Τα ξύλινα αεροπλάνα του Γιώργου Τσιάμη


Τα ξύλινα αεροπλάνα του Γιώργου Τσιάμη Φωτογραφίες: Φώτης Νατσιούλης

Ο Γιώργος Τσιάμης φτιάχνει στον πανέμορφο Λαύκο του Πηλίου χειροποίητα ξύλινα μοντέλα αεροπλάνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Πολύς ο ελεύθερος χρόνος για έναν συνταξιούχο σε ένα μικρό χωριό, σαν τον πανέμορφο Λαύκο στο Πήλιο. Κάπως πρέπει να γεμίσουν, κυρίως, οι ατελείωτες χειμωνιάτικες μέρες που το κρύο είναι πολύ και οι βόλτες περιορισμένες. Γι’ αυτό και ο πηλιορείτης Γιώργος Τσιάμης είπε να ασχοληθεί με ένα χόμπι δημιουργικό, που θα έκανε τις ώρες του να περνούν ευχάριστα. Τυχαία επέλεξε πριν αρκετά χρόνια τον αερομοντελισμό, αφοσιώθηκε σε αυτόν με αγάπη και μεράκι και σήμερα όχι απλώς διαπρέπει στο είδος αλλά κατασκευάζει εξ ολοκλήρου χειροποίητα μοντέλα αεροπλάνων μεγάλης κλίμακας.


Αν βρεθείτε στον όμορφο Λαύκο, σε ένα από κεντρικά καλντερίμια του χωριού, ανάμεσα στο μαγαζάκι με τα σουβενίρ και τον φούρνο (με το πεντανόστιμο ψωμί) θα δείτε κι ένα μικρό μαγαζάκι, που σχεδόν ολόκληρο γεμίζει από ένα ξύλινο αεροπλάνο Douglas, μήκους 5 μέτρων, πιστό αντίγραφο εκείνων που χρησιμοποιούσαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και τον δημιουργό αυτού του υπέροχου μοντέλου, τον Γιώργο Τσιάμη. Ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή δούλεψε σκληρά και πια, όταν ήρθε η στιγμή να πάρει τη σύνταξή του και να ξεκουραστεί, κοπιάζει ακόμη περισσότερο. Αυτή τη φορά, όμως, ο κόπος είναι ευχάριστος και η «δουλειά» του, που του απορροφά καθημερινά περίπου 10 ώρες, γίνεται με αστείρευτη αγάπη. «Όλη μου τη ζωή είχα μάθει να δουλεύω. Δε γινόταν να σταματήσω επειδή πήρα σύνταξη. Έψαχνα, λοιπόν, ένα χόμπι για να ασχοληθώ και από το 2006 καταπιάστηκα με τον αερομοντελισμό. Το 2008, μάλιστα, σε έναν πολύ όμορφο χώρο πάνω από το Λαύκο, στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία φτιάξαμε – με τη βοήθεια του Δήμου – ένα πρότυπο μοντελοδρόμιο – ελικοδρόμιο, το οποίο επισκέπτονται αερομοντελιστές από όλα τα μέρη της Ελλάδας».

Το ανήσυχο πνεύμα του Γιώργου Τσιάμη, δεν σταμάτησε εκεί. Πριν από τέσσερα χρόνια ξεκίνησε δειλά την κατασκευή ξύλινων μοντέλων αεροπλάνων σε μεγάλη κλίμακα. Οι πρώτες του προσπάθειες έγιναν με πιο μικρά σκάφη, που μόλις ξεπερνούσαν τα δύο μέτρα. Περίπου τέσσερεις μήνες χρειάστηκε το καθένα από αυτά για να ολοκληρωθεί και να μπορεί να πετάξει. Τα σχέδια προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ το ξύλο που χρησιμοποιεί είναι το πολύ ελαφρύ μπάλσα, που ενδείκνυται για τέτοιου είδους κατασκευές. Σήμερα, έχει περάσει στην υλοποίηση μεγαλύτερων αεροσκαφών και ήδη έχει ολοκληρώσει το μήκους 5 μέτρων Douglas και ένα Piper 5,5 μέτρων. Οι μηχανές είναι ειδικές που χρησιμοποιούνται στον αερομοντελισμό, ενώ με τα χρόνια και με αρκετό κόπο ο ίδιος ο κ. Τσιάμης έμαθε να φτιάχνει όλες τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές συνδέσεις που απαιτούνται για να μπορεί το σκάφος να πετάξει. «Το μπάλσα είναι ένα ξύλο που έρχεται από τη νότιο Αμερική» σημειώνει. «Είναι πολύ ελαφρύ. Για παράδειγμα, ένα κυβικό ξύλου ζυγίζει τέσσερα κιλά. Αυτό του επιτρέπει να πετάει καλά, γιατί όσο πιο ελαφρύ είναι το αεροπλάνο τόσο καλύτερη και η πτήση. Βέβαια, ο εσωτερικός σκελετός γίνεται με κόντρα πλακέ, που είναι επίσης πολύ ελαφρύ υλικό. Οι μηχανές, από την άλλη, μπορεί να είναι βαριές κι αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συνυπολογίσουμε στην κατασκευή. Το Douglas έχει μηχανή 250 κυβικών, είναι πολύ δυνατό. Τα άλλα έχουν πολύ πιο μικρές, περίπου στα 50 κυβικά.

Αφού ολοκληρωθεί το αεροπλάνο, το ζυγίζουμε να είναι σωστά κατανεμημένο το βάρος του, κάνουμε δοκιμές, διορθώσεις. Και το βάψιμο στο χέρι το κάνω, ακριβώς στα πρότυπα του αληθινού μοντέλου. Τέσσερεις μήνες περίπου χρειάζομαι για να φτιάξω ένα μοντέλο. Αλλά δεν κουράζομαι. Ποτέ δεν κουράζεσαι όταν κάνεις κάτι με αγάπη και μεράκι. Τώρα σχεδιάζω να φτιάξω ένα Canadair στη μνήμη των δύο πιλότων, που σκοτώθηκαν το 2000, προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά στο Λαύκο. Στη μνήμη τους ονομάσαμε και το μοντελοδρόμιο Ι. Μυλωνάς και Ι. Καρασάββας».

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram