Σουμάγια Βάλι: Η επόμενη σταρ της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής


Η νεότερη αρχιτέκτονας στην οποία έχει ανατεθεί περίπτερο στην καρδιά του Λονδίνου, το διάσημο Serpentine, και ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού στούντιο Counterspace με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, περιλαμβάνεται στη λίστα «Time100 Next» των ανθρώπων που «είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία».

Η 30χρονη Σουμάγια Βάλι είναι η μόνη αρχιτέκτονας στη λίστα με τους ανθρώπους που διαμορφώνουν το μέλλον και η ίδια έχει δηλώσει ότι η φιλοδοξία της είναι να χτίσει με τρόπο διαφορετικό, εννοώντας να διαμορφώσει μια νέα σχεδιαστική κουλτούρα που θα αφορά την ενσωμάτωση των ποικίλων μορφών της, όπως αναπτύσσονται στην αφρικανική ήπειρο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Να χτίσει κτίρια που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και να μεταφράζουν τις ανάγκες κάθε κοινότητας σε αρχιτεκτονική φόρμα.

Με καταγωγή από την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, γεννήθηκε σε ένα δήμο του απαρτχάιντ της Πρετόρια. Μεγάλωσε με τον παππού της, που ήταν μετανάστης και ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Βάλι από τα φοιτητικά της χρόνια, όταν όλοι πίστευαν ότι η αρχιτεκτονική ανήκει στη Δύση, πίστευε ότι απλώς είχε αγνοηθεί η αφρικανική εμπειρία. «Υπάρχουν τόσα πολλά που μας έχουν αφαιρεθεί ή διαγραφεί ή καταστραφεί στην ήπειρο" λέει στο Τime. Η αναγνώριση «σημαίνει ότι τα πράγματα αλλάζουν και αλλάζουν, όχι μόνο για μένα και τη φωνή μου, αλλά και για τη γενιά μετά από μένα». Ως δασκάλα αρχιτεκτονικής, λέει στους μαθητές της ότι υπάρχει πάντα ένας άλλος κανόνας αρχιτεκτονικής – εναπόκειται σε αυτούς να τον ονειρευτούν.

Όσο για το περίπτερο Serpentine που δημιούργησε στους κήπους του Kensington στο Λονδίνο, είναι κατασκευασμένο από μια ποικιλία υλικών που περιλαμβάνουν φελλό και K-Briqs, ανακυκλωμένα τούβλα που παράγονται χωρίς καύση από 90% ανακυκλωμένα απόβλητα κατασκευής και κατεδαφίσεων, και έχει συνδεθεί με ένα ευρύτατο πρόγραμμα των γκαλερί Serpentine με τίτλο «Επιστροφή στη Γη», που καλεί τους καλλιτέχνες να ανταποκριθούν στην έκτακτη ανάγκη για το κλίμα.

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

  • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
  • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
  • Τηλ.: 2410 564029
  • email: dtp@eleftheria.gr
  • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram