Πιρουέτες στο νερό


Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα εντυπωσιακό και συναρπαστικό άθλημα, στη διάδοσή του οποίου συμβάλλουν οι δύο ομάδες της Ναυταθλητικής Ένωσης (ΝΕΛ) και του Ναυτικού Ομίλου (ΝΟΛ) που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα. Οι προπονήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης Ειρήνη Καλούδη και Γεωργία Νταβαντζίκου μιλούν για τις απαιτήσεις του αθλήματος, που μεταμορφώνει τα κορίτσια σε μπαλαρίνες του νερού.

 

Χάρη και ταχύτητα, απόλυτα ακριβείς κινήσεις και θεαματικές φιγούρες είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συγχρονισμένη κολύμβηση, το άθλημα που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την κολύμβηση και τον χορό.

Πρόκειται για ένα σπορ που αρχικά – τη δεκαετία του ’30 – δημιουργήθηκε για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους, ενώ αργότερα απέκτησε αγωνιστικό χαρακτήρα και έγινε και ολυμπιακό άθλημα. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο ευεργετικά είδη γυμναστικής, αφού χαρίζει ένα υπέροχο σώμα, ενώ δεν καταπονεί ούτε στο ελάχιστο τον οργανισμό, όπως συμβαίνει και με την κολύμβηση.


Η ομάδα της Ναυταθλητικής Ένωσης Λάρισας με την προπονήτρια Ειρήνη Καλούδη.


Στο συγκεκριμένο άθλημα, η προπόνηση έχει δύο στάδια. Το εκτός και το εντός νερού. Στο πρώτο κομμάτι οι αθλήτριες κάνουν ασκήσεις μπαλέτου και ρυθμικής γυμναστικής, ανοίγματα, ευλυγισία, σπαγκάτ, κατακόρυφα και οτιδήποτε άλλο απαιτούν οι ρουτίνες που εφαρμόζουν, υπό την καθοδήγηση δασκάλων χορού. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία μουσικής, βουτούν στην πισίνα και εκτελούν ασκήσεις και χορογραφίες. Φυσικά, το κομμάτι του αθλήματος μέσα στο νερό είναι πιο δύσκολο κι αυτό γιατί απαιτεί πλήρη συγχρονισμό και συνδυάζει τεχνική, κολύμπι και αναπνοές. Όπως σημειώνει η Ειρήνη Καλούδη, προπονήτρια της ΝΕΛ, μέλος της πρώτης ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά και μέλος της Εθνικής Ομάδας του αθλήματος, «πρόκειται για ένα απαιτητικό σπορ, όμως είναι ευχάριστο για τα κορίτσια, αφού συνδυάζει δύο διασκεδαστικές δραστηριότητες και ταυτόχρονα είναι και θεαματικό. Βέβαια, οι αθλήτριες πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλό κολύμπι, να έχουν αντοχή στην αναπνοή, ευλυγισία και χάρη. Γι’ αυτό τον λόγο, γίνονται οι προπονήσεις είναι καθημερινές».


Η ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Λάρισας με την προπονήτρια Γεωργία Νταβαντζίκου.

«Προκειμένου οι αθλήτριες να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού για αρκετή ώρα και συγχρόνως να κάνουν χορευτικές ασκήσεις/φιγούρες ενώ παράλληλα να δείχνουν ευχάριστες και άνετες χρησιμοποιούνται κάποιες ειδικές μέθοδοι» λέει η προπονήτρια του ΝΟΛ, και πρώην αθλήτρια συγχρονισμένης και η ίδια, Γεωργία Νταβαντζίκου. «Επιπλέον, τα υποβρύχια ηχεία μεταφέρουν την μουσική μέσα στην πισίνα, βοηθώντας τις αθλήτριες να μην χάνουν ούτε δευτερόλεπτο από τον συγχρονισμό τους».

Με την συγχρονισμένη κολύμβηση μπορεί να ασχοληθεί οποιοδήποτε κορίτσι ξέρει να κολυμπάει – όχι απαραίτητα με όλα τα στιλ κολύμβησης, χωρίς να έχει κάποια άλλη δεξιότητα. Για όλα τα υπόλοιπα, φροντίζουν οι έμπειρες προπονήτριες που αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τις «μικρές γοργόνες».

 

Μέχρι πρόσφατα η συγχρονισμένη κολύμβηση ήταν αποκλειστικά γυναικείο άθλημα, όμως εδώ και δύο περίπου χρόνια μπορούν και άνδρες να συμμετέχουν ως αθλητές σε επίσημες διοργανώσεις.

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline