Πατάτα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή καλλιέργειά της


Η πατάτα είναι η καλλιέργεια που κυριαρχεί τον χειμώνα. Με καταγωγή από τη λατινική Αμερική, ήρθε στην Ελλάδα, λίγο πριν το 1820. Η χρήση της εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και πλέον όχι μόνο είναι το πιο διαδεδομένο και αγαπητό τρόφιμο αλλά έχει και άλλες χρήσεις στη βιομηχανία.

 

Οι ποικιλίες της διακρίνονται από το χρώμα στη σάρκα τους και στη φλούδα τους. Υπάρχουν ποικιλίες με λευκή σάρκα όπως η Kennebec (Κενεμπέκ), με λευκοκίτρινη σάρκα όπως η Spunta (Σπούντα), με κίτρινη σάρκα όπως η Agria (Άγκρια), με κόκκινη φλούδα και κίτρινη σάρκα όπως η Desiree (Ντεζιρέ) και με μωβ φλούδα και σάρκα όπως η πατάτα Περού. Όποια ποικιλία και να διαλέξουμε σκοπός είναι να έχουμε κάποια ικανοποιητική παραγωγή πλούσια σε γεύση. Όμως οι καλλιεργητικές φροντίδες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή.

Η πατάτα είναι ένα φυτό που χρειάζεται μαλακό χώμα, χωρίς πέτρες και ξένα σώματα, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή στράγγιση και αερισμό. Είναι επίσης ένα φυτό που έχει ανάγκη από την εδαφική υγρασία. Θέλει δηλαδή πότισμα. Τα πιο σημαντικά σημεία είναι οι πρώτες εβδομάδες κατά το φύτρωμα και η περίοδος κονδυλοποίησης, η οποία συμβαίνει κατά τον τρίτο κυρίως μήνα της καλλιέργειας. Εκείνη την περίοδο η πατάτα δεν πρέπει να διψάσει γιατί αλλιώς θα έχουμε προβλήματα ανομοιόμορφου σχήματος κονδύλων. Από την άλλη θα πρέπει να αποφεύγονται και οι υπερβολικές αρδεύσεις γιατί θα οδηγήσουν σε μυκητολογικές ασθένειες.

Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι είναι η θρέψη της καλλιέργειας την οποία δεν θα πρέπει καθόλου να την περιφρονούμε. Το ειδικό λίπασμα είναι απαραίτητο. Η θρέψη της πατάτας γίνεται σε δύο ή τρεις φάσεις. Η πιο σημαντική είναι κατά το φύτεμα της πατάτας όπου τοποθετούμε τη μισή ποσότητα του λιπάσματος που συνολικά θα ρίξουμε στην καλλιέργεια. Θα πρέπει να γίνει ενσωμάτωση με το έδαφος ενός οργανικού λιπάσματος κατά προτίμηση, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Σε αυτή τη φάση δεν θέλουμε αρκετό άζωτο καθώς θα το συμπληρώσουμε στη συνέχεια, αλλά το σύνολο του φωσφόρου και του καλίου. Το άζωτο θα δώσει ώθηση στο νέο φυτό να αναπτυχθεί, ο φώσφορος θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλού ριζικού συστήματος και θα αυξήσει τον αριθμό και το μέγεθος των κονδύλων και τέλος το κάλιο θα βελτιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων μας. Είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που χρειάζεται η καλλιέργειά μας καθώς συμμετέχει στο σχηματισμό των υδατανθράκων, στη μετακίνησή τους από τα φύλλα στους κονδύλους και έτσι αυξάνει το βάρος τους. Την υπόλοιπη ποσότητα λιπάσματος θα τη ρίξουμε στην καλλιέργεια όταν θα κάνουμε τα σκαλίσματα κατά τη δημιουργία αναχώματος. Η διαφορά έτσι στην παραγωγή και στη γεύση θα είναι εμφανής!

Η φυτοπροστασία τέλος της καλλιέργειας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη δημιουργία της παραγωγής αλλά και στη συντήρηση των κονδύλων στην αποθήκη. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι κόνδυλοι δεν έχουν προσβληθεί από κάποιο μύκητα έτσι ώστε να συντηρηθούν μεγαλύτερο διάστημα στην αποθήκη μας. Αυτό θα το επιτύχουμε ψεκάζοντας την καλλιέργεια με χαλκούχα σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης αν ο καιρός είναι βροχερός και ευνοεί τις μυκητολογικές ασθένειες είναι απαραίτητα πιο εξειδικευμένα μυκητοκτόνα τα οποία θα σας τα συστήσει ο κοντινός σας γεωπόνος. Καλή παραγωγή!


Σχετικά Άρθρα

Timeline