SUPER FOODS: Οι πρωταθλητές του κάμπου


 •  

  • Το κάστανο της περιοχής του Κισσάβου που θεωρείται το ποιοτικότερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το τσάι του Ολύμπου, η λουίζα, το σπαθόχορτο αλλά και αρωματικά φυτά ενδημικά των ορεινών όγκων της περιοχής όπως το κράνο, το κούμαρο και το τσάπουρνο, αποτελούν νέα πεδία αγροτικής δραστηριότητας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας, αντίστοιχων συνεταιρισμών διαχείρισης των καλλιεργειών.
  • Λειτουργικά φρούτα, θεωρούνται τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν συστατικά που δρουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία, σε σχέση με τα κοινά τρόφιμα. Ωστόσο σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαγορεύεται η χρήση του όρου «υπερ – τροφή» στη συσκευασία προϊόντων εκτός και αν συνοδεύεται από έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο ισχυρισμό υγείας, που εξηγεί στους καταναλωτές γιατί το προϊόν είναι καλό για την υγεία τους.

   

   

Μύρτιλο, φραγκοστάφυλο, γκότζι μπέρι, ιπποφαές και εσχάτως αρώνια. Ο πάλαι ποτέ σιτοβολώνας της Ελλάδας, μετά από χρόνια εντατικών μονοκαλλιεργειών, μπαίνει σήμερα δυναμικά στην καλλιέργεια υπερ - τροφών, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός φιλόδοξου, σύγχρονου και αποδοτικού γεωργικού μοντέλου.

Για όσους γνωρίζουν, η ιστορία με τα λεγόμενα λειτουργικά τρόφιμα ή υπερτροφές στην Ελλάδα, είναι μια πονεμένη ιστορία και αυτό γιατί, η καλλιέργειά τους προωθήθηκε - σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία-ως ένας τρόπος γρήγορου πλουτισμού, με δελεαστικές στρεμματικές αποδόσεις και ελάχιστα κόστη εγκατάστασης. Αποτέλεσμα; Από τα 1,5 εκ. φυτά Ιπποφαούς που υπολογίζεται ότι φυτευτήκαν στην Ελλάδα από το 2006 και μετά, σήμερα να υφίστανται σε επαγγελματικές εκμεταλλεύσεις, λιγότερα από τα μισά. Δεκάδες στρέμματα εκριζώθηκαν και στην περίπτωση των γκότζι μπέρι, με γεωπόνους να αναφέρουν περιστατικά φύτευσης καλλωπιστικών ποικιλιών αντί παραγωγικών ή ακόμη περιστατικά γεωργικών εκμεταλλεύσεων ιπποφαούς, στις οποίες υπήρχαν μόνο θηλυκά φυτά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η γονιμοποίηση και κατ’ επέκταση η παραγωγή.

Σήμερα ωστόσο τα πράγματα τείνουν να αλλάξουν, καθώς η εμπειρία του παρελθόντος, η τεχνογνωσία αλλά και η συνεργασία των παραγωγών σε ομάδες και συνεταιρισμούς, με σύγχρονα μέσα λειτουργίας, ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων, μεταποιητικές δράσεις και άμεση σύνδεση με την αγορά και την κατανάλωση, καθιστούν την καλλιέργεια των λειτουργικών φυτών μια συντονισμένη και αποδοτική εκμετάλλευση.   

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του συνεταιρισμού καλλιεργητών Ιπποφαούς «Ευεξία», με έδρα τη Λάρισα , που δημιουργήθηκε το 2013 συσπειρώνοντας γύρω του καλλιεργητές γκότζι μπέρι, αρώνιας, βατόμουρου, μύρτιλου, φραγκοστάφυλλου και φυσικά ιπποφαούς, σε σύνολο 35 μελών και με περισσότερα από 150 στρέμματα επί Θεσσαλικού εδάφους, στο ενεργητικό του.

Αλλά και του Συνεταιρισμού «Αρώνια Ελλάδας», ο οποίος αντιπροσωπεύει 2.200 περίπου στρέμματα Αρώνιας, από τα 2.600 που υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται στην Ελλάδα, διαχειριζόμενος το 85% της συνολικής παραγωγής. Τα μέλη του είναι σήμερα 185, εκ των οποίων οι 50 και πλέον στο νομό Λάρισας, με καλλιέργειες σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Αγιά, Αμπελώνα, Φαλάνη, Κοιλάδα, Λουτρό, Γαλήνη, Πλατύκαμπο, Χάλκη και αλλού.   

Όπως σημειώνει ο σημειώνει ο γεωπόνος- φυτοπαθολόγος Δρ. Γιώργος Μπάρδας, επιστημονικά υπεύθυνος των δύο συνεταιρισμών, η καλλιέργεια λειτουργικών φυτών δεν αποτελεί πλέον αχαρτογράφητο έδαφος. Η οργάνωση της παραγωγής στη βάση ενός προϊόντος με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, με υποστήριξη προς τον παραγωγό σε κάθε κομμάτι της διαδικασίας, με μακροπρόθεσμες μελέτες για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων και με την απαραίτητη διασύνδεση με την ελληνική και διεθνή αγορά, ώστε να είναι εξ αρχής εγγυημένη η απορρόφηση της παραγωγής, αποτελούν αφενός εχέγγυα για το γεωργικό εισόδημα αλλά και για τον καταναλωτή, που απολαμβάνει ένα πραγματικά καλό προϊόν.

 

«Να αναφέρω για παράδειγμα ότι από τη μελέτη βιωσιμότητας που κάναμε για τον Συνεταιρισμό «Αρώνια Ελλάδας», προέκυψε πως σύμφωνα με τη ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, η αγορά μπορεί να απορροφήσει χοντρικά την παραγωγή 2.700 στρεμμάτων. Υπάρχει δηλαδή ένα στρεμματικό πλαφόν, που αν το υπερβούμε θα είναι εις βάρος των συνεργαζόμενων παραγωγών. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι οι τιμές που μπορεί να «υπόσχεται» κάθε καλλιέργεια είναι ανάλογες της ζήτησης και των διαθέσιμων ποσοτήτων. Πρώτα λοιπόν θα δημιουργήσεις τις αγορές και μετά θα προχωρήσεις σε νέες φυτεύσεις, έχοντας εξασφαλίσει το οικονομικό κίνητρο για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεων».

«Δυστυχώς όμως, τονίζει ο κ. Μπάρδας, σε ότι αφορά στα λειτουργικά φρούτα, κυρίως από το 2007 και μετά, πολλοί ήταν εκείνοι που έπεσαν σε αυτή την παγίδα των υποσχέσεων, είτε ως θύματα ανθρώπων που μπήκαν στη γεωργία ως αλεξιπτωτιστές, είτε γιατί άκουσαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν, ότι δηλαδή θα βάλουν δύο στρέμματα  και θα γίνουν πλούσιοι.

Ενώ αντιθέτως ζητούμενο πρέπει να είναι η ενασχόληση με καλλιέργειες που δίνουν προοπτική στον παραγωγό, οι πιστοποιημένες εκμεταλλεύσεις, η συνεταιριστική δράση και η τυποποίηση ώστε να παραχθεί υπεραξία και τέλος η προώθηση στην αγορά.  Σε αυτό το πλαίσιο η καλλιέργεια αρώνιας και ιπποφαούς στην Ελλάδα αλλά και άλλων λειτουργικών φυτών, δεν θα πρέπει να αποτελεί χρυσοφόρο μονόδρομο για τους καλλιεργητές, αλλά μια αξιόπιστη λύση με σκοπό την ενίσχυση του γεωργικού εισοδήματος και, κατά συνέπεια, της ελληνικής υπαίθρου. Το βιολογικό τους  προφίλ της συνδυάζει τα πλεονεκτήματα παραγωγής υψηλής ποιότητας και μειωμένου κόστους παραγωγής, προσαρμοζόμενο στα πλαίσια των εθνικών και διεθνών απαιτήσεων, που επιτάσσει στροφή προς αειφορικές πρακτικές γεωργικών εκμεταλλεύσεων με φιλικό περιβαλλοντικό προφίλ και μορφών παραγωγής που σέβονται τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Οι παραγωγοί σύντομα θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους όσο αφορά στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους, και τα λειτουργικά φυτά μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση».

ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ 

Iπποφαές: Έχει έντονους πορτοκαλί καρπούς και υπόστυφη γεύση, ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι περιέχει 190 πολύτιμα θρεπτικά και φαρμακευτικά στοιχεία. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι μεγαλύτερη από αυτή του σίτου και του αραβοσίτου. Έχει περισσότερη βιταμίνη Α από το καρότο, 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και το ακτινίδιο και η συγκέντρωση του σε Ω-3, Ω-6, Ω7, Ω-9, βιταμίνες Α, Β-1, Β-2, D, F, K, P, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, μεταλλικά στοιχεία, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, Β-σιτοστερόλη και πολλά άλλα, ξεπερνούν κάθε όριο σε οποιοδήποτε άλλο βότανο. Λόγω όλων των παραπάνω, το Ιπποφαές παρουσιάζει εξαίρετες ευεργετικές δράσεις: αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, ηπατο-προστατευτική, ανοσο-ρυθμιστική και έναντι της αύξησης ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Αρώνια: Αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών των καρπών αρώνιας, έχει αποδειχθεί πως καλύπτουν ευρύτατο φάσμα λειτουργιών και οργανικών συστημάτων. Έτσι, οι πολυφαινόλες αποτελούν σημαντικό σύμμαχο τη καρδιάς και του ουροποιητικού συστήματος, ενώ συμπληρωματικές δράσεις των λοιπών χαρακτηριστικών της αφορούν στην ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος και των αγγείων, στην πρόληψη και καταπολέμηση της υπέρτασης. Επιπροσθέτως, έχει αναδειχθεί η συμβολή των καρπών της στην προστασία του ύπατος, στη ρύθμιση του διαβήτη, στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων νοσημάτων των νεφρών, ρευματισμών, αλλεργιών, κ.λπ..

Μύρτιλα: Είναι εύγευστα και πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Θωρείται ότι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου, στην αντιγήρανση και προστασία του ουροποιητικού συστήματος.

Γκότζι μπέρι: Θεωρείται ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως η αθηροσκλήρωση και ο διαβήτης. Πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτοξινώνει τον οργανισμό, καθώς και ότι έχει τονωτική και προστατευτική δράση για το συκώτι και τους νεφρούς.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ισορροπημένη διατροφή στο πρότυπο της μεσογειακής, συνιστά τον καλύτερο σύμμαχο για τον οργανισμό μας. Παραδέχονται ότι ορισμένες τροφές διακρίνονται από τις υπόλοιπες για την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά ή αντιοξειδωτικές ουσίες, όμως υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση η χρήση τους δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος άλλων τροφών.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram