3asyR: Πρότυπη ηλεκτρονική πλατφόρμα ανάγνωσης για δυσλεκτικούς


 • Η ομάδα του 3asyR αποτελείται από τους:

  Αλέξανδρο Μπηνόπουλο - προγραμματιστή

  Βασιλική χρυσοβιτσιώτη - γραφίστρια

  Marti I. Petrov - γραφείο τύπου

  και φυσικά από τη Μαίρη Τσιάνα που εκτός από την αρχική ιδέα, ασχολείται και με το marketing του 3asyR

Η Μαίρη Τσιάνα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που είχε στο online διάβασμα, δημιούργησε την πλατφόρμα 3asyR, που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη ανάγνωση κειμένων στο διαδίκτυο σε άτομα με δυσλεξία.Από μικρή δυσκολευόταν στη γραφή και την ανάγνωση, μπέρδευε τα γράμματα, τις ομόηχες λέξεις, έκανε λάθη στην ορθογραφία. Σε αρκετά μεγάλη ηλικία, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Καβάλας, η Μαίρη Τσιάνα ανακάλυψε ότι έχει δυσλεξία. Έπειτα ολοκλήρωσε της σπουδές της στην σχολή δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικης, δίνοντας πια τα θεωριτικά μαθήματα προφορικά. Στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που είχε στο online διάβασμα, δημιούργησε την πλατφόρμα 3asyR, που επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη ανάγνωση κειμένων στο διαδίκτυο σε άτομα με δυσλεξία. Μάλιστα, για την πρωτότυπη αυτή ιδέα της, που έχει πια υλοποιηθεί και συνεχώς εξελίσσεται , αναμένεται να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο, βραβεύτηκε στο StartUp Live, έναν διαγωνισμό για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2014 και τον Iούνιο του 2015 από το Κολέγιο Ανατόλια και τον διαγωνισμό best business plan award Mary&John Papajohn.

Τι ακριβώς είναι το 3asyR και πως λειτουργεί;

Το 3asyR (easier) είναι ένα εργαλείο για ευκολότερη αναγνωση ατόμων με μαθησιακες δυσκολίες, αλλά και όχι μόνο, στο διαδίκτυο. Τεχνικά είναι ένα plug-in (προσθήκη) στον browser του chrome. Κάποιος μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή από το site www.3asyR.com και έπειτα κάνει log-in ώστε να δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό. Στη συνέχεια πηγαίνει σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα επιθυμεί και δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων βλέπει πια το λογότυπο του 3asyR. Κάνοντας enable, επιτρέποντας δηλαδή στο εργαλείο να διαβάσει την ιστοσελίδα, ο χρήστης βλέπει ότι έχει αυξηθεί η γραμματοσειρά και έχει υπογραμμιστεί, ενώ σέρνοντας το ποντίκι δεξιά «τονίζονται» με χρώμα αυτά που διαβάζει, λέξη προς λέξη. Όπως συμβαίνει με τον μαρκαδόρο στο έντυπο.  

Σε ποιους απευθύνεται και ποιες ανάγκες καλείται να καλύψει η συγκεκριμένη εφαρμογή;

Το app απευθύνεται κυρίως στο κοινό των δυσλεκτικών και των ατόμων με διάσπαση προσοχής, αλλά και όχι μόνο. Από την ανατροφοδότηση των χρηστών διαπιστώνουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τον κάθε αναγνώστη. Ως δυσλεκτική, δυσκολεύομαι η ίδια και στο online διάβασμα, οπότε έψαχνα ένα εργαλείο που να το έχω πάντα δίπλα μου όπου και να βρίσκομαι, ώστε να το χρησιμοποιώ όποτε θέλω και φυσικά να με βοηθάει στην ανάγνωση. Έτσι σκέφτηκα το 3asyR.

Ποια ευελπιστείτε να είναι τα αποτελέσματα από τη διάδοση του προγράμματος;

Το όνειρό μου ή το όραμα μου αν θέλεις, είναι ο κάθε δυσλεκτικός να διαβάζει ευκολότερα στο διαδίκτυο. Με τον τρόπο που τον βολεύει, γιατί κάθε δυσλεκτικός έχει και το δικό του τρόπο ανάγνωσης. Γι’ αυτό θέλουμε να του προσφέρουμε μια σειρά από βοηθήματα, ώστε να μπορεί να διαβάζει όπως θέλει. Έστω και ένας λοιπόν να βοηθηθεί στο ελάχιστο, θα είμαι πολύ χαρούμενη. Και φυσικά να επαναφέρουμε στο τραπέζι τις μαθησιακές δυσκολίες και όσο μπορούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο.

Θεωρείτε ότι ακόμη και σήμερα οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν ταμπού ή ότι άτομα με τέτοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές;

Ίσως σε κάποιες οικογένειες να θεωρείται ακόμα ταμπού «ωχ τι πάθαμε, το παιδί μας είναι δυσλεκτικό, δε μπορεί να τα καταφέρει στο σχολείο», καθώς γνωρίζω και μιλάω συνεχώς με δυσλεκτικά άτομα, λόγω του προγράμματος, ακούω διάφορες τέτοιες ιστορίες. Δεν είναι κακό να είσαι δυσλεκτικός ούτε έχει κάτι αρνητικό το παιδί, απλά δυσκολεύεται στη διαδικασία της μάθησης. Στην ανάγνωση, στη γραφή, στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση, στη συγκέντρωση, σε συνδυασμό κάποιων από αυτά ή σε όλα μαζί. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως ένα δυσλεκτικό παιδί έχει να αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινότητα του. Δε σημαίνει όμως ότι δε μπορεί να τα καταφέρει στη ζωή του επειδή μπορεί να μην έχει καλούς βαθμούς στο σχολείο. Μπορεί να περάσει στο πανεπιστήμιο, μπορεί και όχι. Και κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε, ότι δε χρειάζεται όλοι οι άνθρωποι να γίνουν γιατροί και δικηγόροι - όχι πως είναι αδύνατο ή ακατόρθωτο. Ας αφήσουμε το κάθε παιδί να ασχοληθεί με αυτό που του αρέσει και είναι καλό σε αυτό. Υπάρχουν δυσλεκτικοί πετυχημένοι  ηθοποιοί, τραγουδιστές, αθλητές, ζωγράφοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι ακόμα και δάσκαλοι. Οι γονείς πρέπει να κατανοήσουν το πρόβλημα και να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών τους. Υπάρχουν δε πλέον, ειδικοί παιδαγωγοί που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με την εκάστοτε δυσκολία που έχει το καθένα. Όσον αφορά το σχολείο, αν και γίνονται αρκετές προσπάθειες ενημέρωσης, και ενώ λειτουργούν και τμήματα ειδικής αγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, δυστυχώς υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί που είναι ανενημέρωτοι στο θέμα τις δυσλεξίας, οπότε συμπεριφέρονται με τρόπο μειωτικό προς τα παιδιά. Τα δυσλεκτικά παιδιά χρειάζονται ειδικό χειρισμό από τους καθηγητές, τόσο σε θέματα συμπεριφοράς, όσο και στην παράδοση των μαθημάτων στην τάξη.

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram