Ολική αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος


Γράφει ο Γεώργιος Μπασδέκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός.

 

Τεχνικές μικρής παρεμβατικότητας
 

Ολική Αρθροπλαστική με Πρόσθια προσπέλαση Ισχίου (AMIS)

Η Οστεοαρθρίτιδα ισχίου αποτελεί σοβαρή αιτία πόνου και περιορισμού δραστηριότητας σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς αλλά και σε νεότερους.

Το καλό μετεγχειρητικό αποτέλεσμα εξαρτάται:

 1. Από τη χειρουργική εμπειρία του ιατρού, την επιδεξιότητά του και την εκπαίδευσή του.
 2. Από τον άριστο προσανατολισμό του μοσχεύματος.
 3. Από τη σωστή επιλογή του κατάλληλου υλικού.

 

Γιατί ολική αντικατάσταση ισχίου με AMIS;

Η τεχνική AMIS θα προκαλέσει λιγότερο χειρουργικό τραύμα από άλλες τεχνικές επειδή δεν κόβονται οι μύες [1,2],πράγμα που βοηθάει στη γρήγορη αποκατάσταση.

Η Τεχνική AMIS μπορεί να σας παρέχει τα παρακάτω οφέλη:

Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος: σε σύγκριση με «συμβατικές» χειρουργικές τεχνικές, η προσπέλαση AMIS μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο επειδή δεν κόβονται οι μύες όπως συμβαίνει σε άλλες τεχνικές.

Συντομότερη αποκατάσταση: Η αποκατάσταση μπορεί συνήθως να αρχίσει ακόμη και την ημέρα της εγχείρησης, με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες ή περπατούρα μπορεί να αρχίσει αμέσως (εάν επιτραπεί από το γιατρό).

Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο: Η τεχνική AMIS μειώνει τη παραμονή στο νοσοκομείο. Ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει μακρύτερη παραμονή ανάλογα με την μετεγχειρητική σας κατάσταση.

Μικρή ουλή του δέρματος: με την AMIS, η τομή του δέρματος είναι συχνά μικρότερη από μια τομή «συμβατικής» χειρουργικής επέμβασης και, συνεπώς, ο ουλώδης ιστός είναι μειωμένος.

Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες: Με την τεχνική AMIS, η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη, χάρη και στο μειωμένο κίνδυνο εξαρθρώματος.

Λιγότερη απώλεια αίματος: Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός.

Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης (απομάκρυνση της κεφαλής από την υποδοχή της κοτύλης): Χάρη στην τεχνική AMIS η διατήρηση των μυών βελτιώνει τη σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, δεν είναι απαραίτητος (δεν χρειάζεται μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια) δίνοντας τη δυνατότητα για γρηγορότερη επάνοδο σε δραστηριότητα. 10 ημέρες - έως 1 μήνα (οδήγηση - δουλειά).

Αποτροπή της χωλότητας: Η AMIS χαρακτηρίζεται από μια χειρουργική τεχνική που προστατεύει τους διάφορους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που απαντώνται κατά την προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου. Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας.

O σκοπός του AMIS

Ο πρωταρχικός στόχος της ολικής αντικατάστασης του ισχίου με τεχνική AMIS είναι να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες στους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που περιβάλλουν την άρθρωση. Η τεχνική AMIS είναι η ειδικά σχεδιασμένη μέθοδος για την επίτευξη των στόχων αυτών.

 

 

MIS - Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με μικρή προσπέλαση και πλοήγηση με υπολογιστή


Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι μια μέθοδος στην οποία υπάρχει εμπειρία δεκαετιών με πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Είναι η καλύτερη χειρουργική λύση για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, με πολλά πλεονεκτήματα έναντι άλλων μεθόδων. Πρόκειται για μία σύγχρονη και σχεδόν αναίμακτη τεχνική, με γρήγορη αποκατάσταση κι εντυπωσιακά αποτελέσματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα του ασθενούς και των γύρω του. 

Η οστεοαρθρίτιδα, ή εκφυλιστική αρθροπάθεια είναι μία από τις παθήσεις που προσβάλλουν τις αρθρώσεις και μάλιστα η πιο συχνή. Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και το δεύτερο σε συχνότητα αίτιο που προκαλεί μακροχρόνια ανικανότητα στην χώρα μας, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προσβάλλει 50% των ατόμων ηλικίας >65 ετών. Εμφανίζεται κυρίως στην τρίτη ηλικία, αλλά η αρχή της είναι σε πολύ νεότερες ηλικίες, ανεξάρτητα από φύλο ή φυλή και η κατανομή της είναι ίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ο όρος οστεοαρθρίτιδα παράγεται εκ του όστεο- που σημαίνει τη συμμετοχή του οστού και –αρθρίτιδας που σημαίνει βλάβη της άρθρωσης.

Τα πρώτα συμπτώματα

Ο ασθενής παρουσιάζει πόνο. Αρχικά εμφανίζεται μετά από κόπωση και στη συνέχεια μετά από παρατεταμένη ακινησία. Πολλές φορές οι ασθενείς αναφέρουν πως δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι ή μετά από παραμονή σε κάθισμα για λίγη ώρα. Ο πόνος είναι δυνατό να διαρκέσει από μερικές μέρες έως και μήνες. Η δυσκαμψία αποτελεί το δεύτερο σύμπτωμα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης. Η παραμόρφωση αποτελεί την τελική κατάληξη της πάθησης.

Η θεραπεία γίνεται μόνο χειρουργικά;


Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική, δηλαδή χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αποφυγή κόπωσης και φυσιοθεραπεία. Η θεραπεία όμως είναι κυρίως χειρουργική. Νέες μελέτες στην Αμερική, έχουν δείξει ότι ο αριθμός των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος που γίνονται σήμερα, ανέρχεται στο ένα περίπου εκατομμύριο ετησίως ενώ το 2025 θα είναι 2,5 εκατομμύρια και το 2035 3,5 εκατομμύρια. Αυτό δείχνει την ραγδαία αύξηση της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος στην εποχή μας. Η εξέλιξη των ελάχιστα επεμβατικών ορθοπαιδικών χειρουργικών τεχνικών, μαζί με την ανάπτυξη της αναισθησιολογίας και της φαρμακολογίας, έχουν φέρει επανάσταση στις ολικές αρθροπλαστικές του γόνατος. Η επέμβαση γίνεται με συνδυασμό ραχιαίας ή επισκληριδίου αναισθησίας ή και τοπικής (block). Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ασθενείς που έχουν χρόνια αρθρίτιδα και για τους οποίους έχουν αποτύχει οι συντηρητικές θεραπείες, όπως φαρμακευτική αγωγή, ενδαρθρικές ενέσεις κ.λ.π.

Γιατί να επιλέξετε την ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος;
 

Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική τεχνική! Στην ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος (MIS) τοποθετείται τεχνητή άρθρωση στο γόνατο με πολύ μικρότερη τομή από αυτή της συμβατικής μεθόδου, (10 εκ. αντί των 20-25 εκ. της τομής της συμβατικής μεθόδου). Δεν διατέμνονται οι μύες του τετρακεφάλου που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και συνεπώς την ικανότητά μας να στεκόμαστε όρθιοι και να περπατάμε. Έτσι, η αποκατάσταση είναι γρηγορότερη, η παραμονή στο νοσοκομείο μικρότερη (2-5 ημέρες), η κίνηση της αρθρώσης έχει μεγαλύτερο εύρος κι ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Επιπλέον η επέμβαση αυτή έχει τη μικρότερη απώλεια αίματος. Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να συνδυαστεί και με ψηφιακή υποβοήθηση (computer assisted surgery) και με πλοήγηση (navigation). Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται ακρίβεια χιλιοστού στις μετρήσεις και στην τοποθέτηση των υλικών. Διεγχειριτικά ελέγχεται το εύρος κίνησης και βελτιστοποιείται το αποτέλεσμα.

Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός μέσω της υποστηρικτικής ψηφιακής υποβοήθησης του συστήματος, μπορεί –με δική του πάντα επιβεβαίωση ή μεταβολή των δεδομένων-να καθορίζει τα ανατομικά στοιχεία επάνω στα οποία με πολύ μεγάλη ακρίβεια πραγματοποιεί τις οστεοτομίες αλλά και επεμβαίνει στην εξισορρόπηση των μαλακών μορίων της άρθρωσης με μικρομετρική ψηφιακή ακρίβεια. Πρόκειται για την πλέον εξελιγμένη μέθοδο εκτέλεσης της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία παντρεύει με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητα και εμπειρία του χειρουργού, με την ψηφιακή τεχνολογία. Η τεχνική αυτή:

 

 • προσαρμόζει την επέμβαση στα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς
 • καταγράφει με απόλυτο τρόπο το αρχικό πρόβλημα και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αξιολογεί με μετρήσιμες παραμέτρους
 • προάγει τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του ασθενούς
 • επιτρέπει τη χρήση ελάχιστων και μικρότερων εργαλείων σε σχέση με την συμβατική επέμβαση, με συνέπεια μικρότερο χειρουργικό τραύμα, περιορισμένη αποκόλληση μαλακών μορίων, μικρότερη αιμορραγία και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • ελαχιστοποιεί την πιθανότητα πνευμονικής εμβολής, καθώς δε χρησιμοποιούνται ενδομυελικοί οδηγοί.

 

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, αντικαθίστανται οι κατεστραμμένες περιοχές της άρθρωσης του γόνατος με εμφυτεύματα από κράματα ατσαλιού, τιτανίου και πλαστικού (πολυαιθυλένιο), τα οποία είναι πολύ ανθεκτικά και απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τμήματα της πρόθεσης μοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μία φυσιολογική άρθρωση.


Αποθεραπεία

Την ίδια ημέρα ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι. Παραμένει στο νοσοκομείο για περίπου 3-5 ημέρες. Κρατάει πατερίτσα ή μπαστούνι για περίπου 2 -4 εβδομάδες και βαθμιαία επανέρχεται στις δραστηριότητές του.
Ο κ. Γεώργιος Μπασδέκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός. Έχει εξειδικευθεί στις αθλητικές κακώσεις, την αρθροσκόπηση και στην επανορθωτική χειρουργική αρθρώσεων (ολικές αρθροπλαστικές) στη Γαλλία. Είναι τέως επιμελητής Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram