Ταξίδι στα (χιλιο)μέτρα σας


  • Οργανώστε καλύτερα το ταξίδι με τη βοήθεια του googlemaps αλλά και του www.viamichelin.com, όπου μπορείτε να δείτε την πιο συμφέρουσα διαδρομή για να ακολουθήσετε, τα χιλιόμετρα τα που θα διανύσετε, να υπολογίσετε τα έξοδα για καύσιμα και διόδια αλλά και να λάβετε χρήσιμες πληροφορίες για πρατήρια, παρκινγκ και τυχόν έργα που μπορεί να εκτελούνται σε διάφορα σημεία του δρόμου.

Μπορεί η τιμή της βενζίνης να μην είναι ιδιαίτερα φτηνή και τα διόδια να στοιχίζουν κάτι παραπάνω, παρ' όλα αυτά τίποτα δε συγκρίνεται με τη μαγεία ενός οδικού ταξιδιού, εντός ή εκτός συνόρων. Θα χρειαστείτε καλή παρέα, καλή μουσική και σωστό προγραμματισμό ώστε να μην χαθείτε στη διαδρομή, αν και κάποιες φορές η παράκαμψη κρύβει γοητείες.  

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ #1 - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Οι έξι ώρες που θα χρειαστεί να κάνετε στην εθνική οδό, μέχρι την πανέμορφη Καλαμάτα  περνούν εύκολα με συχνές στάσεις στα παραλιακά χωριά της διαδρομής.  Και από εδώ ξεκινά το πραγματικό ταξίδι. Καλαμάτα - Πύλος - Καρδάμυλη- Καραβοστάσι- Λιμένη- Αρεόπολη- Γερολιμένας- Βάθεια μέχρι το γραφικό Γύθειο θα σας αποκαλύψουν μια Ελλάδα που λίγοι έχουν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν. Στη διαδρομή σας θα συναντήσετε ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, μαγευτικά τοπία και γεύσεις της ελληνικής κουζίνας που θα σας συναρπάσουν. Για να το καταφέρετε θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 750 χιλιόμετρα και να έχετε στη διάθεση σας τουλάχιστον 10 μέρες.  ΔΙΑΔΡΟΜΗ #2 -  ΚΡΟΑΤΙΑ


Αν λατρεύετε να διασχίζετε σύνορα, τότε η συγκεκριμένη διαδρομή είναι μια από τις καλύτερες καθώς μέχρι να φτάσετε θα περάσετε δύο. Τα σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας και Αλβανίας - Κροατίας. Πάμε λοιπόν, Λάρισα- Κοζάνη και από εκεί πέρασμα στην Κοριτσά- Πόγκραντετς για φαγητό δίπλα στη λίμνη Οχρίδα- Ελμπασάν και Τίρανα, όπου επιβάλλεται να διανυκτερεύσετε για μια βραδιά τουλάχιστον, ώστε να ζήσετε το ρυθμό της πόλης. Σε αντίθεση με ότι μπορεί να φαντάζονται οι περισσότεροι, πρόκειται για μια πανέμορφη ευρωπαϊκή πόλη, με ακριβές βιτρίνες και αυτοκίνητα, μπαράκια και καφέ που σφύζουν από κόσμο, όμορφο κόσμο και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Το ταξίδι όμως δεν σταματά εδώ καθώς τελικός προορισμός είναι οι κοσμοπολίτικές Δαλματικές Ακτές της Κροατίας και συγκεκριμένα το Ντουμπρόβνικ, το Σπλιτ, το Τρογκίρ και το Ζαντάρ. Δαντελωτές ακτές κρυστάλλινα νερά, μεσαιωνικές πόλεις και χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που αξίζει να ζήσεις και δεις. Για να το καταφέρετε θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα, αφιερώνοντας τουλάχιστον 10 ημέρες.

 ΔΙΑΔΡΟΜΗ #3 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ίσως το πιο εύκολο οδικό ταξίδι που κάνατε ποτέ. Επιβιβάζεστε στο αυτοκίνητο, βγαίνετε στην εθνική οδό με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη. Μια ευθεία δρόμος δηλαδή. Χωρίς πολλές διαδικασίες και μόνο με την (καινούργια) ταυτότητα σας, περνάτε τα σύνορα και συνεχίζεται ντουγρού προς Κωνσταντινούπολη, έχοντας πάντα τη θάλασσα του Μαρμαρά στο δεξί σας χέρι. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 8 ώρες και η διαδρομή είναι τόσο εύκολη και βατή, που δεν θα χρειαστεί να κοιτάξετε ούτε χάρτη. Στην Πόλη βέβαια το αυτοκίνητο θα σας είναι εντελώς άχρηστο, καθώς ο μόνος τρόπος να τη δεις, να τη ζήσεις και να τη γευτείς, είναι περπατώντας τη. Περιπλανηθείτε χωρίς τέλος σε παζάρια και αγορές στην περιοχή του Sultanahmet, ακούστε μουσικές και γευτείτε τα φαγητά του δρόμου στην πολύβουη Taksim και απολαύστε μια μίνι κρουαζιέρα στα νερά του Βοσπόρου. Πρωτίστως βέβαια θα πρέπει να διανύσετε περίπου 750 χιλιόμετρα και να έχετε στη διάθεση σας από 3- 5 μέρες.


 

Σχετικά Άρθρα

Timeline