Ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα. Τι πρέπει να κάνω;


Σε ένα εκατομμύριο υπολογίζονται τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.


Αριθμός που αν μη τι άλλο καταδεικνύει τους κινδύνους με τους οποίους ερχόμαστε αντιμέτωποι στις καθημερινές μας μετακινήσεις, είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί και συνοδηγοί. Από αυτή την πρακτική, σημαντικές είναι επίσης και οι οικονομικές απώλειες για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο χάνει κάθε χρόνο περί τα 26 εκατ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών και οι φόροι που θα προέκυπταν από αυτά. Η ελληνική νομοθεσία για τα ανασφάλιστα οχήματα, προβλέπει μεταξύ άλλων την αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες αλλά και αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής. Επιπρόσθετα χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα αλλά και ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και χρηματική ποινή μέχρι €3.000.

Στην περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα, στο οποίο υπάρχει και κάποιο ανασφάλιστο όχημα, τότε θα πρέπει να καλέσετε την Τροχαία να καταγράψει το συμβάν, αλλά και την ασφαλιστική σας εταιρεία. Όσον αφορά στην αποζημίωσή σας, αυτή γίνεται είτε μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο και δικαιούται να στραφεί κατά του ιδιοκτήτη, κατόχου και οδηγού του ανασφάλιστου οχήματος και να αναζητήσει όσα κατέβαλε στον ζημιωθέντα, είτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία, εφόσον έχετε επιλέξει την προαιρετική κάλυψη «Υλικών Ζημιών από ανασφάλιστο αυτοκίνητο» και συντρέχουν οι προϋποθέσεις της υπηρεσίας αυτής. Η σχετική κάλυψη αφορά μόνο τις Υλικές Ζημιές που μπορεί να προκληθούν από ανασφάλιστο όχημα. Δεν αφορά στις Σωματικές Βλάβες. Μάλιστα, το ανώτατο όριο κάλυψης των Υλικών Ζημιών από ανασφάλιστο όχημα, διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

 

 

Σε περίπτωση εμπλοκής με ανασφάλιστο όχημα, ο ασφαλισμένος θα πρέπει καλέσει την αστυνομία αμέσως, προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, για να κατοχυρώσει τη θέση του ως προς το θέμα της ευθύνης. Η Αστυνομία θα δώσει κλήση στο ανασφάλιστο όχημα. Επίσης, πρέπει να καλέσει την ασφαλιστική του εταιρία. Με το νέο νόμο τα ανασφάλιστα οχήματα μπορούν να εντοπιστούν online με διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline