Ποιητές σε ρόλο διασώστη


Ο Δημήτρης Γιαλαμάς παρουσιάζει το "Μακρύ ταξίδι των ποιητών", μια παράσταση αφιερωμένη στο προσφυγικό, στο Θέατρο Τεχνών.

 


Αξιοποιώντας τη δύναμη του στίχου, έξι ηθοποιοί μεταμορφώνουν σε θεατρικό ρόλο, έργα των Καρυωτάκη, Πολυδούρη, Αναγνωστάκη και Δημουλά, μυώντας το κοινό στη διαδικασία γένεσης ενός ποιήματος.   

 

Πως προέκυψε η ιδέα της παράστασης;

Δημιουργήθηκε από την ανάγκη της ίδιας της εποχής. Η βαναυσότητα των ισχυρών απέναντι στους αδύναμους, ο εξευτελισμός του ανθρώπου, η φθορά των αξιών, ωθούν σε αφύπνιση συνειδήσεων και την ενεργοποίηση των πολιτών. Διαβάζοντας τα κείμενα των ποιητών που θίγουν παρόμοια προβλήματα από το υπαρξιακό μέχρι το πολιτικό κι από το ατομικό μέχρι  το συλλογικό, προσπάθησα να αξιοποιήσω τη θεατρικότητα του ποιητικού λόγου  με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό.

Γιατί οι ποιητές;

Οι άνθρωποι της Τέχνης αποτυπώνουν σε κάθε εποχή με το ταλέντο τους  την αγωνία, τα πάθη  και τις προσδοκίες  της κοινωνίας αφού αυτός είναι ο ρόλος τους ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους. Ακολουθώντας την κυκλική  πορεία ΖΩΗ-ΘΑΝΑΤΟΣ-ΖΩΗ , οι ποιητές ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία  για να συναντηθούν στη διάψευση, τη μη δικαίωση των οραμάτων, όταν οι κάθε λογής εξουσίες οδηγούν τους ανθρώπους σε ατομικά και κοινωνικά  αδιέξοδα. Εξ άλλου ο λόγος τους άλλοτε σαρκάζει ,άλλοτε καταγγέλλει οτιδήποτε ανόσιο και εγκληματικό. Τελικά εκφράζουν  την εποχή τους  με όχημα την ποιητική τέχνη.

Τι προσφέρει η ποίηση;

Πρώτα απ’ όλα μας ταξιδεύει με τη μαγεία των λέξεων που συμπυκνώνουν σκέψεις και συναισθήματα  στον κόσμο του ονείρου και της πραγματικότητας. Οι λέξεις γίνονται σύμβολα στη θέση των ίδιων των πραγμάτων. Όπως εύστοχα αναφέρει η Δημουλά ,η ποίηση είναι μια θεατρίνα που υποδύεται τα πράγματα  όχι όπως είναι ακριβώς. Σήμερα μπορεί ο στίχος να προκαλεί τόσο την αισθητική συγκίνηση όσο και να προετοιμάζει το έδαφος του «σκέπτεσθαι». Βέβαια η δύναμη της ποίησης συνίσταται κυρίως στις ιδέες που εμπνέουν τις κοινωνίες  να προχωρούν στο δίκιο και την ελευθερία, την ειρήνη και τη φιλία, την ισότητα και τη δημοκρατία.Ο Δημήτρης Γιαλαμάς - εμπνευστής της παράστασης -  είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Αθηνών με σπουδές στη θεατρολογία. Έχει εργαστεί σε γυμνάσια και λύκεια με αντικείμενο τη δραματοποίηση κειμένων  της αρχαίας και νεοελληνικής γραμματείας, ως μέθοδο διδασκαλίας. Το 2015 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Μισή ζωή –Μισή τιμή".

Η παράσταση το «Μακρύ ταξίδι των ποιητών», ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις  9μ.μ., και κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ., στο Θέατρο Τεχνών έως τις 27 Μαρτίου. Ερμηνεύουν οι Ηθοποιοί: Στέλιος Ντικούλης, Βάνα Καταραχία, Κατερίνα Χατζημαρκάκη, Ευα Τριανταφύλλου, Σπύρος Κέντρας, Γιάννης Τσιάλτας.

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline