Σαρακήνικο: Στο άντρο των πειρατών


Σαρακήνικο: Στο άντρο των πειρατών Φωτογραφίες: Βασίλης Ντάμπλης

Έχει τον τίτλο ενός από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του Αιγαίου. Και δικαίως, γιατί το Σαρακήνικο της πανέμορφης Μήλου είναι μια παραλία μαγευτική, που όμοιά της δύσκολα θα ξαναβρείτε.
 

Ένας στενός κόλπος, κάτασπρα νερά που μπαίνουν φτάνουν στην ακτή ανάμεσα από τα βράχια, τα οποία θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Τα ηφαιστειογενή βράχια διεισδύουν στη θάλασσα δημιουργώντας σπηλιές και τούνελ μέσα στα οποία μπορείτε να περπατήσετε, ενώ η έλλειψη πρασίνου, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα βράχων και την έντονη αντανάκλαση του φωτός, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο τοπίο, απαράμιλλης ομορφιάς.

Το όνομα του το Σαρακήνικο το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο και καταφύγιο. Ακόμη διακρίνονται οι σκαλισμένες δέστρες για τα πλοία πάνω στους βράχους και οι σκαλισμένες σπηλιές μέσα στο μαλακό πέτρωμα στο βάθος του φαραγγιού που καταλήγει στην μικρή αμμουδιά της παραλίας. Το Σαρακήνικο βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει θέα στην Σίφνο και στην Κίμωλο, ενώ καλό θα ήταν να το επισκεφτείτε σε μέρες που δεν φυσούν βόρειοι άνεμοι.

Οι ντόπιοι λένε ότι αξίζει να πάτε στην παραλία νύχτα, ειδικά αν βρεθείτε στο νησί μέρες που έχει πανσέληνο. Οι κατάλευκοι βράχοι αντανακλούν έντονα το φως του φεγγαριού, δημιουργώντας μια αξέχαστη εικόνα. Πάντως, και ο βυθός στο συγκεκριμένο σημείο προσφέρει πλούσιο θέαμα, οπότε αν ανήκετε στους «υποθαλάσσιους» εξερευνητές πάρτε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να μπορέσετε να θαυμάσετε και όσα δε μπορούν να δουν οι περισσότεροι.

Σχετικά Άρθρα

 • Γιορτή μανιταριού στο Σκλήθρο

  Την 7η Γιορτή Μανιταριού διοργανώνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στον χώρο του σχολείου, (μέσα στον οικισμό) ο Eξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκληθριωτών, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φίλοι του Δάσους & της Μυκητοχλωρίδας » και του Δήμου Αγιάς.

 • Σπα αλά ελληνικά
  Η έννοια ιαματικός τουρισμός είχε παλαιότερα συνδεθεί, ως εικόνα, με ηλικιωμένους ανθρώπους που κάνουν λουτρά για να ξεπεράσουν συνήθως κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα. Κι όμως ιαματικός τουρισμός μπορεί να σημαίνει ευεξία και χαλάρωση, διασκέδαση και ξεκούραση σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας.
 • Ο πλανήτης στα καλύτερά του!
  Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που συμμετέχουν φέτος στο διαγωνισμό φωτογραφίας του National Geographic. 
 • O Guardian ψηφίζει Θεσσαλονίκη
  H Eυρώπη της τέχνης και του πολιτισμού διαθέτει υπέροχες πόλεις για σύντομες αποδράσεις. Στις 10 καλύτερες βρίσκεται και μία ελληνική. Δείτε ποια είναι.

Timeline