Τα θετικά και τα αρνητικά για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου -Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι


Η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για την αγορά του.

Έρευνα έχει δείξει ότι το 53% των Ευρωπαίων πολιτών προβληματίζεται για το κόστος αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τα κίνητρα που δίνει κάθε κυβέρνηση.

Τα κίνητρα που δίνουν οι κυβερνήσεις δεν είναι πάντα δομημένα με τον ίδιο τρόπο. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν ένα «μπόνους» έξι μήνες μετά την ταξινόμηση που λειτουργεί περισσότερο ως έκπτωση από τον φόρο που έχουν να πληρώσουν. Το 26% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι υπάρχει σύγχυση σχετικά με τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σημαντικό εμπόδιο η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων

Από την άλλη πλευρά, η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο. Πάνω από τα τρία πέμπτα (62%), σύμφωνα με την έρευνα της yougov, αναφέρουν περιορισμένη διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης, ενώ το 58% θεωρούν τη φόρτιση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Επίσης, το 32% κάνει λόγο για υψηλή χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι. Όμως, η χρέωση ποικίλλει σημαντικά από αγορά σε αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, από το 2019, τα σημεία φόρτισης είναι πολύ λιγότερα από τα απαραίτητα σημεία που έπρεπε να υπάρχουν για να υπάρξει απρόσκοπτη εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης. Αντίθετα, η Νορβηγία, η οποία έχει τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη ανά αναλογία πληθυσμού, έχει 12.000 σταθμούς φόρτισης για να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό της, που είναι 5,5 εκατομμύρια. Αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός για το μέγεθος μίας τέτοιας χώρας.

Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι οι μισοί Ευρωπαίοι (51%) βλέπουν το περιβάλλον ως λόγο αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς πιστεύουν ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μία σειρά πρακτικών πλεονεκτημάτων έναντι των συμβατικών.

Τρεις στους δέκα (31%) αναφέρουν σημαντικό κίνητρο τη χαμηλότερη συντήρηση, το 27% εκτιμά τα φορολογικά πλεονεκτήματα ως κίνητρο για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενώ μόνο το 11% πιστεύει ότι υπάρχει καλή σχέση ποιότητας και τιμής. Το 29% συμφωνεί ότι πολύ σύντομα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυριαρχήσουν έναντι των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram