Ολάνθιστο μπαλκόνι


Από τις πρώτες ενέργειες που κάνουμε, καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη, είναι να φυτέψουμε λουλούδια στις άδειες γλάστρες, ενώ παράλληλα προχωρούμε και στις υπόλοιπες εργασίες που θα αναδείξουν το μπαλκόνι μας σε μια όαση για το καλοκαίρι.


Επίσης, αν έχουμε έπιπλα εξωτερικού χώρου, φροντίζουμε να τα ανανεώσουμε- ενδεχομένως με κάποιο λούστρο αν είναι ξύλινα -  ή διαφορετικά επιλέγουμε ένα καινούργιο άνετο και όμορφο καινούργιο σαλονάκι για τη βεράντα.  

Φυτεύουμε το μπαλκόνι

Μια όμορφη λύση για το μπαλκόνι είναι η τοποθέτηση μιας σειράς από γλάστρες περιμετρικά του μπαλκονιού  στις οποίες μπορούμε να φυτέψουμε μεγάλα φυτά  όπως βιβούρνα, λουσίντουμ και δαφνοκέρασα προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα είδος φράχτη ή μικρά δέντρα και εσπεριδοειδή όπως λεμονιές, μανταρινιές ή λάϊμ για ένα πιο μίνιμαλ μπαλκόνι. Ανάμεσα στις μεγάλες γλάστρες μπορούμε να βάλουμε πιο μικρές στις οποίες μπορούμε να φυτέψουμε εποχιακούς βολβούς, όπως τουλίπες, νάρκισσους και ζουμπούλια το φθινόπωρο , ντάλιες, κάλλες και λίλιουμ, την άνοιξη.  Πρέπει γενικώς να προσέξουμε πολύ καλά τον προσανατολισμό του μπαλκονιού μας και πόσες ώρες την ημέρα έχει ηλιοφάνεια για να διαλέξουμε τα κατάλληλα φυτά. Μπορούμε εκτός από τους βολβούς να φυτέψουμε και ανθοφόρα φυτά που θα ανθίζουν και θα δώσουν ένα χρώμα στο μπαλκόνι μας όπως μολόχες, μαργαρίτες ή βουκαμβίλιες το καλοκαίρι. Μπορούμε επίσης να κρεμάσουμε χρωματιστές ζαρντινιέρες στα κάγκελα με εποχιακά ανθοφόρα φυτά που θα τα εναλλάσσουμε ανάλογα με την εποχή, όπως πανσεδάκια, νεραγκούλες και πρίμουλες για την άνοιξη, τα οποία το καλοκαίρι θα αντικαταστήσουμε με πετούνιες, ερωτάκια και γκαζάνια.

Για αυτές τις εργασίες είναι σημαντικό να ζητήσουμε τη γνώμη γεωπόνου προκειμένου να λάβουμε τις καλύτερες συμβουλές φύτευσης. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα βορινό μπαλκόνι που δεν έχει πολύ ήλιο και φυτέψουμε μια βουκαμβίλια, ίσως δεν ξανανθίσει ποτέ. Αντίθετα πιο κατάλληλα φυτά θα ήταν οι γαρδένιες, οι ορτανσίες και οι καμέλιες.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα απογίνουν τα φυτά μας κατά τις μέρες των καλοκαιρινών διακοπών καθώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος το οποίο θα ποτίζει κάθε γλάστρα ξεχωριστά και με την κατάλληλη ποσότητα νερού. Έτσι τα φυτά μας θα συντηρούνται μόνα τους και το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε  είναι να φροντίζουμε για τη λίπανσή τους, μία φορά το περίπου το μήνα. Με μερικές ακόμα διακοσμητικές πινελιές όπως αρωματικά κεριά, φαναράκια και καλαμωτές, μπορούμε να κάνουμε το μπαλκόνι μας το σαλόνι του καλοκαιριού!

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline