Ποιο ελαστικό ταιριάζει στο αυτοκίνητό μου;


Υπάρχουν τρία κυρίως πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου, όταν πρόκειται να αντικαταστήσουμε τα ελαστικά στο όχημά μας: Τις διαστάσεις των ελαστικών, τις κλιματολογικές συνθήκες οδήγησης και την χρήση για την οποία προορίζονται, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που επιθυμούμε να καλύψουμε. 

Αρχικά βεβαιωθείτε ότι τα νέα ελαστικά που θα επιλέξετε έχουν την ίδια διάσταση με εκείνα του εργοστασίου. Όπως επισημαίνουν επαγγελματίες τους χώρου, η αλλαγής διάστασης στα ελαστικά αυτοκινήτου μπορεί να έχει αισθητή διαφορά στην οδήγηση σας  αλλά κα αρνητικές επιπτώσεις στο φρενάρισμα, στις μηχανικές επιδόσεις, στην κατανάλωση καυσίμων κοκ.  Εάν δεν γνωρίζετε την ακριβή διάσταση μπορείτε να διαβάσετε το πλευρό του ελαστικού που ήδη έχετε στο αυτοκίνητό σας. Επίσης όταν τα ελαστικά δεν αντικαθίστανται σε πλήρες σετ των τεσσάρων, καλό θα ήταν να μην τοποθετούνται διαφορετικοί τύποι στον ίδιο άξονα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας για τις λεπτομέρειες που αφορούν στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου σας.

Κλιματολογικές συνθήκες

Τα ελαστικά αυτοκινήτου ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε θα βρεθούν αντιμέτωπα με ποικιλία διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών, οι οποίες έχουν επίπτωση στις επιδόσεις τους και χρειάζεται να προσαρμόζετε ανάλογα το στυλ οδήγησης σας για κάθε τύπο καιρικών συνθηκών όπως είναι η βροχή, η πυκνή ομίχλη, το χαλάζι, ο δυνατός άνεμος, το χιόνι, ο πάγο κλπ. Για οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο λαμβάνουμε υπόψη ότι η απόσταση φρεναρίσματος είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη σε στεγνό δρόμο. Ένα ελαστικό σε καλή κατάσταση με σκάλισμα στο πέλμα του, γρήγορα θα απομακρύνει τη βροχή από την επιφάνειά του επαφής με το έδαφος. Έτσι, καλό είναι να ελέγχετε τακτικά το βάθος σκαλίσματος του πέλματος του ελαστικού σας. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος σκαλίσματος, τόσο καλύτερα απομακρύνεται το νερό.

Συνθήκες χρήσης

Τα ελαστικά είναι ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στο όχημα και τον δρόμο, κι αυτό τα καθιστά βασικό παράγοντα στην άνεση της οδήγησης, στην απόσταση φρεναρίσματος, στο κράτημα του δρόμου, αλλά και στην εξοικονόμηση καυσίμων. Διαφορετικές συνθήκες χρήσης απαιτούν ελαστικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στην πόλη, χρησιμοποιείτε ελαστικά με την ελάχιστη απόσταση φρεναρίσματος, τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο δρόμο. Επιλέγετε ελαστικά με αυξημένη χιλιομετρική απόδοση. Η οδήγηση στην πόλη, έχει πολυάριθμα σταματήματα και ξεκινήματα και έχει μεγάλες απαιτήσεις από τη διάρκεια ζωής των ελαστικών. Ελαστικά με χαμηλή αντίσταση στην κύλιση εξοικονομούν καύσιμα. Ελέγχετε την πίεση αέρα τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα ελαστικά σε υποπίεση αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και την κατανάλωση καυσίμων. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την πίεση αέρα και στη ρεζέρβα επίσης. Τα ελαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κράτημα του αυτοκινήτου σε σχετικώς υψηλές ταχύτητες. Για μεγάλα ταξίδια, επιλέγετε ελαστικά αυτοκινήτου που σας προσφέρουν άνεση και ως προς τους κραδασμούς αλλά και ως προς τα επίπεδα θορύβου. Επιλέγετε ελαστικά που παρέχουν τη μέγιστη πρόσφυση και σταθερότητα στο δρόμο. Να θυμάστε, η κυκλοφορία μ’ ένα σετ φθαρμένων ελαστικών εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους.

Πριν οποιαδήποτε αγορά, συμβουλευτείτε την ενεργειακή ετικέτα, ενός ελαστικού στην οποία αναγράφονται στοιχεία που αφορούν στην οικονομία καυσίμου (αντίσταση κύλισης), το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών.

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline