«Η Παρέα» της Ευαγγελής Τσιρώνη - Μαλίζου


Για την καθηγήτρια οφθαλμολογίας Ευαγγελή Τσιρώνη – Μαλίζου το γράψιμο υπήρξε πάντοτε, όχι μια απασχόληση, αλλά προσωπική ανάγκη, μια συνήθεια λυτρωτική, ίσως ακόμη και μια διέξοδος από το έντονο άγχος που συνοδεύει το επάγγελμά της. Βέβαια όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ίδια, «από πολύ νεαρή ηλικία προτιμώ περισσότερο να γράφω παρά να μιλάω».

 

Από αυτή την ανάγκη της για έκφραση προέκυψε και «Η παρέα», το πρώτο μυθιστόρημα με την υπογραφή της, που βρίσκει τον δρόμο για τις προθήκες των βιβλιοπωλείων και τις βιβλιοθήκες των αναγνωστών. Πρόκειται για ένα κοινωνικό-ηθογραφικό μυθιστόρημα, η «υπόθεση» του οποίου εκτυλίσσεται σε δύσκολες χρονικές περιόδους, μέσα σε πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και μετανάστευση. Όλες αυτές οι καταστάσεις σημαδεύουν τις ζωές των ηρώων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αντιστέκονται  κάνοντας υπερβάσεις. Τοπογραφικά, η ιστορία αρχικά ξεδιπλώνεται στην ορεινή Ήπειρο και στη συνέχεια τα πρόσωπα εκούσια ή ακούσια σκορπίζουν σε άλλους τόπους, όμως στο τέλος τα «συμμαζεύει» πάλι πίσω ο ίδιος τόπος. Το βιβλίο στο πρώτο κυρίως μέρος του εμπεριέχει στοιχεία της Ηπειρώτικης ντοπιολαλιάς, τα οποία επεξηγούνται στην ίδια σελίδα όπου τα συναντά ο αναγνώστης. Τα περισσότερα από αυτά λέγονται από μια εκατοντούτη «βάβω», η οποία ζωντανή και νεκρή παρεμβαίνει υπερβατικά στη ζωή της κύριας ηρωίδας, και έμμεσα και στη ζωή των άλλων προσώπων. Τα κύρια πρόσωπα του μυθιστορήματος δέθηκαν με τόσο ισχυρούς δεσμούς, που όπως φαίνεται δεν επρόκειτο ποτέ να διασπαστούν παρά τη μεσολάβηση προσωπικών και ιστορικών γεγονότων.

Το μυθιστόρημα είναι προϊόν φαντασίας, όμως, όπως τονίζει η συγγραφέας, «πιθανώς οι εμπειρίες, τα βιώματα, τα ακούσματα και η καταγωγή μου, μου έδωσαν αφορμές να συνθέσω έναν πίνακα με φανταστικά πρόσωπα και δράσεις».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στην αυλή του Μύλου στις 8.30 το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Νίκος Δ. Κανέλλος - Πρέσβης της Ελλάδας στο Βιετνάμ και συγγραφέας, ο Νίκος Νάνος - δικηγόρος και ο Κώστας Πάνος - φιλόλογος.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Βαγενά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Timeline