Κύριο μέλημά μας ωστόσο αποτελεί η διαφύλαξη της υγείας του εξεταζόμενου και ως εκ τούτου σε κάθε διαγνωστική πράξη λαμβάνουμε υπ’όψιν την ακτινοπροστασία.     

Με αυτό το κριτήριο επιλέξαμε τον νέο Αξονικό Τομογράφο που αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει στο διαγνωστικό μας κέντρο. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους ιατρούς στην επίλυση των διαγνωστικών τους προβλημάτων με υψηλής ποιότητας, ευκρίνειας και ταχύτητας εξετάσεις εκθέτοντας τους ασθενείς σε όσο το δυνατόν λιγότερη ακτινοβολία. 

 

 

 

Δρ Έλενα Βασιλειάδη – Δρακωτού

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram