• Μία νέα γενιά

    δημιουργικών μυαλών

    αποτελούν την ελπίδα

    για μία πιο όμορφα

    σχεδιασμένη Ελλάδα.

Το λαρισαϊκό δημιουργικό γραφείο Grafix κέρδισε την πρώτη θέση στην κατηγορία "ιστοσελίδες αυτοπροβολής" στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ).


Ο γραφίστας Βασίλης Ευθυμιάκος, ο web developer Νίκος Γραμουστιάνος, η αρχιτέκτονας Παραδεισία Μανάρη, ο διαφημιστής Νίκος Παπαλέξης, ο φωτογράφος Κώστας Γκάτσης και ο γραφίστας Άγγελος Αβδανάς περπάτησαν χέρι-χέρι στο… κόκκινο χαλί των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης, σηκώνοντας πανηγυρικά το 1ο βραβείο στην κατηγορία ψηφιακές εφαρμογές για τον ιστότοπο του γραφείου τους www.grafix.gr.

Τη στιγμή που μια ολόκληρη χώρα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, η ελληνική γραφιστική κοινότητα διανύει μια από τις πιο δημιουργικές της περιόδους. Και για να το διαπιστώσεις δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη σπουδή. Αρκεί μια ματιά ανάμεσα στους νικητές και τους διακριθέντες των φετινών βραβείων ΕΒΓΕ, τα οποία δικαίως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η χαρά της οπτικής επικοινωνίας. Η διοργάνωση, που φέτος μέτρησε τον «τυχερό» 13ο χρόνο της, μοίρασε επαίνους και βραβεία για 37 διαφορετικές κατηγορίες στην αφρόκρεμα των ελληνικών ανεξάρτητων δημιουργικών γραφείων.

Εκεί λοιπόν, στη Μεγάλη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, το βράδυ της Πέμπτης 2 Απριλίου, ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές – συγκεκριμένα 1300 σε 37 κατηγορίες-  ανέβηκε και η δημιουργική Λαρισαϊκή ομάδα για να παραλάβει το βραβείο της, για να χειροκροτήσει και να χειροκροτηθεί. Η φετινή βράβευση είναι η δεύτερη διάκριση του γραφείου στα ΕΒΓΕ καθώς το 2012 είχε βραβευθεί με Έπαινο στην ίδια κατηγορία.

Τι ήταν όμως αυτό που συνηγόρησε στη διάκρισή τους; Κυρίως δύο πράγματα θα πει ο γραφίστας Βασίλης Ευθυμιάκος, στον οποίο ανήκει η σχεδίαση του site. Οι καθαρές φόρμες, η ευκολία στη χρήση αλλά και το αποτελεσματικό SEO και ανάπτυξη του site, για τα οποία εργάστηκε ο web developer Νίκος Γραμουστιάνος. «Στόχος μας εξαρχής, ήταν να σχεδιάσουμε έναν χώρο στον οποίο θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας με τρόπο ξεκάθαρο, κατευθύνοντας την προσοχή του χρήστη στην παρουσίαση των εργασιών».   Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο εισάγει στη συζήτησή μας ο Νίκος Παπαλέξης, υπεύθυνος για το κομμάτι της διαφήμισης, επικοινωνίας και προβολής της grafix, ήταν οι ίδιες οι δουλείες, η γραφιστική δηλαδή αποτύπωση και οπτική αναπαράσταση των ιδεών και μηνυμάτων των εταιρειών και επαγγελματιών που τους εμπιστεύτηκαν. «Γραφιστική είναι τα πάντα», θα πει «σχεδόν κάθε αντικείμενο χρηστικό ή μη που μας περιβάλλει, από το μπουκάλι γάλα που έχουμε στο ψυγείο μας, το λογότυπο του αγαπημένου μας τυριού ή του αγαπημένου μας t shirt,  τη συσκευασία του απορρυπαντικού και του σαμπουάν, μέχρι το βιβλίο, την εφημερίδα, και το χάρτινο take away ποτηράκι του καφέ. Ωστόσο αυτό που καθιστά την κάθε δουλειά διαφορετική είναι η αισθητική που θα τις προσδώσεις και το επικοινωνιακό concept, μέσα στο οποίο θα την εντάξεις, προκειμένου να μεταφέρεις το «μήνυμα», στοχευμένα, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε ως ομάδα και νομίζω πως αυτό είναι και το δυνατό μας σημείο, το ότι δηλαδή μέσα από μια συνεργασία έξι διαφορετικών ατόμων, πετυχαίνουμε να δώσουμε στις δουλειές μας, μια κοινή- αναγνωρίσιμη- υπογραφή».   

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ακόμη δουλειά του γραφείου που αφορούσε στον κατάλογο μπαρ της πόλης, ήταν φιναλίστ στην κατηγορία Μενού.

 

 

Βραβείο ΕΒΓΕ και για την BELOVED

Κατά την βραδιά απονομής των ΕΒΓΕ 2016, μια ακόμη συμμετοχή κατάφερε να ξεχωρίσει καθώς η εταιρεία Beloved, του Λαρισαίου web developer Χάρη Τσιβόπουλου, έλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Ιστοσελίδες Προβολής, για την ανάπτυξη website Κέντρου Ειδικών Θεραπειών. Η Beloved έλαβε επίσης έπαινο στην κατηγορία Ιστοσελίδες Προβολής καθώς και στην κατηγορία Ηλεκτρονικά Καταστήματα.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline