Πούτ δε τιμόνι ντάουν


Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό τεστάρει η Google!

Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και χιλιάδες αυτοκίνητα σε δρόμους σε όλο τον πλανήτη που κινούνται αυτόνομα. Φανταστείτε αν ο καθένας μπορούσε να μετακινηθεί εύκολα και γρήγορα, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει να οδηγεί.  Φανταστείτε επίσης μια οδική διαδρομή στην οποία οι συνταξιδιώτες, συνομιλούν, τραγουδούν, βλέπουν τηλεόραση ή διαβάζουν ένα βιβλίο, χωρίς να χρειάζεται να κρατούν το τιμόνι, να προσέχουν την πορεία ή τα προπορευόμενα οχήματα. Αυτά φαντάστηκε πριν από εμάς, για εμάς η Google, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα εποχή στις οδικές μετακινήσεις.

Η ιδέα για τη δημιουργία οχημάτων που θα κινούνται χωρίς οδηγό, δεν είναι ωστόσο τωρινή. Πρωτοειπώθηκε το 1939 στη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης της Νέας Υόρκης, ενώ το 2000 η Αμερικάνικη Εταιρεία Προηγμένης Έρευνας Αμυντικών Συστημάτων στελέχωσε μια ειδική ομάδα επιστημόνων με στόχο την ανάπτυξη της συγκεκριμένη τεχνολογίας.  

Το 2009 ήταν η χρονιά της Google να μπει στο παιχνίδι, βγάζοντας δοκιμαστικά στους δρόμους της Καλιφόρνια ένα ειδικά διαμορφωμένο Toyota Prius ενώ το 2012, στις δοκιμές προστέθηκε ένα Lexus RX450h. Το 2014, παρουσίασε τα σχέδια ενός πρωτότυπου οχήματος, κατασκευασμένου εξολοκλήρου με τεχνολογία χωρίς οδηγό, φιλοδοξώντας στο εγγύς μέλλον να πρωτοστατήσει στην αγορά, ενώ μέχρι σήμερα, τα αυτοκίνητα της έχουν διανύσει περισσότερα από 1.5 εκ. μίλια. 

Πως λειτουργούν

Τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα της Google, είναι προορισμένα να μετακινούνται με ασφάλεια στους δρόμους των πόλεων. Είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να ανιχνεύσουν αντικείμενα σε απόσταση 200 περίπου μέτρων προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως ποδηλάτες, πουλιά, οχήματα αλλά και πεζοδρόμια ή πλαστικές σακούλες. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού το αυτοκίνητο μπορεί να επεξεργάζεται τα δεδομένα που λαμβάνει από το δρόμο και ακολούθως να τα χρησιμοποιεί προκειμένου να διανύσει μια ασφαλή πορεία.

Όπως μάλιστα υποστηρίζει η εταιρεία, η συγκεκριμένη τεχνολογία ενδεχομένως να αποτελέσει σωτηρία για τα δεκάδες θύματα που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Σημειώνεται ότι οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε περισσότερους 1.2 εκ. κάθε χρόνο, ενώ το 94% των ατυχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποδίδονται σε ανθρώπινο λάθος.

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline