Η Έλενα Ράπτη για τα παιδιά


 • Που απευθυνόμαστε:

  • 1056 Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS. Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα.
  • 1107 Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας. Λειτουργεί δωρεάν, 24 ώρες, κάθε μέρα.
  • 116-111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων. Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 14:00-20:30, Σάββατο: 9:30-14:00.
  • 80011 80015 Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ. Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-3:00μμ.
  • 800 11 32 000 Γραμμή του Συνηγόρου του Πολίτη για παιδιά. Λειτουργεί δωρεάν, Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00πμ-4:00μμ.
  • 1012 Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

   

   

   

  Ÿ

   

   

Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών αποτελεί μία από τις πιο ειδεχθείς πράξεις βίας. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη, πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ στο 70 με 85% των περιπτώσεων, ο θύτης είναι άτομο το οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται.

Και προτού προσπεράσετε αυτές τις γραμμές, είτε γιατί σας στεναχωρούν είτε γιατί - θεωρείτε πως - δεν σας αφορούν, σκεφτείτε πως ο μόνος τρόπος να βοηθούν τα παιδιά σας αλλά και τα περισσότερα από 2 εκ. παιδιά που πέφτουν θύματα της «βιομηχανίας του σεξ» κάθε χρόνο, είναι η ατομική μας ευθύνη και η κοινωνική επαγρύπνηση.

Με αφορμή την καμπάνια «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, η συντονίστρια του έργου για την Ελλάδα κ. Έλενα Ράπτη, μιλά για το «Το Μυστικό της Νίκης». Πρόκειται για μία ιστορία κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνίστρια ένα μικρό κορίτσι, μέσα από την οποία τα παιδιά, διδάσκονται με απλό και κατανοητό τρόπο, ότι το σώμα τους, τους ανήκει και ότι κανείς, δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίξει ή να τα χαϊδέψει χωρίς την άδεια τους.

Το DVD «Το μυστικό της Νίκης» πρόσφατα μοιράστηκε σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με στόχο να ενημερώσει παιδιά και γονείς και κυρίως να ανοίξει μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας. Γιατί ένα παιδί που γνωρίζει και ένας γονέας που ακούει , είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

 

Κυρία Ράπτη, πρόσφατα - και στον παιδικό σταθμό της κόρης μου - μοιράστηκε το dvd της καμπάνιας «Ένα στα Πέντε», «Το μυστικό της Νίκης». Προσωπικά γνωρίζω για τον Κανόνα του Εσωρούχου και έχω φροντίσει να τον διδάξω στο παιδί μου, ωστόσο μιλώντας με άλλες μητέρες τετράχρονων, είδα ότι είχαν ενδοιασμούς στο αν πρέπει να δείξουν το dvd στα παιδιά ή όχι. Μήπως λοιπόν - κι ακριβώς επειδή η συμβολή του γονιού είναι καθοριστική στην ερμηνεία και απόδοση του μηνύματος- πριν από τα παιδιά θα έπρεπε να υπάρξει ανάλογη επιμόρφωση και προς τους γονείς; Γιατί δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός, πως πολλοί μπορεί να ντρέπονται ή να μην γνωρίζουν πώς να προσεγγίσουν ένα τέτοιο ζήτημα.

Επειδή όσα θέτετε είναι ζητήματα υπαρκτά τα οποία λάβαμε υπόψη στο ξεκίνημα αυτής της πανευρωπαϊκής εκστρατείας, τα εργαλεία και οι ενέργειες ενημέρωσης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν αποδέκτες εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά. Θα σας έλεγα μάλιστα πως σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, που ακόμη υπάρχουν ταμπού γύρω από αρκετά ζητήματα, η προσέγγιση των παιδιών από τους γονείς για ένα τέτοιο θέμα είναι ευκολότερη από την ανοιχτή συζήτηση σε έναν μαθητικό κύκλο στο πλαίσιο ενός σχολείου. Εμείς επιλέξαμε οριζόντια την ενημέρωση όλων, πιστεύοντας πως το άθροισμα της ενημέρωσης θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στους στόχους που θέσαμε για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σε αυτό το πλαίσιο κάνουμε εκδηλώσεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και σε όλα τα επίπεδα απευθυνόμαστε στους γονείς.

Αρκεί μια μεμονωμένη καμπάνια; Μιλώντας με τον κ. Ασκητή, συνέντευξη του οποίου φιλοξενούμε στο περιοδικό, διαπιστώσαμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνο του στο επίπεδο της κοινωνίας. Χρειάζονται συνέργειες και διαρκείς πρωτοβουλίες. Θα ήθελα όμως να τονίσω πως σταδιακά όλο και περισσότερο η κοινωνία γίνεται δέκτης τέτοιων πρωτοβουλιών για την προστασία των παιδιών. Η εκστρατεία 1 στα 5, η ενημέρωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους κινδύνους του διαδικτύου σε σχέση με εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, οι εκδηλώσεις για τον σχολικό εκφοβισμό. Ίσως να έχετε δίκιο πως ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα ήταν αναγκαίο προκειμένου το κρίσιμο αυτό θέμα να τίθεται στη σωστή του διάσταση. Θα προσθέσω μόνο πως έκανα προσωπικά το 2014 μια προσπάθεια για κάτι ανάλογο μέσω της Βουλής των Ελλήνων, προτείνοντας στον τότε Υπουργό Παιδείας την εισαγωγή ενός μαθήματος για τους κινδύνους της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στην ευέλικτη ζώνη του σχολικού ωραρίου, που θα μπορούσε πιθανότητα να αγγίξει και την ανάγκη για μια ευρύτερη διδασκαλία ενός μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Μια ερώτηση την οποία επίσης άκουσα από μαμάδες. Γιατί στην καμπάνια ως πρωταγωνίστρια επιλέχθηκε ένα κοριτσάκι; Μήπως αυτό δεν βοηθά τα αγόρια να ταυτιστούν με ένα ζήτημα που τα αφορά εξίσου;

Η επιλογή του φύλου βασίστηκε στη συχνότητα των περιστατικών. Η Νίκη εκφράζει τα παιδιά συνολικά, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Το πρόβλημα ασφαλώς αφορά και τα αγόρια. Άλλωστε είχαμε δυστυχώς τέτοια περιστατικά και στο πρόσφατο παρελθόν. Για το λόγο αυτό πάντα στις ομιλίες μου κάνω σαφή αναφορά σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι η παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν έχει φύλο, διότι είναι πολύ πιθανό και αγόρια να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι η κακοποίηση δεν έχει ηλικία που σημαίνει ότι μπορούν να πέσουν θύματα παιδιά στην πολύ τρυφερή ηλικία των 3 ή 4 ετών. Στο πρόσωπο της Νίκης, είναι όλα τα παιδιά, που αποτελούν εν δυνάμει θύματα τέτοιων συμπεριφορών.

 

Ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης;

Το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το Χέρι», το βιβλίο «ο Κανόνας του Εσώρουχου» και το spot για την ιστορία του ΚΙΚΟ. Πρόσφατα εμείς ως ελληνική εκστρατεία 1 στα 5 προσθέσαμε το DVD «Το Μυστικό της Νίκης» το οποίο αναμένεται να μεταγλωττιστεί προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο στις εκστρατείες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το Χέρι», σε μορφή Braille για συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης, μια πρωτοβουλία και προσφορά του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ελληνική εκστρατεία.

Έχετε feedback από την καμπάνια; Τι εισπράττετε;

Εισπράττουμε τεράστια αποδοχή. Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφθεί περισσότερες από 40 πόλεις, δεκάδες σχολεία και δήμους σε όλη την Ελλάδα, έχουμε μοιράσει περίπου 100.000 έντυπα και 75.000 DVD. Αυτή τη στιγμή η ελληνική εκστρατεία έχει σε αναμονή μια λίστα 60 προσκλήσεων για ομιλίες, από κάθε σημείο της Ελλάδας ενώ υπάρχει και τεράστια ζήτηση για το DVD, το οποίο ήδη προγραμματίζουμε να αναπαραχθεί σε δεκάδες χιλιάδες ακόμη αντίτυπα. Πετυχαίνουμε βήμα-βήμα το μεγάλο ζητούμενο. Το τεράστιο ενδιαφέρον της κοινωνίας. Αυτό είναι το πιο μεγάλο στοίχημα που αν κερδηθεί, θα κερδίσουμε και τη μάχη ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Κανόνας του εσωρούχου

Ο Κανόνας αποτελεί ένα απλό μέσο που βοηθά τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να τα αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν, και που να στραφούν για βοήθεια. Τι λέει όμως ο Κανόνας των Εσωρούχων; Είναι απλό: κανείς δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματός του που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχά τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλων σε αυτά τα σημεία. Ο κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα. Διδάξτε στα παιδιά σας τον Κανόνα του εσωρούχου με την ίδια φυσικότητα που τους διδάσκετε να μένουν μακριά από τον φούρνο όταν καίει. Κανένα παιδί δεν είναι τόσο μικρό που να μην μπορεί να μάθει τον Κανόνα των Εσωρούχων αφού η κακοποίηση δεν γνωρίζει ηλικία. Διαβάστε περισσότερα στο www.underwearrule.org (Επιλέξτε ελληνικά, στην κεντρική σελίδα).

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline

Εκδότρια: Δανάη Δημητρακοπούλου

Αρχισυνταξία: Χαρίκλεια Βλαχάκη
Σύνταξη: Παναγιώτα Φούντα
Δημιουργικό: Εύη Αγγελούλη
Επικοινωνία: epiloges@eleftheria.gr
Τηλ.: 2410 660335 
Δημοσιογραφικός Οργανισμός “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ

 Για την προβολή της επιχείρησής σας επικοινωνήστε με το διαφημιστικό τμήμα.

 • Υπεύθυνη: Σταυρούλα Γκρίλλα
 • Διεύθυνση: Παπασταύρου 6, Λάρισα
 • Τηλ.: 2410 564029
 • email: dtp@eleftheria.gr
 • Media Kit

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

SOCIAL MEDIA

Καρφιτσώστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο pinterest Ακολουθήστε τις Θεσσαλικές επιλογές στο instagram